Hyvinvointi

Nainen on sitkeämpi sukupuoli - lue miksi

Kuinka usein sinua ärsyttää miehesi kyky tehdä tavallisesta tukkoisuudesta flunssa? Hän ei tee sitä tahallaan. Miehet ovat nimittäin se heikompi sukupuoli kun kysymyksessä on vastustuskyky.

Teksti K&T-toimitus
Kuvat Thinkstock
25.6.2015

Ilmiö nimeltä ”miesflunssa” ei olekaan tuoreen kanadalaistutkimuksen valossa pelkkä myytti, vaan evoluution tulos. Aikojen saatossa lajimme lisääntyminen on edellyttänyt, että nainen on mahdollisimman terve ja hyväkuntoinen. Näin kauniimmasta sukupuolesta on kehittynyt myös vastustuskykyisempi.

Estrogeeni tehostaa vastustuskykyä 

Naisten immuunijärjestelmä on estrogeeni-hormonin ansiosta vahvempi kuin miesten. Ihmiskehossa syntyvä kaspaasi 12 -entsyymi vähentää tulehdusreaktiota, jonka pitäisi hoidella bakteerit ja muuta taudinaiheuttajat. Naisilla estrogeeni vähentää tuon entsyymin toimintaa ja siis sallii immuunijärjestelmän tehokkaamman toiminnan, kun taas miesten keho ei toimi niin hyvin tautia vastaan kuin voisi.

Tiesitkö? Miehistä 30 % jää pois töistä vilustumisen ja flunssan takia, kun naisista näin tekee vain 22 %.

Tutkijoiden mukaan löydön avulla voisi kehittää uusia, estrogeeniin perustuvia vastustuskykyä parantavia lääkkeitä. Ainoa ongelma on se, että miehet eivät välttämättä halua tulla hoidetuksi estrogeenilla. Naishormonin käytön kun voi olettaa tekevän hallaa miehekkyydelle.

Tutkimus tehtiin hiirillä, mutta tutkijat ovat vahvasti sitä mieltä, että estrogeenin ja vastustuskyvyn suhde on samanlainen myös ihmisillä. Tutkimuksesta uutisoi Daily Mail.

Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi