Tutkimuksesta uutisoi The Telegraph.
Lapsen pään koko on aiemmin yhdistetty viivästyneeseen neurokehitykseen, kun taas alhaisemman synnytyspainon uskotaan olevan yhteydessä haitallisiin terveysvaikutuksiin sekä lapsen varhaisessa elämässä että hänen kasvaessaan.
Tutkimuksen mukaan runsaasti akryyliamidia ruokavaliostaan saavien äitien vastasyntyneet olivat noin 132 grammaa kevyempiä kuin niiden äitien, joiden ruokavaliossa akryyliamidia oli vain vähän.
– Akryyliamidin vaikutukset vastasyntyneen lapsen painoon ovat verrattavissa äidin raskaudenaikaisen tupakoinnin vaikutuksiin, tutkijat selittävät.
Akryyliamidi on kemikaali, jota syntyy luonnollisesti, kun runsaasti tärkkelystä sisältäviä ruokia valmistetaan korkeissa lämpötiloissa, kuten paistaessa uunissa tai pannulla.
Akryyliamidia on löydetty useista erilaisista niin kotona tehdyistä kuin prosessoiduistakin ruoista. Näihin kuuluvat esimerkiksi sipsit, ranskalaiset, leipä ja kahvi.
– Se on myös yhdistetty useisiin terveysriskeihin myöhemmin elämässä, kuten pienempään kokoon, kohonneeseen sydäntauti- ja diabetesriskiin sekä osteoporoosiin, tutkijat kertovat.
Lue myös:
Raskausajan ruokavalio vaikuttaa lapsen astmariskiin