Terve.fi

Omega-3-ravintolisät

Omega-3-ravintolisät

Vaikka kaikki kalaöljykapselit näyttävät samanlaisilta, eri valmisteiden sisällössä on eroja EPA:n ja DHA:n määrän suhteen.
Teksti Toimitus
Mainos

Omega-3-rasvahappoja sisältäviä ravintovalmisteita tuotetaan eri puolilla maailmaa erilaisista raaka-aineista ja erilaisilla tuotantomenetelmillä. Vaikka kaikki kalaöljykapselit näyttävät samanlaisilta, eri valmisteiden sisällössä on eroja EPA:n ja DHA:n määrän suhteen. Myös erimerkkisten kalaöljykapseleiden annostus vaihtelee ja on tyypillisesti 2-6 kapselia päivässä. Tämä on syytä ottaa huomioon päiväannosten hintavertailussa.

Omega-3-rasvahappomäärät

Rypsiöljy sisältää omega-3-rasvahappoja 11 %, muita tyydyttymättömiä rasvahappoja 83 % ja tyydyttyneitä rasvahappoja 6 %. Rypsiöljy ja siitä tehdyt margariinit sisältävät omega-3-rasvahapot alfalinoleenihapon (ALA) muodossa eikä niissä ole lainkaan EPA:a tai DHA:ta.

Tavanomainen kalaöljy sisältää omega-3-rasvahappoja 30 %, muita tyydyttymättömiä rasvahappoja 35 % ja tyydyttyneitä rasvahappoja 30 %.

Tiivistettyjen kalaöljyvalmisteiden kalaöljy- ja omega-3-rasvahappopitoisuudet vaihtelevat. Useimpien tiivistettyjen kalaöljyvalmisteiden päiväannoksen omega-3-rasvahappomäärä on 500 – 1700 mg. Tästä pääosa on EPA:a ja DHA:ta ja pieni osa alfalinoleenihappoa (ALA).

Keskimääräisiä rasvahappokoostumuksia kalaöljyvalmisteessa, rasvaisessa kalassa ja rypsiöljyssä:

Raaka-aineet

Jo 150 vuoden ajan on kalaöljyä tuotettu turskan maksasta. Kalanmaksaöljyn omega-3-rasvahappokoostumus ei kuitenkaan ole yhtä hyvä kuin kalanlihasta valmistetun kalaöljyn.

Lohen lihasta saatava kalaöljy valmistetaan nykyisin lähes yksinomaan kasvatetusta lohesta. Lohia ruokitaan useimmiten soijaa sisältävillä rehuilla, jonka omega-6-rasvahappopitoisuus on korkea ja omega-3-rasvahappopitoisuus alhainen. Sen vuoksi kasvatetusta lohesta valmistetussa kalaöljyssä on vähemmän eikosapentaeenihappoa (EPA:a) kuin vapaana kasvaneista kaloista saatavassa kalaöljyssä.

Nykyisin ehkä maailman parasta kalaöljyä tuotetaan Etelä-Amerikan länsirannikolla sijaitsevissa kalanjalostamoissa. Kyseisellä alueella Tyynenmeren ravinteikas vesi kulkeutuu kylmän merivirran (ns. Humboldtinvirran eli Perunvirran) mukana Etelänapamantereelta kohti päiväntasaajaa. Tämän alueen rasvaisista kalalajeista – pääasiassa anjoviksesta, makrillista ja sardiinista – saadaan runsaasti omega-3-rasvahappoja sisältävää kalaöljyä, jonka luontainen eikosapentaeenihappopitoisuus (EPA) on 18 % ja dokosaheksaeenihappopitoisuus (DHA) 12 %.

Valmistusprosessi

Omega-3-rasvahapot – kuten muutkin rasvat – härskiintyvät helposti hapen vaikutuksesta. Sen vuoksi hapettumisen esto on tuotantoketjussa tärkeimpiä kalaöljyn laatuun vaikuttavia tekijöitä.

Hyvä esimerkki omega-3 –valmisteiden turvallisesta valmistusprosessista on Norjalainen Möller, joka on yksi tunnetuimpia kalaöljyvalmistajia Pohjoismaissa. Möller tuotteissa käytettävä kalaöljy tulee Etelä-Amerikasta. Eniten käytetyt kalaöljytoimittajat sijaitsevat Etelä-Amerikassa siitä syystä, että siellä elävissä kaloissa on korkea omega-3-pitoisuus, joka johtuu mm. kalojen syömästä tietynlaisesta planktonista, kalojen vaellusreiteistä ja veden lämpötilasta. Möller kalanmaksaöljy taas valmistetaan arktisesta turskasta, jota kalastetaan Lofoottien ja Vesterålenin alueilta Pohjois-Norjasta.

Läpi koko tuotteiden jalostusprosessin Möllerillä on käytössään perusteellinen kalaöljyn laadunvalvontaprosessi, jota noudatetaan lääketehdasoikeudet omaavalla tehtaalla erittäin tarkasti. Laatujärjestelmä sisältää prosessikuvaukset, tehtäväkuvaukset ja ohjeet, joiden tehtävänä on varmistaa, että tuotanto tapahtuu turvallisesti ja hygieenisesti, ja että kaikki Möller -tuotteet ovat kuluttajien turvallisesti käytettäviä ja korkealaatuisia.

Jo ennen kalaöljyn ostosopimuksen solmimista raaka-aine-eristä otetaan näytteet, ja niistä analysoidaan rasvahapot, härskiintyminen/hapettuminen ja ympäristömyrkyt. Ostosopimukset tehdään vain tiukat laatuvaatimukset täyttävistä kalaöljyeristä. Jokaisesta raaka-aineen toimituserästä otetaan näytteet varastoon saapumisen yhteydessä, jotta varmistetaan kalaöljyn täyttävän sovitut laatukriteerit.

Ennen kuin erä otetaan käyttöön tuotannossa, siitä otetaan vielä uudet näytteet. Raaka-aine-eristä tutkitaan mm. härskiintyminen/ hapettuminen, puhtaus, ulkonäkö, koostumus ja omega-3-pitoisuus. Vain raaka-aine, joka täyttää jokaisessa vaiheessa tiukat laatuvaatimuksemme, hyväksytään jatkojalostukseen. Jalostusprosessin aikana erilaisia kontrollinäytteenottoja suoritetaan vielä vähintään 15 kertaa varmistaakseen, että kaikki Möller -tuotteet ovat kuluttajien turvallisesti käytettäviä ja korkealaatuisia.

Tuoteturvallisuus

Omega-3-kalaöljyvalmisteita voidaan yleisesti ottaen pitää turvallisina. Useimmat kalalle allergisetkin voivat nauttia kalaöljykapseleita, koska kala-allergia johtuu useimmiten allergiasta kalan proteiinille mutta ei kalaöljylle.

Useimmat kalaöljystä valmistetut omega-3-kalaöljykapselit sisältävät ainoastaan kalaöljyä eivätkä lainkaan kalaproteiinia.

Myös raskaana olevat naiset sekä lapset voivat syödä omega-3-kalaöljykapseleita ja se on jopa suositeltavaa, mutta A-vitamiinia sisältäviä kalaöljyvalmisteita ei suositella raskaana oleville. Monilla kalaöljykapselien valmistajilla on myös lapsille tarkoitettuja hedelmänmakuisia vaihtoehtoja, joita lapset mielellään ottavat.

Kalaöljykapselien päällys on liivatetta eli gelatiinia, jonka raaka-aine on peräisin naudasta tai siasta. Kaikki tunnetut kapselointitehtaat hankkivat raaka-aineensa alueilta ja maatiloilta, joilla ei ole milloinkaan esiintynyt BSE-tautia eli hullun lehmän tautia. Raaka-aine vastaa tuoteturvallisuuden osalta kaikkia viranomaisten ja lääketeollisuuden asettamia vaatimuksia, jotka edellyttävät tarkkaa valvontaa eläimestä tehtaalle asti. Kapselin päällyksestä ei siis voi saada hullun lehmän tautia. Hullun lehmän tauti liittyy ainoastaan eläinperäistä rehua syöneiden nautojen sairastumiseen. Suurimmat kalaöljykapselien valmistajat käyttävät kapseloinnissa raaka-aineita, joissa tätä vaaraa ei ole.

Julkaistu: 24.11.2005