Timo Elo
Luontaisalan erikoistoimittaja

Kysymys:
Ennen puhuttiin kesän riemuista, mutta nyt on alkanut tuntua, että puhutaankin enemmänkin kesän riesoista. Onko olemassa joitakin luonnon konsteja hyönteisiltä suojautumiseen ja niiden puremien hoitoon?
Vastaus:
Kesäisistä ötököistä harmillisimpia ovat punkit eli puutiaiset, jotka viihtyvät kosteissa ruohikoissa. Enää ne eivät elele vain Ahvenanmaalla ja rannikkoseuduilla vaan ovat edenneet koko maahan. Punkit levittävät ihmiseen borrelioosia ja puutiaisaivokuumetta.
Pureman ehkäisyssä tärkeintä on peittävä pukeutuminen, esimerkiksi kumisaappaat maastossa, ja koko kehon tarkastaminen ja mahdollisten punkkien poistaminen päivittäin.
Mahdollista puremakohtaa on hyvä tarkkailla. Jos ihossa näkyy pureman kohdalla vielä viikon parin kuluttua läpimitaltaan yli viiden sentin ihottuma, on syytä ottaa yhteyttä lääkäriin. Ruotsalaistutkimuksen mukaan valkosipulikapseleiden nauttiminen vähentää punkkien tarttumista ihmiseen.
Kaksoissokkotutkimus tehtiin rehevässä maastossa liikkuvilla puolustusvoimien varusmiehillä.
Tutkimuksen mukaan punkki karttaa valkosipulista haihtuvien rikkiyhdisteiden hajua.
Punkkia houkuttelee ohikulkijan uloshengittämä hiilidioksidi, mutta jos hengitysilmassa ja iholla tuoksuu valkosipuli, tämä karkottaa punkin.
Ampiaisten ja paarmojen pistot tuntuvat iholla pääasiassa kihelmöintinä ja kutinana, mikä sinänsä on vaaratonta. Mutta mikäli seurauksena on allerginen reaktio, on syytä hakeutua lääkäriin.
Pistoskohtaa hoitavat ratamonlehti ja murskattu pihatähtimö. Voit kokeilla myös muutamaa tippaa propolista eli mehiläiskittivahaa. Pohjois-Amerikan intiaanit ovat käyttäneet tippoina punahattu-uutetta.
Hyttysten torjunnassa voit kokeilla B-vitamiinikuuria, jonka vaikutus alkaa muutamassa päivässä. Oluthiiva ajaa saman asian.
Ihon kutinan lievittämiseen sopii myös laventeliöljy tai raa’alla perunalla hierominen.
Kehäkukkavoide helpottaa tulehdusta. Aloe rauhoittaa sekä ehkäisee turvotusta ja kipua.
Voit myös painaa pistokohtaa muutaman minuutin ajan sokeripalalla, joka imee itseensä erittyvää kudosnestettä.
Hirvikärpäsiä voit yrittää torjua teepuuöljyllä, jota voit sekoittaa 10–15 tippaa puoleen desilitraan ruokaöljyä. Kaada seos suihkepulloon, josta voit suihkia hirvikärpäsen suosimiin kohteisiin: nilkkoihin, hiuksiin ja niskaan.
Kysy ja asiantuntijamme vastaavat
Kun lähetät kysymyksen asiantuntijoille, toimitamme ne eteenpäin nimettöminä. Vastauksia julkaistaan Apu Terveys -lehdessä Klinikka-sivuilla. Kaikkiin kysymyksiin emme valitettavasti voi vastata. Käsittelemme viestiäsi luottamuksellisesti. Poistamme sen 2 kuukautta vastaanottamisen jälkeen. Emme kerää tai säilytä mitään tietoja viestien lähettäjistä.