Luonnonkosmetiikka

Luonnonkosmetiikka valmistetaan luonnon hyvinvointia ajatellen. Luonnonkosmetiikka on usein eettistä.

Kiinnostaako luomukosmetiikka? Tai ekologinen kosmetiikka tai luonnonkosmetiikka? Termejä on paljon, ja niiden alla myydään hyvin erilaisia tuotteita. Sertifioitu luonnonkosmetiikka tarkoittaa kosmetiikkaa, joka on valmistettu tietyn sertifikaatin sääntöjen mukaan. Sertifikaatteja on useita, ja niiden kriteerit vaihtelevat. Yhteistä niille on se, että tuotteiden valmistuksessa pyritään varjelemaan sekä luontoa että eläimiä. Toki myös ihmisen luontaista hyvinvointia.

Luomukosmetiikka, sertifioitu luonnonkosmetiikka ja ekologinen kosmetiikka pyrkivät noudattamaan seuraavia periaatteita: Tuotteen valmistuksesta aiheutuu mahdollisimman vähän rasitusta ympäristölle. Raaka-aineita ja valmiita tuotteita ei ole testattu eläimillä. Pakkauksen tulee olla kierrätettävä ja muuten ympäristöystävällinen. Luomukosmetiikka tarkoittaa sitä, että tuotteen raaka-aineet ovat luomulaatuisia.

Luonnonkosmetiikka ja luomukosmetiikka pyrkivät siihen, ettei tuotteissa olisi eläinperäisiä ainesosia. Kaikkien raaka-aineiden alkuperän varmistaminen on kuitenkin vaikeaa, ja esimerkiksi EU:n ulkopuolelta tulleista tuotteista ei voi tarkalleen tietää, mitä ne sisältävät.

Luontaistuotekauppa on paikka, jossa luomukosmetiikka, ekologinen kosmetiikka ja sertifioitu luonnonkosmetiikka ovat vahvasti edustettuina. Jokainen luontaistuotekauppa pyrkii siihen, että se tarjoaa mahdollisimman luonnonmukaisia tuotteita. Varmuuden vuoksi kannattaa valita kotimainen luontaistuotekauppa tai luontaistuotekauppa, joka kertoo sivuillaan avoimesti tuotteiden alkuperästä ja valmistuksesta.

Mutta miten erottaa luonnonkosmetiikka, luomukosmetiikka, ekologinen kosmetiikka ja sertifioitu luonnonkosmetiikka muista tuotteista? Luonnonkosmetiikka on tuoteryhmä, jota ei ole lailla määritelty. Siksi on lähtökohtaisesti vaikea tietää, mitä luonnonkosmetiikka kenellekin merkitsee. Osa valmistajista myy tuotteitaan nimikkeellä luonnonkosmetiikka tai luomukosmetiikka, mutta vain sertifioitu luonnonkosmetiikka on jossain määrin luotettavaa raaka-aineiden ja valmistustapojen osalta. Sertifioitu luonnonkosmetiikka saa käyttää sertifioijan logoa, joiden ansiosta sertifioitu luonnonkosmetiikka pistää silmään kaupan hyllyltä.

Eettisyys ja luomuraaka-aineet ovat nyt pinnalla kauneudenhoidossa. Ihmiset haluavat ostaa yhä enemmän tuotteita, joiden valmistus ei aiheuta haittaa ympäristölle ja eläimille. Tähän toiveeseen luomu vastaa. Toisaalta tavallinenkin kosmetiikka saattaa olla esimerkiksi vegaanista, vaikka sitä ei erikseen mainittaisi paketissa. Luonnonkosmetiikka lupaa vähentää altistumista synteettisille kemikaaleille ja antaa ihmiselle usein hyvän mielen. Ajatus siitä, että suojelen valinnoillani luontoa, tuntuu mukavalta.

Sertifioitu luonnonkosmetiikka saattaa olla kalliimpaa kuin tavallinen, eikä se siksi aina eksy kuluttajan ostoskoriin. Luomukosmetiikka voi tosin olla edullistakin. Hinta riippuu valmistajasta. Yleisesti ekologinen kosmetiikka ja luomu ovat osa suurempaa ilmiötä: ihmisten tarvetta tehdä jotain ilmastonmuutokselle. Yhä useampi luontaistuotekauppa pyrkii tukemaan tätä tarvetta. Vaikka yksi ihminen ei voi muuttaa maailmaa, pienilläkin valinnoilla voi olla merkitystä.