Luomu
Luomu tarkoittaa luonnonmukaista valmistusta. Luomu pyrkii minimoimaan tuotteen ympäristökuorman.

Luomu on kasvattanut suosiotaan, vaikka luomu onkin monelle vielä vieras asia. Luomu ei etsiydy tavallisen kuluttajan ostoskoriin kovin helposti. Luomu muodostaa noin kahden prosentin markkinaosuuden päivittäistavarakaupan elintarvikemyynnistä Suomessa. Luomu on kuitenkin kasvava markkina. Luomu kiinnostaa etenkin siksi, että eettisyyden puute, eläinten hyvinvoinnin polkeminen ja ilmastonmuutos huolestuttavat ihmisiä. Luomu on pyrkimys huomioida ympäristö mahdollisimman paljon tuotteen tuotannossa. Luomu pyrkii myös vähentämään ihmisen keholle tulevaa lisäainekuormaa.

Luomu pilaantuu nopeammin kuin ruoka, joka sisältää paljon säilöntäaineita. Luomu on monen mielestä kuitenkin puhtaampi ja ihmiselle terveellisempi vaihtoehto. Luomu on kasvattanut suosiotaan myös kasvissyönnin yleistymisen myötä. Luonnon ja eläinten hyvinvointi kiinnostavat yhä useampia.

Luomuruoka on myös kohdannut kritiikkiä. Kriitikoiden mukaan luomuruoka ei ole ihmiselle sen terveellisempää kuin tavallinenkaan. Luomuruoka tarvitsee paljon viljelyalaa, eikä sen tuotanto ole ilmastoneutraalia. Luomuruoka ei aina ole tasalaatuista. Luomuruoka saattaa olla myös peräisin kaukaa, joten sen kuljetus kuormittaa ympäristöä. Luomuruoka on kuitenkin monen mielestä paras vaihtoehto niin ympäristölle kuin ihmiselle.

Luomukahvi viljellään ilman kemiallisia tuholaismyrkkyjä ja lannoitteita. Luomukahvi poikkeaa tavallisesta kahvista siten, että työntekijöihin ja ympäristöön kohdistuvia sivuvaikutuksia pyritään minimoimaan. Niin luomukahvi kuin tavallinen kahvi sisältää antioksidantteja, jotka vähentävät kehon stressiä ja tulehdusten riskiä. Luomukahvi myös maistuu joidenkin mielestä tavallista paremmalta.

Eettinen kulutus on lisännyt suosiotaan, sillä ihmiset ovat huolissaan ympäristön tilasta. Eettinen ruoantuotanto pyrkii huomioimaan sekä työntekijöiden että luonnon hyvinvoinnin mahdollisimman hyvin. Eettinen eläminen voi merkitä myös sitä, että huomioi alistettujen ihmisryhmien ja vähemmistöjen oikeudet sekä pyrkii toimimaan oikeudenmukaisesti ja edistämään tasa-arvoa. Eettinen on sana, jonka määritteleminen riippuu määrittelijästä: se voi merkitä eri asioita eri ihmisille.

Luontaistuotteet voivat olla luomua tai sitten eivät ole, mutta kaikki luontaistuotteet on tuotettu luonnonmukaisesti. Luontaistuotteet ovat lääkkeen tavoin käytettäviä valmisteita, joissa ei ole farmakologisesti vaikuttavaa lääkeainetta. Luontaistuotteet voivat sisältää kivennäisaineita, vitamiineja ja lääkinnällisin tavoin käytettäviä kasveja ja rohdoksia. Luontaistuotteet ovat usein ravintolisiä, joita on tarkoitus käyttää monipuolisen ravinnon tukena. Luontaistuotteet kattavat myös rohdosvalmisteet, joiden valmistusta ja myyntiä säätelee lääkelaki.

Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi