Terveys

Onko A-vitamiini vaarallista raskausaikana?

Voiko A-vitamiinia käyttää raskausaikana? Lue A-vitamiinista ja A-vitamiinin vaikutuksista raskausaikana.

Teksti Toimitus
10.11.2008 Terve.fi

Raskausaikanakin tarvitaan A-vitamiinia, jopa normaalia hieman enemmän (saantisuositus 800 µg/pv), mutta sitä ei suositella otettavaksi vitamiinilisinä, sillä sitä katsotaan saavan normaalista ruokavaliostakin riittävästi. Lisäksi maksaruokia ei suositella raskausaikana niiden korkean A-vitamiinipitoisuuden vuoksi.

Maksan lisäksi muita runsaasti A-vitamiinia sisältäviä ruoka-aineita ovat rasvaiset maitovalmisteet, ravintorasvat ja kananmuna.

A-vitamiini on rasvaliukoinen vitamiini, joka liikaa saatuna voi kertyä elimistöön ja olla korkeina pitoisuuksina haitallinen. Useimmiten liikasaannin on oltava pidempiaikaista, jotta siitä mahdollisesti koituisi haittoja. Sikiö on herkkä etenkin pidempikestoiselle A-vitamiinin liikasaannille, mutta haittaa voi olla myös yksittäisestä suuresta kerta-annoksesta.

Mahdollinen liika-annostus voi aiheuttaa sikiölle kehityshäiriöitä tai keskenmenon. Erityisesti riski on suuri sikiönkehityksen 2.-5. viikolla. Saantisuositus rajat ovat kuitenkin melko kaukana “riskirajoista”. Raskauden aikana pitkäaikaisen A-vitamiinin saannin ei tulisi ylittää 3000 μg/pv. Koska yksittäisestä suuresta kerta-annoksestakin voi olla haittaa, ei sen tulisi olla yli 7500 μg/pv.

Lähde: Terve.fi:n asiantuntijapalsta

Lue lisäksi:

Ruoka-aineiden kieltoaika ohi odottavilta äideiltä

Raskausajan ravinnon vaikutukset lapseen

Kommentit
Ei kommentteja vielä
Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi

terve
KäyttöehdotTietosuojaselosteEvästekäytännöt