Minulla on korkea kolesteroli. Olen kuullut, että punariisivalmisteella voi alentaa kolesterolia luontaisesti. Voinko korvata kolesterolilääkkeeni luontaistuotteella? Mihin punariisivalmisteen teho perustuu ja onko sen käytöllä riskejä?

Punariisin on todettu vaikuttavan suotuisasti veren rasva-arvoihin. Tutkijat ovat eristäneet siitä mevinoliini-nimisen, kohonnutta kolesterolia alentavan yhdisteen. Punariisiä valmistetaan tavallista valkoista riisiä keittämällä. Kun keitos vielä on hieman kostea ja lämmin, siihen lisätään rihmasientä (Monascus purpureus), joka tuottaa lämpötilakontrolloidun käymisprosessin avulla voimakkaan punaisen värin ja vaikuttavia aineita, luontaisia statiineja. Käymisprosessi kestää 5–7 vuorokautta, jonka jälkeen se pysäytetään ja riisi kuivataan. Kuivatun punariisin jyviä voi käyttää joko kokonaisina tai jauheeksi hienonnettuna. Jauheesta puristetaan tabletteja.Punariisillä voidaan vaikuttaa haitallisen LDL-kolesterolin alenemiseen ja hyödyllisen HDL-kolesterolin tason säilymiseen ja jopa kohoamiseen. Punariisiä ei kuitenkaan suositella hiiva-allergioista kärsiville, raskautta suunnitteleville, raskaana oleville, imettäville äideille tai maksasairautta poteville. Sen käytön yhteydessä ei myöskään saisi juoda greippimehua, joka estää luontaisten statiinien hajoamista ja poistumista kehosta.Mikäli lääkäri on suositellut statiinilääkitystä, punariisiä ei kannata ryhtyä käyttämään samanaikaisesti, koska valmisteet vahvistavat toisiaan. Punariisiä suositellaan silloin, kun kolesteroli on maltillisesti koholla. Mikäli henkilön ruokavaliossa on runsaasti omega-3-rasvahappoja tai kalaa sekä runsaskuituista ruokaa, hedelmiä ja kasviksia, maltillisesti koholla oleva kolesteroli ei ole yhtä haitallista kuin niin sanotun roskaruoan syöjillä.