Luontaistuotteet
Luontaistuotteet ovat usein lääkkeen tavoin käytettäviä tuotteita, jotka eivät sisällä lääkeainetta.

Luontaistuotteet ovat valmisteita, jotka ovat peräisin kasvi-, kivi- ja eläinkunnasta tai bakteereista. Luontaistuotteet voivat olla käytössä lääkkeen tavoin, mutta ne eivät sisällä farmakologisesti vaikuttavia lääkeainetta. Kasvirohdosvalmisteet kuuluvat kuitenkin lääkelain piiriin. Useimmiten luontaistuotteiden yksi ryhmä ovat ravintolisät, joiden myynti ja valmistus on elintarvikelain alaista. Jos sinulla on jokin lääkitys, kannattaa varmistaa lääkäriltä, että ravintolisät eivät sisällä aineita, jotka voivat heikentää lääkkeiden tehoa.

Luontaistuotekauppa on yritys, jonka valikoimaan kuuluvat erilaiset luontaistuotteet, ravintolisät ja luonnonkosmetiikka. Luontaistuotekauppa saattaa toimia joko kivijalkaliikkeenä tai verkossa. Luontaistuotekauppa on hyvä vaihtoehto, jos luomu, luontaistuotteet ja luonnonkosmetiikka kiinnostavat. Luontaistuotekauppa tarjoaa mahdollisimman luonnonmukaisesti tuotettuja tuotteita. Luontaistuotekauppa voi olla tavallista kauppaa kalliimpi mutta toisaalta luontaistuotteet saattavat sisältää vähemmän haitallisia kemikaaleja kuin muut tuotteet. Yleensä myös niiden valmistuksen eettisyyteen on kiinnitetty huomiota.

Ravintolisät ovat tuotteita, joita etenkin luontaistuotekaupat myyvät. Ravintolisät ovat yleensä joko pillereitä, kapseleita tai yrttiuutteita. Ravintolisät ovat ulkoisesti enemmän lääkkeiden kuin ruokatuotteiden kaltaisia, mutta ne lukeutuvat elintarvikkeisiin. Ravintolisät sisältävät tiiviissä muodossa jotain ravinnetta, esimerkiksi vitamiinia tai hivenainetta. Ravintolisät osana monipuolista ruokavaliota voivat edistää hyvinvointia. Ravintolisät eivät kuitenkaan korvaa terveellistä ruokaa. Kannattaa varmistaa, etteivät ravintolisät ole päällekkäisiä: jos syö useita erilaisia valmisteita, tietyn ravintoaineen saanti voi kasvaa liian suureksi ja pahimmillaan uhata terveyttä. Ulkomailta ostetut ravintolisät eivät välttämättä noudata samoja tuotantokriteereitä kuin EU:n sisällä tuotetut ravintolisät, joten niiden terveellisyydestä ei ole taetta.

Luomu on monelle eettisyyden ja ympäristöystävällisyyden synonyymi. Luomu tarkoittaa sitä, ettei tuotteen raaka-aineiden tuotannossa ole käytetty keinotekoisia lannoitteita eikä torjunta-aineita. Luomu on hyväksi luonnon monimuotoisuudelle. Toisaalta luomu tarvitsee viljelysmaata tavallista enemmän. Luomu voi olla paitsi ruokaa, myös kosmetiikkaa. Luonnonkosmetiikka ei ole sama asia kuin luomu. Luonnonkosmetiikka on peräisin luonnollisista raaka-aineista, luomu taas merkitsee kosmetiikassa sitä, että raaka-aineiden tuotantoa valvotaan virallisesti tietyin luomustandardein. Luonnonkosmetiikka tosin voi olla luomua. Luonnonkosmetiikka voi olla myös sertifioitua, mutta eri sertifikaateilla on eri kriteerit. Luonnonkosmetiikka pyrkii vähentämään kuormaa ympäristölle, eläimille ja ihmisen keholle.

Luomu on ennen kaikkea eettinen valinta. Luomu tarkoittaa pyrkimystä huolehtia ympäristöstä ja eläimistä sekä tarjota keholle ravintoa, joka ei sisällä mitään ylimääräistä. Monen mielestä luomu myös maistuu paremmalta. Toisaalta luomu on ollut kritiikin kohteena. Joidenkin arvostelijoiden mukaan luomu ei ole terveellisyyden tae, ja tuotteiden laatu vaihtelee.

Luonnolliset ravintolisät, luomu ja luonnonkosmetiikka edistävät parhaimmillaan terveyttä ja hyvinvointia. Ne myös pyrkivät vähentämään kehon kemikaalikuormaa.

Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi