Terve.fi

Onko A-vitamiini vaarallista raskausaikana?

Onko A-vitamiini vaarallista raskausaikana?
Voiko A-vitamiinia käyttää raskausaikana? Lue A-vitamiinista ja A-vitamiinin vaikutuksista raskausaikana.
Teksti
Julkaistu: 10.11.2008

Raskausaikanakin tarvitaan A-vitamiinia, jopa normaalia hieman enemmän (saantisuositus 800 µg/pv), mutta sitä ei suositella otettavaksi vitamiinilisinä, sillä sitä katsotaan saavan normaalista ruokavaliostakin riittävästi. Lisäksi maksaruokia ei suositella raskausaikana niiden korkean A-vitamiinipitoisuuden vuoksi.

Maksan lisäksi muita runsaasti A-vitamiinia sisältäviä ruoka-aineita ovat rasvaiset maitovalmisteet, ravintorasvat ja kananmuna.

A-vitamiini on rasvaliukoinen vitamiini, joka liikaa saatuna voi kertyä elimistöön ja olla korkeina pitoisuuksina haitallinen. Useimmiten liikasaannin on oltava pidempiaikaista, jotta siitä mahdollisesti koituisi haittoja. Sikiö on herkkä etenkin pidempikestoiselle A-vitamiinin liikasaannille, mutta haittaa voi olla myös yksittäisestä suuresta kerta-annoksesta.

Mahdollinen liika-annostus voi aiheuttaa sikiölle kehityshäiriöitä tai keskenmenon. Erityisesti riski on suuri sikiönkehityksen 2.-5. viikolla. Saantisuositus rajat ovat kuitenkin melko kaukana “riskirajoista”. Raskauden aikana pitkäaikaisen A-vitamiinin saannin ei tulisi ylittää 3000 μg/pv. Koska yksittäisestä suuresta kerta-annoksestakin voi olla haittaa, ei sen tulisi olla yli 7500 μg/pv.

Lue lisäksi:

Kommentoi »