Kahdeksan kysymystä luonnonkosmetiikasta

Kahdeksan kysymystä luonnonkosmetiikasta
Miten luonnonkosmetiikka säilyy? Minkä hintaista se on? Mistä sitä saa? Tässä kahdeksan kysymystä ja vastausta.
Julkaistu 12.6.2009

1. Säilyykö kosmetiikka ilman säilöntäaineita? 

Luonnolliset säilöntäaineet, kuten alkoholi, pitävät tuotteet hyvinä. Jotkin aineet säilyvät hyvinä lyhyemmän aikaa kuin tavalliset versiot, mutta aina niin kauan kuin purkin kyljessä lukee. Parasta ennen -päivän jälkeen tuotetta ei voi käyttää, kuten ei tavallistakaan kosmetiikkaa.

2. Saako kaikkia kauneudenhoitotuotteita luonnollisena versiona? 

Periaatteessa luonnonkosmetiikalla voi halutessaan korvata tavanomaiset kauneudenhoitotuotteet kokonaan. Tuotteita on joka ikäryhmälle, ihotyypille ja kaikkiin tarpeisiin, joskaan niiden saatavuus ei ole normituotteiden tasolla. Jopa hajuvesiä ja kynsilakanpoistoaine on saatavilla Suomessakin. Myös luonnonkosmetiikkamerkkien kynsilakkoja on markkinoilla, joskaan ei sertifioituja.

3. Onko luonnollinen kosmetiikka samanhintaista kuin normiversio? 

Valikoimista löytyy suhteellisen edullisia perustuotteita sekä kalliita luksustuotteita. Parin euron markettikosmetiikalle ei löydy luonnollista vastinetta.

4. Mistä sitä saa? 

Luonnonkosmetiikkatuotteita myyvät muun muassa asiaan erikoistuneet hoitolat ja kampaamot, jotkin apteekit, isojen tavaratalojen hyvin varustetut kosmetiikka- tai luontaistuoteosastot sekä luontaistuotekaupat.

5. Voiko hiuksia värjätä ilman kemikaaleja? 

Hiusten värjäys, hoito ja muotoilu ilman synteettisiä aineita on rekisteröidyn ekokampaajan alaa. Ekokampaajia on koulutettu Helsingissä jo usean vuoden ajan ja heitä toimii joka puolella Suomea. Lista on Suomen ekoyrittäjien nettisivuilla www.ekoyrittajat.org.

6. Onko luonnonmukaisia kauneushoitoja saatavilla? 

On, useita ja ympäri maata. Pro luonnonkosmetiikan kotisivuilla on lista jäsenyrityksistä, joista osa tuo maahan ammattikosmetiikkaa. Maahantuojat osaavat neuvoa lähimmän hoitolan.

7. Voiko sertifioimaton tuote olla sertifioidun veroinen? 

Ehdottomasti. Esimerkiksi pienillä kotimaisilla tuottajilla ei ole resursseja hankkia kalliita sertifikaatteja. Sertifikaatit vain helpottavat hommaa, jos INCIt eli aineosalistat ovat hepreaa.

8. Ovatko eurooppalaiset BDIH, Bio ja Eco ainoat luotettavat sertifikaatit? 

Eivät varmasti, mutta monien tahojen mukaan tiukimpia. Paitsi muualla Euroopassa myös muun muassa Australiassa ja USA:ssa on omat systeeminsä, jotka tuskin ovat täyttä huuhaata.

Kommentoi »