Terveys

Tiesitkö tämän flunssantorjunnasta?

Kun flunssa jyllää, pöpöt voivat tarttua jopa tuolien selkänojista. Nämä pienet arjen teot voivat säästää sinut tukkoiselta nenältä ja kipeältä kurkulta

Teksti Nora Peltola
Kuvat Fotolia
29.2.2016

1. Niistä paperiin ja heitä se pois

Älä tyrkkää kerran käytettyä nenäliinaa takaisin taskunpohjalle. Sen oikea paikka on kerran käytön jälkeen roskakorissa. Virukset ja bakteerit siirtyvät nenäliinan uudelleenkäytön yhteydessä aina takaisin sormiin.

2. Käytä alkoholillista käsihuuhdetta, jos vettä ei ole saatavilla

Alkoholi tappaa muun muassa influenssaviruksia tehokkaasti. Tutkimusten mukaan bakteereja löytyy eniten ovenkahvoista, valokatkasijoista, yhteispuhelimista sekä tuolien selkänojista.

3. Pese ja kuivaa kädet

Tehokkain tapa ehkäistä bakteereja ja viruksia on pestä kädet vedellä ja saippualla aina paikasta toiseen siirtyessä. Silloin bakteerien ja virusten siirtyminen katkeaa. Pese kädet aina vessakäynnin ja ruokailun yhteydessä, vaikka kyse olisi vain välipalasta. Muista kuivata kunnolla, sillä bakteerit tarttuvat helposti märkiin ja kosteisiin käsiin. Vaikka usein suositellaan, että kädet pestään kuumalla vedessä, se ei ole välttämätöntä.

4. Vältä kasvojen koskettelua

Älä hiero silmiäsi tai pureskele kyniä. Virukset siirtyvät käsistä helposti varsinkin limakalvoille ja sitä kautta aiheuttamaan taudin. Myös kätteleminen kannattaa jättää väliin, jos se vain on mahdollista.

5. Karta yhteispyyhkeitä

Virukset voivat viihtyä jopa päiväkausia erilaisilla pinnoilla. Esimerkiksi märät pyyhkeet ovat alttiita bakteereille kuten myös lakanat. Kodintekstiilit kannattaa pestä 60 asteessa, jolloin taudinaiheuttajat kuolevat. Lakanoita ei tarvitse vaihtaa koko ajan. Vaihtovälin voi arvioida maalaisjärjellä.

Asiantuntijana johtava asiantuntija Carita Savolainen-Kopra Terveyden ja Hyvinvoinnin laitokselta.

Lue lisää
Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi