Kauneus

Testissä luonnolliset deodorantit

Testasimme kolme luonnonmukaista deodoranttia. Katso, mikä kesti arjen hikoilun parhaiten.

Teksti Suvi Vinblad
Kuvat Fotolia
16.6.2015

Luonnollisia deodorantteja ei voi suoraan verrata kaupan hyllyjä pääasiassa täyttäviin antiperspirantteihin. Antiperspiranttien sisältämät alumiiniyhdisteet estävät hikirauhasia muodostamasta hikeä.

Jutussa testatut luonnolliset deodorantit eivät sisällä alumiiniyhdisteitä, eivätkä näin ollen estä hikirauhasia toimimasta. Niiden luonnolliset yhdisteet kuitenkin eliminoivat epämiellyttävien hajujen muodostumista ja vähentävät mikrobien kasvua.

Testasin luonnondeodorantteja käyttämällä kahta deodoranttia eri kainaloissa saman päivän ajan. Testipäivien aikana pyöräiltiin lyhyitä matkoja, työskenneltiin toimistossa ja hikoiltiin 2 tunnin mittaisissa lihaskunto- ja roller derbytreeneissä.

Sante 24H Roll-on

Mitä lupaa:

Lupaa antaa pitkäkestoisen suojan epämiellyttäviltä hajuilta. Deodorantti sisältää salviauutetta, macadamiaöljyä ja suolaheinäuutetta, joiden kerrotaan antavan 24 tunnin suojan ja miellyttävän raikkaan tunteen. Ei sisällä alumiinisuoloja tai gluteiinia.

Plussat

+ Tuoksu on raikas ja pehmeä. Ei lainkaan kirpeä, kuten useissa luonnondeodoranteissa. Tuoksu muistuttaa monia perinteisiä antiperspirantteja.

+ Testattavista deodoranteista Sante piti hienhajun toiseksi parhaiten poissa. Toimistokäytössä epämiellyttäviä tuoksuja ei päässyt läpi.

+ Vaikka tuote on alumiiniton, tuntui se silti pitävän jonkin verran kosteutta poissa.

Miinukset

  • Kahden tunnin korkeasykkeisen ja hikoiluttavan treenin päätteeksi kainalo oli luonnollisesti kostea ja sen läpi pääsi puskemaan hieman ei-toivottua hajua.
  • Aivan tuotteen lupaamaa 24 tunnin suojaa kertalevittäminen ei takaa.
  • Koska tuotteessa ei ole alumiinisuoloja, se ei pidä kosteutta poissa. Kainalot kostuivat luonnostaan jo toimistopäivän aikana.

Hinta: 9,45 €

Arvosana: 3,5

Logona Energy Deo Roll-On

Mitä lupaa

Deodorantin luvataan olevan energisoivan raikas ja kevyt deodorantti. Tuote sisältää sitruuna- ja inkivääriuutetta.  Vegaani ja alumiiniton.

Plussat

+ Luonnonmukaiseksi deodorantiksi Logonan deodorantti piti ei-toivotut hajut melko hyvin poissa toimistopäivän aikana.

+ Tuote pitää lupauksensa keveydellään, sillä se ei ole tuotteista raskain, muttei myöskään pitävin. Tuote voisi sopia vain kevyttä toimintaa sisältävään päivään tai vähän hikoilevalle.

Miinukset

  • Sitruksinen tuoksu on pistävä, jonka voi sekoittaa hienhajuun.
  • Logonan deodorantti piti kosteuden heikoiten poissa. Kainalo tuntui lähes koko ajan kostealta, toisin kuin samaan aikaan toisessa kainalossa ollut Mádaran tuote. Koska kosteus tuntuu kainaloissa lähes koko ajan, herää välillä epäilys, että kosteuden myötä myös ei-toivotut hajutovat puskeneet kainalosta läpi. En käyttäisi tätä ensisijaisesti paritanssitunnille tai jännittävään työhaastattelutilanteeseen mennessäni.

Hinta: 12,30 €

Arvosana: 3

Mádara Bio-Active

Mitä lupaa

Deodorantin luvataan sisältävän tehokkaasti hajuja ehkäisevän BIO-yhdistelmän antibakteerista eteeristä öljyä, palmuruusuöljyä sekä kasviuutteita. Hellävaraisen koostumuksen kerrotaan kosteuttavan ihoa ja vähentävän ihoärsytystä sekä tuovan raikkaan olon koko päiväksi. Tuote on vegaaninen, pähkinätön, gluteeniton ja alumiiniton.

Plussat

+ Tuote piti epämiellyttävän hajun poissa parhaiten.

+ Tuote piti hieman myös kosteutta poissa, vaikka se ei sisälläkään alumiineja.

+ Tuoksu on miellyttävän luonnollinen ja melko raikas. Ei pistävä.

+ Kokonaisuutena vertailun paras tuote.

Miinukset

  • Elän toivossa, että vielä keksitään luonnollinen deodorantti, joka pitää myös kosteuden poissa kainaloista.

Hinta: 13,60 €

Arvosana: 4,5

Summa summarum: Jos olet huolissasi alumiiniyhdisteitä sisältävien antiperspiranttien terveysvaikutuksista ja haluat siirtyä alumiinittomiin luonnondeodorantteihin, on hyvä muistaa, että luonnondeodorantit eivät toiminnantäyteisenä päivänä todennäköisesti pidä kainaloita kuivana. Hienhaju kuitenkin pysyy hyvillä luonnondeodoranteille poissa. Muista myös, että hihaton paita on kesähelteellä luonnondeodorantin paras ystävä.

Lue lisää: Miksi ja miten nainen hikoilee?

Lue lisää: Tiesitkö tämän hikoilusta?

Lähteet: Ruohonjuuren blogi, Madara Cosmetics

Lue lisää
Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi