Voi hyvin

Haista kukkanen, sitrus ja laventeli

Haista kukkanen, sitrus ja laventeli
Monille herkkänenäisille ja allergisille synteettiset tuoksut ovat kauhistus. Puhtaista, klassisista luonnontuoksuista voi nauttia jo useampi.
Julkaistu 8.12.2009

Laventeli (Lavandula angustifolia)

Tämän aromaattisen kasvin nimen kuullessaan näkee silmissään Etelä-Ranskan tuoksuvat laventeliviljelmät. Kasvia on pitkään käytetty levittämään rauhoittavaa tuoksua. Laventeli sopii myös mausteeksi, ja sitä voi lisätä pieniä määriä leipomuksiin. Kasvin on todettu ehkäisevän myös koiden tuhotöitä vaatekaapissa. Nykyisin laventelia käytetään kosmetiikassa, jossa siitä puristetaan eteeristä öljyä tuoksuaineeksi kylpytuotteisiin. Öljyä voi käyttää sellaisenaan kylpyvedessä tai tuoksulampuissa.

Tee itse: Laventelinkukka-potpourri valmistuu helposti. Sekoita hyvin 3 tippaa eteeristä laventeliöljyä ja 2 tl orvokinjuurta. Lisää 3 rkl tuoreita laventelinkukkia. Laita seos muovipussiin, sulje huolellisesti ja anna tekeytyä lämpimässä paikassa yhdestä kolmeen kuukautta. Kun otat potpourrin käyttöön, aseta se laakeaan astiaan ja lisää tarvittaessa eteeristä öljyä tuoksua tehostamaan.

Tee kukille tuoksupussi ohuesta puuvillasta ja ompele päällyspussi esimerkiksi pellavasta. Koristele mieleiseksi.

Limetti (citrus aurantifolia), sitruuna (citrus limon) ja bergamotti (citrus bergamia)

Sitruspohjaiset tuoksut ovat virkistäviä ja keveitä, ja ne yhdistetään raikkautteen ja kirpeyteen. Siksi ne ovat suosittuja kesäsesonkituoksuja. Sitruksilla poistetaan myös epämiellyttäviä hajuja. Sipulin tai kalan haju lähtee käsistä parhaiten sitruunalla. Sitruuna, limetti ja erityisesti niiden sukulaiskasvi bergamotti ovat yleisimpiä sitruspohjaisten tuotteiden raaka-aineita. Bergamottia kasvatetaankin lähinnä sen kuoresta saatavan eteerisen öljyn vuoksi. Kuuluisan, 1700-luvulla kehitellyt Kölninveden yksi ainesosista on bergamotti.

Tee itse: Kokeile Sitruspuutarha -Eau de Colognea. Tarvitset 80 ml 80-prosenttista alkoholia ja 20 ml vettä. 100 ml eteerisiä öljyjä lisätään seuraavasti:

50 tippaa sitruunan, 25 tippaa rosmariinin ja 25 tippaa bergamotin eteeristä öljyä. Lisää öljyt alkoholiin ja tarkista, onko tuoksu mieluinen. Voit lisätä varovasti öljyjä mieltymyksen mukaan. Lisää joko kukkaisvettä, tislattua tai lähdevettä varovasti muutama tippa kerrallaan. Ravista, ettei seos pääse samentumaan. Anna tuoksun seistä pari viikkoa, että se kypsyy ja tasoittuu.

Ruusu (Rosa)

Rakkauden, romantiikan ja naisellisuuden symboli ruusu on tuoksujen kuningatar. Ruusua sisältävät tuoksut ja öljyt ovat parfyymiteollisuuden klassikoita. Ruususta valmistetaan myös ihoa hoitavaa eteeristä öljyä, joka muun muassa kosteuttaa ja tasapainottaa. Ulkoisesti ruusuöljyä käytetään tasapainottamaan etenkin naisen elimistön feminiinejä toimintoja.

Tee itse: Tee Ruusuinen yrttipuutarha -Eau de Cologne. Tarvitset 80 ml 45-prosenttista alkoholia, 20 ml vettä ja 100 ml eteerisiä öljyjä: 35 tippaa bergamotin, 30 tippaa laventelin, 30 tippaa muskatellisalvian ja 5 tippaa ruusun eteeristä öljyä. Valmistus kuten Sitruspuutarha -Eau de Colognessa.

Potpourrin ohje Katie Spiersin Luonnollinen tie kauneuteen -kirjasta (Gummerus) ja Eau de Cologne -ohjeet Virpi Raipala-Cormierin Luonnonkaunis-kirjasta (WSOY).

Julkaistu Voi hyvin -lehdessä 8/2009.

Kommentoi »