Kauneus

Voiko kosmetiikka olla luomua?

Levität erinäisiä rasvoja ihollesi lähes yhtä usein kuin leipäsi päälle, mutta kosmetiikan ekologisuutta tulee ajatelleeksi harvemmin kuin ruoan.

Teksti Suvi Peltola
Kuvat Thinkstock
25.6.2015

Luomumaidot ja kasvikset alkavat olla tuttuja juttuja kauppojen hyllyillä. Olet nähnyt niitä ja tunnet niiden käyttäjiä, vaikket itse niitä ostaisikaan.Tulisiko meikkien, voiteiden, suihkeiden ja tuoksujenkin olla luonnonmukaisia? Voiko niitä edes valmistaa ympäristöystävällisesti?

Mikä ekokosmetiikka? 

Ekokosmetiikan ala käyttää luomun sijasta usein sanaparia luonnonmukainen kosmetiikka. Käytetyt raaka-aineet ovat nimensä mukaan luonnollisia, eivätkä keinotekoisia eli synteettisiä.Luomukosmetiikka taas on luonnonkosmetiikan ”alalaji”, joka sisältää enemmän luomuainesosia kuin luonnonkosmetiikka. Kuitenkin myös luonnonkosmetiikka sisältää jonkin verran luomuainesosia.

Suosi sertifioitua 

Kun käyttää sertifioituja luonnon- tai luomukosmetiikkabrändejä, voi olla varma siitä, että käyttää turvallista ja testattua kosmetiikkaa. On hyvä suosia sertifioituja merkkejä, sillä luonnollisuudella markkinoidaan monia sellaisiakin merkkejä, joissa ei ole tippaakaan luomua.Luotettavia ja yleisimpiä kosmetiikan sertifikaatteja ovat muun muassa NaTrue, BDIH, Ecocert ja Cosmébio. Ne tunnistat seuraavista merkeistä.Kannattaa kuitenkin huomata, etteivät kosmetiikkalaissa tunneta luonnonmukaista kosmetiikkaa, vaan sitä koskevat samat säädökset kuin normikosmetiikkaa. Ekokosmetiikka saattaa kuitenkin saada omat asetuksensa piankin, sillä toukokuussa alan eurooppalaiset järjestöt pääsivät jo sopuun luonnonmukaisuuden kriteereistä.

Miksi ostaisin? 

Sertifioidun luonnonkosmetiikan tuotannossa otetaan huomioon valmisteen koko elinkaari: kaikkien käytettyjen ainesten alkuperä voidaan selvittää. Raaka-aineissa suositaan villikasveja tai viljeltyä, sertifioitua luomua.Ruotsin luonnonsuojeluliitto tutkitutti aiemmin tänä vuonna aurinkorasvojen ympäristöön kertyvien aineiden määrän. Tulos: jokaisessa tutkitussa tuotteessa oli 1 – 4 luonnolle haitallista kemikaalia! Luonnonkosmetiikka siis vähentää kehon kemikaalikuormaa, ja myös ympäristön kemikaalitaakka kevenee.Luonnonkosmetiikassa käytetyt raaka-aineet ovat kasvi- tai kivikunnan tuotteita kuten öljyjä, uutteita ja mineraalipigmenttejä. Luonnonkosmetiikka ei sisällä synteettisiä hajusteita eikä väri- tai säilöntäaineita. Luonnonkosmetiikasta puuttuvat myös silikonit ja kovat, vaahtoavat pesutensidit.

Lähteet: Olotila.yle.fi, Kotiliesi

Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi