Yrttikoulu: Laventeli

Yrttikoulu: Laventeli
Hurmaavasti tuoksuva laventeli karkottaa tuhohyönteisiä ja houkuttelee kosijoita.
Julkaistu 14.6.2010

Laventelilla (Lavandula augustifolia) on hajustettu liinavaatteita ja kosmetiikkaa sekä karkotettu kirvoja ja muita tuhohyönteisiä. Lisäksi se tuhoaa bakteereita, edistää haavojen paranemista sekä lievittää vilustumisen ja yskän oireita. Parantajat valmistavat yrtistä rohdoksia, joiden tarkoitus on karkottaa unettomuutta, alentaa korkeaa verenpainetta sekä helpottaa migreeniä, PMS-oireita ja stressiä. Laventelia pidetään myös lemmenyrttinä.

Kasvatus Ikivihreä laventeli pitää kuivasta ja aurinkoisesta kasvupaikasta. Se on pakkasherkkä, mutta on olemassa Suomen oloihin sopivia lajikkeita. Yrtti viihtyy myös suurehkossa ruukussa.

Säilytys Monivuotinen laventeli antaa satoa koko kesän. Kerää kukat heti niiden avauduttua. Kuivaa kukat tasolle levitettynä tai ripusta roikkumaan pieninä kimppuina. Rohdokset valmistetaan tuoksuyrtin nuorista versoista ja kukinnoista.

Varoitus Pitkäaikainen laventelin käyttö ei sovellu henkilöille, joilla on matala verenpaine. Astmaatikot ja heinänuhaiset voivat saada siitä yliherkkyysoireita. Öljy soveltuu vain ulkoiseen käyttöön.

”Mielestäni viittaan kudotut laventelinkukat ovat päivittäin käytettyinä hyviä kylmän aiheuttamiin pään sairauksiin. Ne myös rauhoittavat aivoja erittäin hyvin.”Luonnontieteilijä William Turner: Herbal (1551)

Laventelipikkuleivät

  • 100 g margariinia
  • 50 g sokeria
  • 175 g vehnäjauhoja
  • 2½ tl leivinjauhetta
  • 2 rkl tuoreita laventelinlehtiä hienonnettuna
  • 1 tl tähkästä irrotettuja laventelinkukkia

Vispaa rasva ja sokeri vaaleaksi vaahdoksi.

Sekoita leivinjauhe jauhoihin. Yhdistä seokset ja lisää joukkoon laventelinlehdet.

Kauli taikina levyksi ja painele kaulimella kukat sen päälle. Leikkaa muotin avulla pikkuleiviksi. Asettele pikkuleivät leivinpaperilla vuoratulle uunipellille.

Paista pikkuleipiä 225 asteessa noin 10–12 minuuttia. Jäähdytä.

Lähteet Lesley Bremness: Monipuoliset yrtit – Kaikki yrttien kasvattamisesta ja käytöstä (Weilin + Göös 1989), Ulla Salo ja Pertti Salo: Hyvinvointia luonnosta – Yrtit ja luonnonkasvit läheltä ja kaukaa (Minerva 2007), Annabelle Fagner ja Martina Schlegel: Hyvän olon yrttitarha (Kirjapaja 2010) ja Jekka McVicar: Suuri yrttikirja (WSOY 2004). Yrtti Järvikylän Yrtit.

Kommentoi »