Terveys

Raskausajan ruokavalio vaikuttaa lapsen astmariskiin

Äidin ruokavalio raskauden aikana saattaa vaikuttaa siihen tuleeko lapsesta allergikko tai sairastuuko hän myöhemmin astmaan.

11.6.2008 Terve.fi

Espanjalaistutkimuksen perusteella astmaoireita ja atooppista allergiaa olisi vähemmän lapsilla, joiden äidit syövät raskauden aikana paljon hedelmiä, vihanneksia, kalaa, kasviöljyjä ja palkokasveja ja välttävät lihaa, maitotuotteita ja kovia rasvoja. Tällainen ruokavalio on perinteinen Välimeren alueella.

Tutkimukseen osallistui 460 Menorcan saarella asuvaa lasta äiteineen. Lapsia seurattiin syntymästä lähes seitsenvuotiaaksi. Noin kaksi kolmannesta äideistä noudatti ruokavaliota, joka oli hyvin lähellä perinteistä Välimeren alueen ruokavaliota.

Ennen seitsemän vuoden ikää lapselle oli kehittynyt astmaan viittaavia oireita noin 70-80 prosenttia epätodennäköisemmin ja atopiaa 65 prosenttia epätodennäköisemmin, jos hänen äitinsä ruokavalio oli ollut lähellä Välimeren alueen perinteistä ruokavaliota, kuin jos ruokavalio oli ollut “länsimaisempi”. Lasten ruokavalio ei vaikuttanut astman tai allergioiden todennäköisyyteen.

Äidin ruokavalion ja lapsen astma- ja allergiariskin yhteyksiä on tutkittu paljon, mutta tulokset ovat vaihdelleet tutkimuksesta toiseen. Tässäkin tutkimuksessa tulokset voivat johtua monesta muustakin seikasta kuin äidin ruokavaliosta. Äidin ruokavalion ja lapsen sairastumisriskin yhteys onkin vielä pitkälti selvittämättä.

Uutispalvelu Duodecim

Lähde: Thorax 2008;63:507-513

Copyright © Kustannus Oy Duodecim 2008

Lisää raskausajan ruokavaliosta

Kommentit
Ei kommentteja vielä
Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi

terve
KäyttöehdotTietosuojaselosteEvästekäytännöt