Sinkki lyhentää flunssan kestoa!

Sinkki lyhentää flunssan kestoa!
Sinkki-imeskelytabletit voivat lyhentää flunssan kestoa useita päiviä.
Julkaistu 23.8.2016

Tämä on hyvä uutinen: sinkki-imeskelytabletit voivat lyhentää flunssan kestoa jopa kolme päivää. Paras teho saadaan imeskelytableteilla, jotka sisältävät sinkkiasetaattia.

British Journal of Clinical Pharmacology –lehdessä julkaistussa tutkimuksessa havaittiin, ettei sinkin flunssaa lyhentävä vaikutus riippunut flunssapotilaiden iästä, sukupuolesta, etnisestä taustasta, allergioista, tupakoinnista tai flunssan oireiden voimakkuudesta. Flunssaoireiden ilmaantuessa kannattaa siis kokeilla, toisivatko sinkki-imeskelytabletit helpotusta oman flunssan hoitoon.

Lääketieteen tohtori, dosentti Harri Hemilä Helsingin yliopistosta kertoo, että aikaisemmissa tutkimuksissa sinkin on todettu helpottavan monenlaisia flunssan oireita: nuhaa, nenän tukkoisuutta, kurkun karheutta, äänen käheyttä, yskää ja jopa lihaskipuja.

- Käytettävän annoksen on kuitenkin oltava riittävän suuri, 80-100 milligrammaa sinkkiä päivässä, hän sanoo.

Isot sinkkiannokset vain tilapäiseen käyttöön

Flunssaan tepsivät sinkkiannokset ovat noin kymmenkertaisia suomalaisiin ravitsemussuosituksiin verrattuna. Hemilän mukaan joissakin tutkimuksissa on käytetty vielä suurempia, 100-150 milligramman sinkkiannoksia kuukausien ajan ilman merkittäviä haittavaikutuksia.

- On siis hyvin epätodennäköistä, että viikon kestävä sinkki-imeskelytablettien käyttö flunssan hoidossa aiheuttaisi haittaa. Pienille lapsille ja raskaana oleville naisille en kuitenkaan suosittele niiden käyttöä ennen kuin turvallisuudesta on saatu lisää varmuutta myös heidän osaltaan, Hemilä toteaa.

Useita päiviä flunssan alkamisen jälkeen aloitetusta sinkkilisän käytöstä ei todennäköisesti ole hyötyä, vaan hoito pitää aloittaa heti oireiden ilmaantuessa. Jos sinkki-imeskelytableteista ei tunnu olevan merkittävää apua muutaman päivän tai viikon kuluessa, niiden käytön voi lopettaa.

Vain imeskelty sinkkitabletti tehoaa

Sinkki-imeskelytablettien tarkkaa vaikutusmekanismia flunssan hoidossa ei tunneta, mutta niiden vaikutuksen tiedetään kohdistuvan nielun alueelle. Siksi sinkkilisä tulee ottaa nimenomaan imeskelytabletin muodossa.

Hemilän mukaan kaikki apteekissa myytävät sinkki-imeskelytabletit eivät ole yhtä tehokkaita. Valmisteen pakkausmerkintöihin kannattaa tutustua. Jotta sinkistä olisi hyötyä flunssan hoidossa, tabletissa ei saa olla mukana sinkkiä sitovia ainesosia.

- Sitruunahappoa sisältäviä sinkki-imeskelytabletteja kannattaa välttää, sillä sitruunahappo sitoo tehokkaasti sinkkiä. Vain vapaa sinkki tehoaa flunssan oireisiin, Hemilä painottaa.

Kommentoi »