Terveys

Immuniteetti kuntoon

3.1.2006 Terve.fi
Kysymys

Olen ollut nuoruudessani paljon kipeä, muun muassa angiina on vaivannut usein. Nyt olen 20-vuotias nainen ja sairastun esimerkiksi flunssaan todella helposti. Olen sitä paitsi jäänyt koukkuun Duactiin, nuhalääkkeeseen. Vähänkin kun on nuhaa, otan yhden Duactin. Minulla on kilpirauhasen vajaatoiminta, jonka olen saanut kuriin luonteistuotteilla, enää en ota Thyroxinia. Juon päivittäin kalamaksaöljyä.

Miten saan immuniteettini paremmaksi? En haluaisi ottaa lääkkeitä. Kenties luontaistuotteita, jokin liikuntamuoto tai ruokavalio? Mielestäni syön terveellisesti ja monipuolisesti. Samalla voisi ottaa huomioon kilpirauhasen vajaatoiminnan immuniteetin parantamisessa.

Vastaus
Vastaaja Antto Kajava
Työterveyslääkäri

Vaikka immuunijärjestelmän toiminnasta tiedetään hyvin paljon, voisi tiedontason kuitenkin kiteyttää sanomalla, että tiede ei esimerkiksi tiedä miksi vilustuminen altistaa virusflunssalle. Näin ollen on selvää, että käytännössä ainoa mahdollisuutemme yrittää vaikuttaa alttiuteemme sairastua liittyy elämäntapoihimme.

Tietyt asiat lisäävät alttiuttamme sairastua. Yleensäkin krooniset sairaudet lisäävät huonossa hoitotasapainossa sitä. Muutamia tavallisimpia ovat sokeritauti, allergisuus ja astma. Samoin tupakointi ja ruumiillinen laiskottelu ovat haitaksi.

En usko, että jollain tietyllä luontaistuotteella tai -tuotteilla voitaisiin paikata joku puuttuva ?lokonen? kehon tolkuttoman monimutkaisessa järjestelmässä ja näin ratkaista vastustuskykyongelma. Sen sijaan uskon, että jonain päivänä immuunijärjestelmä aletaan tuntea niin syvällisesti, että geenihoidoin pystytään korjaamaan perustavaa laatua olevia puutteita. Kyetään siis ohjelmoimaan uudelleen biologinen koodistomme.

Siihen asti (ja varmasti ratkaisujen löydyttyäkin) on viisainta elää syöden terveellisesti sekä liikkuen ja nukkuen riittävästi. Tämän lisäksi sinun kohdallasi on tuon nuhalääkkeen käyttö saatava järjestykseen. Kyseinen lääke sisältää kahta vaikuttavaa lääkeainetta. Toinen vaikuttaa allergiareaktioita vaimentavasti ja toinen taas nenän limakalvojen verenkiertoa vähentävästi. Näin kahdella taholla saadaan limakalvoturvotus helpottumaan.

Tuo verenkiertoa supistava lääkeaine, pseudoefedriini, aiheuttaa jatkuvassa käytössä seuraavanlaisen noidankehän: nenän limakalvot oppivat vaatimaan lääkettä. Kun sen vaikutus loppuu, limakalvon verisuonet laajenevat yli normaalin, jolloin nenän limakalvot turpoavat aiheuttaen nenän tukkoisuuden. Potilas ottaa lääkettä avatakseen nämä hengitystiet ja kierre on valmis. Pseudoefedriini voi myös johtaa toleranssin kehittymiseen eli potilaan on otettava yhä enemmän lääkettä riittävän vaikutuksen saavuttamiseksi. Tämä voi johtaa terveydellisiin ongelmiin muualla elimistössä. Sivuvaikutuksina voi ilmetä rauhattomuutta, vapinaa, sydämen tykyttelyä, verenpaineen nousua ja virtsaamisongelmia. Ehdotan, että lääkärin johdolla siirryt pois Duactista ja hoidat nenän tukkoisuusvaihetta esimerkiksi kortisonisuihkeella, kunnes kierre on ohi. Duactia voit myöhemmin taas käyttää, mutta ehdottomasti lyhyitä jaksoja.

Kilpirauhasen vajaatoiminta eli hypotyreoosi on tila, jossa tämä rauhanen erittää liian vähän kilpirauhashormonia. Vuosisadan alussa syy maassamme oli useammin jodin puute, joka johtui ruokavalion puutteellisuudesta. Nykyään tämä on käsitykseni mukaan poikkeuksellista. Siksi arvelen, että jodivalmisteen käyttö ei välttämättä ole oikea tapa hoitaa kilpirauhasen vajaatoimintaa.

Menemättä tarkemmin sairauden syihin kuvaan vajaatoiminnan aiheuttamia tyypillisimpiä oireita ja diagnostiikkaa.

Oireiden voimakkuus voi vaihdella. Selvässä tilanteessa keskeiset oireet voivat harhauttaa lääkärin epäilemään masennusta, sillä niitä ovat aloitekyvyttömyys, väsymys ja uneliaisuus sekä muistihäiriöt. Selkeämmin kilpirauhasongelmaan viittaavat yleinen hitaus, äänen käheys, vilukissaoireet, ummetus, painon nousu ja turvotukset. Iho on usein kuiva ja karhea. Hiukset saattavat muuttua karheiksi, jopa alkaa lähteä. Syke voi olla kummallisen matala. Lievä hypotyreoosi voi ilmetä vapinana ja ärtyneisyyttä, jotka sopisivat myös kilpirauhasen ylitoimintaan! Hyvin lievä kilpirauhasen vajaatoiminta voi olla oireeton ja tulla esiin vain laboratoriokokeessa, jossa säätelijähormoni TSH on koholla. Itse kilpirauhashormoni T4V, tyroksiini, voi olla normaali, mutta käytännössä usein tällöin lähellä alarajaa. Vasta tyroksiinihoitokokeilu voi paljastaa potilaalle tiedostamattomat oireet, kun ne ovat korjautuneet. Nuorilla naisilla ensioire voi olla kuukautisten puuttuminen ja lapsettomuus.

Ehdotan, että tarkistutat TSH- ja tyroksiiniarvot esimerkiksi terveyskeskuksessa etkä luota vointiisi. Jos sinulla todetaan kuvattu hyvin lievä vajaatoiminta, kannattaa kokeilla tyroksiinilääkitystä. Vain siten voit varmistua sen tarpeellisuudesta. Tällainen saattaa joillakin korjata myös kolesteroliarvoja, jotka usein huononevat kilpirauhasen vajaatoiminnassa.

Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi