Terve.fi

Kannattaako luomuruoka jättää kauppaan? Kamppailussa vastakkain raha, terveys ja ympäristö

Kannattaako luomuruoka jättää kauppaan? Kamppailussa vastakkain raha, terveys ja ympäristö
Luomutuotteiden viljelyssä ei käytetä torjunta-aineita ja monissa tuotteissa on enemmän terveellisiä omega-3-rasvahappoja. Mutta onko luomuruoka sittenkään niin hyvää kuin luulemme?
Julkaistu: 2.4.2016

Luomutuotteiden viljelyssä ei käytetä torjunta-aineita ja monissa tuotteissa on enemmän terveellisiä omega-3-rasvahappoja. Mutta onko luomuruoka sittenkään niin hyvää kuin luulemme?

Tutkimus ei tue luomun hyvyyttä

Luomumaidossa on enemmän terveellisiä omega-3-rasvahappoja kuin perinteisissä maidoissa, tuore tutkimus julistaa.

Luomutuotannossa olleet lehmät tuottivat maitoa, jossa oli 50 prosenttia enemmän omega-3-rasvahappoja kuin perinteisessä lehmänmaidossa.

50 prosentin lisäys kuulostaa kieltämättä hyvältä.

Tavallisessa kevytmaidossa on kuitenkin vain kaksi prosenttia rasvaa.

Tällaisessa määrässä 50 prosentin kasvu ei välttämättä olekaan merkittävä.

Sen tunnustavat myös tutkijat, joiden mukaan luomutuotteita pitäisi ruokavaliossa olla maidon lisäksi selvästi enemmän hyötyjen saamiseksi.

– Juuston ja voin vaihtaminen luomuun maidon ohella lisää kuitenkin tärkeiden rasvahappojen saantia selvästi, tutkijaryhmän jäsen, professori Chris Seal kertoo.

Luomuruoka ja perinteinen lähes identtisiä

Luomuruoan ravintoarvoista kiistellään kovasti.

Joidenkin tutkijoiden mukaan luomutuotteet kannattaisi jättää kauppaan ja kerätä ostoskoriin mieluummin hedelmiä ja vihanneksia. Niiden ravintosisältö on nimittäin omaa luokkaansa.

Toisaalta juuri sydämelle tärkeitä omega-3-rasvahappoja suomalaiset eivät saa riittävästi. Niiden saantia voi luomuruokien ohella lisätä nauttimalla esimerkiksi kalaa, öljyjä ja erilaisia siemeniä.

Luomutuote ja tavallinen tuote ovat kuitenkin ravintoarvoltaan lähes identtisiä. Näin vakuuttavat Stanfordin yliopiston tutkijat.

Myrkyttömyys maksaa

Pelkästään ravitsemuksellisesta näkökulmasta luomutuotteen ja perinteisen tuotteen erot ovat melko lailla merkityksettömiä.

Ostajan lompakkoon luomu tekee kuitenkin isomman loven.

Ylen tietojen mukaan Valio on leikkaamassa tuottajille maksetun luomulisän suuruutta siinä toivossa, että kuluttajahintoja saataisiin laskemaan. Tällöin erot eivät olisi niin suuret.

Luomuruoan hyvyyden määrittely vaikeaa

Luomuruoan terveellisyys ei kuitenkaan perustu pelkästään sen ravinteikkuuteen.

Tuholaismyrkytön sekä vähemmän antibiootteja ja lisäaineita sisältävä ruoka on monille suuri houkutin.

Antibioottien lisääntynyt käyttö maataloudessa voi lisätä bakteerien vastustuskykyä ja sitä kautta synnyttää uusia, antibiooteille vastustuskykyisiä superbakteereja.

Myöskään kaikkien tuholaismyrkkyjen pitkäaikaisvaikutuksista ihmiseen ei ole vielä saatu tarkkaa tietoa.

Vaakakupissa luonnon ja eläinten hyvinvointi

Moni luomua suosiva perustelee valintaansa ympäristö- ja eläinsuojelusyillä.

Vaikka Maa- ja metsätaloustuottajain keskusliiton mukaan tehotuotanto on Suomessa pääosin vastuullista, on väärinkäytöksiäkin tapahtunut.

Luomutuotannossa eläin saa liikkua ulkona ja sen elämä on lajityypilleen ominaisempaa.

Tehotuotannossa luonnon monimuotoisuus pienenee ja kemikaalit pilaavat pinta- ja pohjavesiä.

Luomu viekin perinteisestä tuotteesta voiton tuotantoeläimen ja luonnon hyvinvoinnin näkökulmista.

Luomutuotteen korkeammalla hintalapulla voi siis ainakin ostaa paremman mielen, vaikkei se tutkijoiden mukaan välttämättä lisää omaa hyvinvointia sen enempää kuin tehotuotettu terveellinen ruoka.

Kommentoi »