Kauneus

Luonnon vai luomu?

Sertifioidulla luonnonkosmetiikalla on omat kriteerinsä, mutta muissakin tuotteissa voidaan käyttää kasvi- ja mineraaliraaka-aineita. Sertifikaatteja on olemassa useita ja käytännöt ovat kirjavia.

Teksti Heini Lehtosalo
Kuvat Fotolia
12.4.2010
  • Sertifioitu luonnonkosmetiikka tai luonnonmukainen eli luomukosmetiikka täyttää tietyn sertifikaatin asettamat ehdot, joissa on suuria eroja. Sertifikaatti ei takaa, että raaka-aineet ovat puhtaasti luonnosta. 
  • Sertifioidussa luonnonkosmetiikassa ainesosat ovat mahdollisimman pitkälle villikasveja tai viljeltyä luomua, eikä geenimuunneltuja tai kemianteollisuuden valmistamia aineksia sallita. Myös eläinkokeet ovat kiellettyjä. Ekologisuus ja eettisyys otetaan huomioon myös valmistuksessa ja pakkauksissa. 
  • Kaikki kosmetiikkayritykset eivät ole sertifioineet tuotteitaan, vaikka niissä olisi käytetty runsaasti luonnon raaka-aineita. Syynä voi olla esimerkiksi, etteivät ne täytä kaikkia sertifiointiehtoja tai sertifioinnin hinta – sertifiointi ja logon käyttö ovat yleensä maksullisia. Joillakin yrityksillä on omat tapansa ilmaista luonnomukaisuus. 
  • Sertifikaatteja ja niiden myöntäjiä on monia, muun muassa saksalainen BDIH, ranskalainen Ecocert, ranskalainen Cosmebio, englantilainen Soil Association, italialainen AIAB, eurooppalainen Natrue ja yhdysvaltalainen USDA Organic. Suomessa toimii Pro Luonnonkosmetiikka ry. Viime vuonna alan eurooppalaiset järjestöt sopivat uudesta Cosmos-standardista. Osa myöntäjistä on riippumattomia tahoja.

Lue lisää sertifikaateista järjestöjen omilta sivuilta: www.ecocert.com, www.cosmebio.org, www.kontrollierte-naturkosmetik.de, www.soilassociation.org, www.aiab.it, www.natrue.org, www.ams.usda.gov, www.cosmos-standard.org ja www.luonnonkosmetiikka.fi

Lue lisää
Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi