Kauneus ja Terveys

Tiesitkö tämän tuoksuista?

Tiesitkö tämän tuoksuista?
Tiesitkö, että kukkaistuoksut parantavat keskittymiskykyä ja rosmariinin aromit saavat muistin toimimaan?
Julkaistu: 30.4.2010
Monen on vaikea vastustaa, kun kadulle pöllähtää kahvilasta tuoreen kahvin ja pullan tuoksu. Käyttäytymistämme ohjaavat vai­­kutukset ulottuvat kuitenkin paljon pullalautasta laajemmalle – jopa parinvalintaan asti!
Kun seuraavan kerran huomaat toteavasi, kuinka ihanalle juuri leikattu nurmikko, hieronnassa käytetty eteerinen öljy tai ostamasi kukkakimppu tuoksuu, ajattelepa tätä: ennen kuin aivojesi looginen keskus on tehnyt havainnon tuoksusta, ovat tuoksun sisältämät hajumolekyylit liikkuessaan ärsyttäneet nenän hajureseptorisoluja, päätyneet aivojen limbisen järjestelmän hajualueelle ja ohjanneet autonomisia toimintoja kehossasi – ja kaikki ennen kuin edes aktiivisesti huomaat haistaneesi jotain!
Se, miksi mielialasi on joskus saattanut muuttua kuin taikasauvan heilautuksesta seitsemän kääpiön Jöröstä Lystikkääksi tai Ujosta Vilkkaaksi, voi johtua ilmassa tuolloin leijuneista aidoista tuoksuista. Vaikka monet synteettiset tuoksut jäljittelevätkin aitoja tuoksuja, niiden vaikutukset ovat lähinnä kosmeettisia eivätkä useinkaan vaikuta hyvinvointiimme syvemmällä tasolla. Luonnolliset tuoksut sen sijaan sisältävät ainesosia, joilla on kokonaisvaltaisia ja terapeuttisia vaikutuksia; keskushermoston kautta ne vaikuttavat mielialaan, motivaatioon ja tunnetilojen syntymiseen.

Ruokahimot 

Kun makeanhimo seuraavan kerran iskee ja kurotat kohti kakkupalaa tai minttusuklaata, anna nenällesi mahdollisuus! Tutkimusten mukaan jonkin makean, kuten esimerkiksi piparmintun, vihreän omenan tai banaanin tuoksut, voivat auttaa mielitekojen hillitsemisessä. Näiden tuoksujen on todettu vaikuttavan ruokahalua alentavasti myös silloin, kun kyse on fyysisestä nälästä. Vaniljan tuoksulla taas oli makeanhimoa hillitseviä vaikutuksia, mikäli kyse oli ainoastaan tunnesyömisestä.

Työteho 

Mikäli vireystaso notkahtaa aamupäivällä, kokeile piparminttuöljyn nuuhkaisemista. Piparminttu parantaa keskittymiskykyä sekä lisää vireyttä, kirjoitusnopeutta ja -tarkkuut­ta. Myös kukkaistuoksujen on todettu parantavan ongelmanratkaisutaitoja ja keskittymistä, jälleen hyvä syy pitää tuoreita kukkia työpöydällä!

Muisti 

Tyhjenikö muisti kesken palaverin? Tuoksuista voi löytyä apu sellaisten asioiden mieleen palauttamisessa, joihin liittyy tuoksumuisto. Syynä on se, että tuoksut vaikuttavat samaan aivojen keskukseen, jossa muistikuvat syntyvät. Erityisesti rosmariinin ja ruusun tuoksut on todettu varsinaisiksi muistiboostereiksi, joten hyödynnä näiden eteerisiä öljyjä tuoksulampuissa lukiessasi tentteihin tai valmistautuessasi tärkeää palaveria varten.

Uni 

Eikö nukkumatti tule? Kokeile laventeliöljyn tiputtelemista tyynyllesi tai istuta laventeli ikkunalautaasi koristamaan. Laventelin tuoksusta on todettu olevan hyötyä kroonisen unettomuuden hoidossa, nukahtamisesssa sekä unen laadun paranemisessa. Myös ruusun tuoksu voi auttaa miellyttävän unen kokemisessa: saksalaistutkimuksessa ruusuja haistelleet tutkittavat näkivät kauniita unia, kun puolestaan mädän kananmunan hajua haistelleet tutkittavat näkivät epämiellyttäviä unia. Rosmariinin puolestaan sanotaan auttavan ihmistä muistamaan unensa.

Parinvalinta 

Tuoksut ohjaavat myös parinvalintaa. Joidenkin tutkimusten mukaan miehen tuoksu on tärkein tekijä naisen seksuaalisen kiinnostuksen heräämisessä. Erityisesti lakritsinjuuren ja kurkun tuoksujen on todettu herättävän naisten seksuaalista halukkuutta samoin kuin kurpitsapiirakan ja laventelin, jotka tepsivät myös miestutkittavilla seksuaalisuuden stimuloijana.

Kipu 

Mikäli kärsit kroonisista kivuista, voi karamellituoksu auttaa. Myös piparmintulla ja vihreällä omenalla on samankaltaisia, kipukynnystä nostavia vaikutuksia. Kipuja voi myös lievittää hieromalla kivuliasta paikkaa verenkiertoa elvyttävillä eteerisillä öljyillä, kuten rosmariinilla, inkiväärillä, katajalla, timjamilla tai mustakuusella. Huomaathan, että monet eteeriset öljyt tulee kuitenkin laimentaa hierontaöljyn kanssa ennen iholle levittämistä.
Lähteet:
Rachel Herz: The Scent of Desire (Harper Collins 2007)
Osmo Kontula: Halu ja intohimo (Otava 2008)
Sinikka Piippo: Kasvien salaiset voimat (Helmi-Kustannus 2008)
Virpi Raipala-Cormier: Luonnonkaunis (WSOY 2004)
Osmo Tammisalo: Rakkauden evoluutio (Terra Cognita 2005)
Suomen Lääkärilehti
Asiantuntijana myös Frantsilan Yrttitilan perustaja, tuote-kehittäjä ja luontaisen terveydenhoidon kouluttaja Virpi Raipala-Cormier
Kommentoi »