Hyvinvointi

Miten hunaja tehoaa parhaiten?

27.10.2015 Terve.fi
Kysymys

Luontaistuoteliikkeessä suositeltiin flunssanhoitoon hunajatuotteita echinaforce-valmisteiden sijaan. Ostin purkin Manuka-hunajaa ja propolista, joka on ymmärtääkseni mehiläisten kittivahaa.

Mitä mieltä olet, onko niistä apua flunssaan ja vastustuskyvyn parantamiseen?

Manuka-hunajaa ei kuulemma saisi laittaa teehen, koska kuumuus tuhoaa sen parhaat ominaisuudet. Onko tavallisessa hunajassa mitään tehoa, jos sitä laittaa teehen?

Vastaus
Vastaaja Timo Elo
Luontaisalan erikoistoimittaja

Manuka-hunajaa saadaan Uudessa-Seelannissa luonnonvaraisena kasvavasta kanervatyyppisestä, pensasmaisesta kasvista. Siitä on löydetty tutkimuksissa antibakteerinen yhdiste. Hunajan ympärille onkin muodostunut valtaisa ”lääketeollisuus”. Manuka on niin arvokasta ja herkullista, ettei sitä kannata laittaa teehen vaan nauttia sellaisenaan.

Helsingin yliopiston Ruralia-instituutissa on tehty ensimmäisenä maailmassa tutkimus, joka osoittaa myös suomalaisen monikukkahunajan tehoavan vilustumisen jälkitauteihin, kuten korvatulehduksia  ja hengitystieinfektioita aiheuttavaan pneumokokkibakteeriin.

Pienten lasten korvatulehdusten hoidossa on kuitenkin muistettava, ettei hunajaa saa antaa alle 1-vuotiaille.

Ei tiedetä tarkoin, häviävätkö jotkut hunajan ominaisuudet kuumassa juomassa, mutta ainahan voi varmuuden vuoksi käyttää hunajaa alle 40-asteisena, jolloin terveyttä ylläpitävät entsyymit eivät ainakaan katoa.

Tee ja hunaja yhdessä lohkaisevat yskää ja avaavat nenän tukkoisia tiehyeitä. Varsinaisen ”flunssanhoidon” ohella hunajaa voi käyttää ennaltaehkäisevästi päivittäin, esimerkiksi aamupuurossa voisilmän tapaan. Parasta on panna sitä lusikalla suuhun.

Myös propolis tehoaa bakteeri-infektioihin. Se on lehti- ja havupuiden silmuista kerättyä pihkamaista ainetta, joka helpottaa etenkin kurkkukipua. Propolis-liuosta sekoitetaan muutama tippa veteen ja kurlataan. 

Lue myös:

Miksi toiset ovat aina flunssassa?

Tiesitkö? Sinkki lyhentää flunssan kestoa

Voiko sinkkituotteista olla haittaa?

Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi