Kauneus

Miten kauan kosmetiikkatuote säilyy hyvänä?

Iso osa avatuista kosmetiikkatuotteista pysyy hyvänä pitkään, kun säilytät niitä oikein.

Teksti Emine von Boehm
Kuvat iStock, A-lehtien kuvatoimitus
4.10.2018

Huulipuna

1–2 vuotta

Punaa voi käyttää hiukan pidempäänkin, jos se tuntuu kelvolliselta.

Tunnista pilaantunut: Vanhentunut huulipuna haisee härskiintyneeltä. Se ei levity kunnolla eikä näytä kauniilta.

Säilytä näin: Sulje korkki huolellisesti. Älä lainaa punaa kaverille tai kaverilta. Jos oman punan hygienia huolestuttaa, pyyhi sen pinta talouspaperilla tai leikkaa siitä pieni pala pois terävällä veitsellä.

Ripsiväri

3–6 kuukautta

Maskara pilaantuu avattuna nopeasti, sillä siinä on paljon vettä. Se tarjoaa oivan kasvualustan bakteereille. Vanhentunutta ripsiväriä ei kannata käyttää, koska se altistaa silmätulehdukselle.

Tunnista pilaantunut: Koostumus kuivuu, ja tuote haisee epämiellyttävältä.

Säilytä näin: Älä lainaa ripsiväriä kaverille! Vältä harjan pumppaamista säiliössä: se kuivattaa värimassaa. Ripsivärin notkistaminen tai ”jatkaminen” kaatamalla vettä säiliöön ei kannata. Se laimentaa säilöntäainetta, mikä voi vilkastaa bakteerien kasvua.

Puuterit

3–5 vuotta

Puuterimaiset tuotteet – kuten puuteri, mineraalipuuteri, poskipuna ja luomiväri – eivät sisällä vettä, joten ne säilyvät hyvin. Jos teet luomivärillä myös rajauksia eli kosketat värinappia märällä siveltimellä, säilyvyys voi lyhentyä.

Tunnista pilaantunut: Pigmentti ei tartu ihoon tai väri varisee runsaasti.

Säilytä näin: Sulje kansi kunnolla, niin tuote ei hapetu. Se voi muuttaa tuotteen väriä. Levitä väriä aina puhtaalla vipalla tai siveltimellä. Älä koske puuteriin likaisilla käsillä. Rasva ja lika pilaavat tuotteen ennen aikojaan.

Rajauskynät

2–4 vuotta

Silmän- ja huultenrajauskyniä voi käyttää tätä pidempäänkin, kunhan teroittaa kärjen ennen käyttöä.

Tunnista pilaantunut: Väri kovettuu, ei levity kunnolla ja tuoksu muuttuu.

Säilytä näin: Sulje korkki huolellisesti, niin kynä ei kuivu. Teroita kärki säännöllisesti, niin kynä pysyy hygieenisenä. Jos kynä pehmenee liikaa, säilytä sitä jääkaapissa.

Meikkivoide

1–2 vuotta

Sitä voi käyttää myös pidempään, jos ei huomaa häiritseviä muutoksia.

Tunnista pilaantunut: Meikki ei levity kunnolla, se haisee pahalta tai sen väri muuttuu voimakkaasti.

Säilytä näin: Levitä meikkivoidetta puhtailla välineillä ja käsillä, niin haitalliset mikrobit eivät pääse pakkaukseen tai iholle. Sulje meikkipuuterirasian tai tyynymeikkivoiteen kansi huolellisesti.

Kasvovoide

3–12 kuukautta

Ihonhoitotuotteiden säilyvyydessä on paljon eroja. Tarkista aika tuotteesta.

Tunnista pilaantunut: Koostumus, väri tai tuoksu muuttuu.

Säilytä näin: Pidä kansi tai korkki kiinni. Ota tuotetta avopurkeista puhtain käsin. Suosi hygieenisiä pumppupulloja ja tuubeja.

Vitamiiniseerumi

3–12 kuukautta

Vitamiineja sisältävät seerumit pilaantuvat herkästi, etenkin jos niitä säilyttää väärin. Kun tuote hapettuu, vitamiinien teho häviää.

Tunnista pilaantunut: Tuoksu, väri tai koostumus muuttuu. A-vitamiini muuttuu syvän keltaiseksi. Vanhentunut tuote ei toimi kuten lupaa ja saattaa ärsyttää ihoa.

Säilytä näin: Vitamiiniseerumit pysyvät parhaiten hyvinä omissa pakkauksissaan. Auringonvalo ja lämpötilan vaihtelut heikentävät tehoa.

Sampoo & hoitoaine

1–2 vuotta

Vanhentuneista hiustuotteista ei ole haittaa terveydelle, mutta niiden koostumus muuttuu kelvottomaksi parissa vuodessa.

Tunnista pilaantunut: Tuote paakkuuntuu eikä toimi kuten lupaa. Tuoksu voi muuttua.

Säilytä näin: Sulje korkit. Älä laimenna sampoota vedellä, se laimentaa säilöntäaineita ja heikentää tehoa. Älä säilytä tuotteita saunassa. Kuumuus muuttaa koostumusta.

Avaamaton kosmetiikka kestää vuosia

Säilyvyydestä kertova symboli löytyy purkin kyljestä tai pahvipakkauksesta.

Tiimalasi-symboli tai parasta ennen -päivämäärä on tuotteissa, jotka säilyvät avaamattomina ja avattuina 30 kuukautta tai vähemmän. Symbolin tai tekstin jälkeinen merkintä, kertoo viimeisen käyttöhetken. Esim. 30.11.2017 tai 11/2017.

Avatun purkin kuva on tuotteissa, jotka säilyvät avaamattomana yli 30 kuukautta eli noin 2,5 vuotta. Symbolissa oleva numero, esimerkiksi 12M (12 kuukautta), kertoo ajan, jonka tuote säilyy avaamisen jälkeen.

Luonnonkosmetiikka säilyy usein lyhyemmän aikaa kuin "tavallinen" kosmetiikka, koska säilöntäaineet ovat erilaisia.

Tuorekosmetiikka säilyy vain joitakin viikkoja. Osa tuotteista pitää säilyttää jääkaapissa.

Lue lisää
Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi