Miksi toiset ovat aina flunssassa?

Miksi toiset ovat aina flunssassa?
Osa vastustuskyvystäsi tulee geeneistä, osaan pystyt vaikuttamaan itse. Tiesitkö, että ylipainoisten flunssat ovat vaikeampia kuin muilla?
Julkaistu 21.3.2016

Miksi työkaverisi ei sairastu, vaikka sinulla on tauti jo kolmatta kertaa tänä vuonna? Hän kuuluu kenties niihin onnekkaisiin, joihin nuha­kuume ei iske. ­Samassa työ­paikassa tai perheessä voi olla ­henkilöitä, ­jotka­ sairastavat kaikki taudit ja niitä, jotka eivät saa tartuntaa, vaikka elävät ­samojen ­virusten ympäröimänä.

– Geenit ratkaisevat, miten tehokas vastustuskyky on. Jotkut ovat hyviä laulajia, toiset nopeita juoksijoita ja joillakin on vahva suoja infektioita vastaan, selittää infektiotautiopin emeritusprofessori Olli Ruuskanen.

Tyypillisesti aikuinen sairastaa enintään ­kaksi flunssaa vuodessa. Päivä­koti-ikäisen vanhempi voi silti sairastaa nuha­kuumeen ­kuusi kertaa vuodessa, eikä siinä ole ­mitään outoa.

Lapsi on alttiimpi taudeille ja tartuttaa niitä helpommin. Virusmäärät ovat hänen kehossaan suuremmat kuin aikuisilla.

Stressi vie puolustuskyvyn

Vaikka nenäliinoja kuluisi pakettikaupalla, geenit eivät ole välttämättä ainoa syypää. Flunssakierrettä voi selittää myös elintavoilla.

– Ylimääräistä stressiä kannattaa välttää, sillä stressi­tilanteessa immuunijärjestelmä lamaantuu, sanoo immunologian professori Seppo Meri.

Lisäksi tulisi nukkua, liikkua ja syödä ­terveellisesti. ­Myös paino kannattaa pitää kurissa. Nykyään tiedetään, että ylipainoiset saavat flunssaa vakavamman influenssan herkemmin kuin normaalipainoiset ja tauti saattaa olla vaikeampi. Rokotteet eivät anna ­heille yhtä vahvaa suojaa ­influenssaa vastaan kuin normaalipainoisille.

Huolellinen käsienpesu estää tauteja tehokkaimmin. On kuitenkin mahdotonta antaa ohjetta, ­jolla ­estää ­kaikki taudit. Ei ­auta, ­vaikka­ avaisi ovia kengänkärjellä tai kylpisi käsidesissä. Viruksia on joka puolella, ja niiden välttely-yritykset ovat turhia. Lääkäreilläkään ei ole juuri keinoja, joilla voisi auttaa jatkuvasti flunssaista henkilöä.

– Tutkijat tuntevat useita sairastumiselle altistavia geeni­virheitä, mutta niille ei osata tehdä mitään, Ruuskanen kertoo.

Ihmelääkettä tai rokotetta ei ­kannata­ odotella. Flunssaa aiheuttavat monet virustyypit, joilla kaikilla on runsaasti alaluokkia. Siksi on vaikeaa, jollei mahdotonta löytää kaikkiin tehoavia aineita. Lisäksi virukset muuntautuvat. A- ja B-influenssa ovat ainoita, joihin on saatavilla rokote.

Flunssakierre lisää tauteja

Vuodenaika vaikuttaa taudin voimakkuuteen. Rino­virus­epidemia ­tulee joka vuosi syksyisin, vaikka kukaan ei ­tiedä miksi. Influenssa iskee vuoden­vaihteessa.

Jos flunssakierteeseen joutuu, siitä saattaa olla vaikea päästä irti. Virusperäinen flunssa vau­rioittaa limakalvojen soluja ja altistaa siten vaikeammille, bakteeriperäisille jälkitaudeille, kuten keuhkokuumeelle sekä korva- ja poski­ontelontulehdukselle.

– Virus tekee tietä erityisesti bakteerille ­mutta myös toisille viruksille, Ruuskanen sanoo.

Tautikierteen välttämiseksi kannattaa olla erityisen ­varovainen, jos olo on kurja: pysyä peiton alla ja välttää stressiä sekä varsinkin fyysistä ­rasitusta.

– Infektiolääkärin kauhistus on, kun tunnettu ­urheilija sanoo, että ”flunssa on paha, mutta antibiooteilla mennään”. Flunssaa ei voi hoitaa niin, ja toisekseen kipeänä urheilemalla riskeeraa terveytensä, Ruuskanen sanoo.

Virukset kehittävät kehoa

Flunssa ei ole täysin hyödytön. Sairastuminen kehittää immuunijärjestelmää ja auttaa ­jatkossa suojautumaan muilta infektioilta.

Lisäksi virukset itsessään ovat tarpeellisia, ­sillä­ ­liika­ ­hygienia ja luonnollisten loisten ­puute aiheuttaa immuuni­järjestelmän hyökkäyksen omia soluja vastaan. Se voi ­ilmetä esimerkiksi siitepöly­allergiana.

– Sitä ei tiedetä, suojaavatko juuri flunssa­virukset ­autoimmuunisairauksilta. Teorian tasolla voi ajatella, ­että ne ovat samalla tavalla hyödyllisiä. Immuunijärjestelmä kaipaa jotain tekemistä. Sen pitää saada touhuta, ­Meri sanoo.

1 kommentti