Miksi mies sairastaa kovemmin kuin nainen?

Miksi mies sairastaa kovemmin kuin nainen?
Onko miesflunssa totta? Selvitimme, mitä tutkimukset todistavat miehen sairastamisen tyylistä.
Julkaistu 26.2.2014

“On se jumankauta kumma kun mies sairastaa…! Sitä ollaan niin kipeitä ja avuttomia, että ei mitään järkeä", nainen huudahtaa nettipalstalla.

Kun mies potee, nainen joutuu yksin hoitamaan lapset ja kodin.

Nainen saa pian monta tsemppausviestiä kanssasisarilta. He tietävät, että kun mies on kipeä, hän on todella kipeä. Siis “todella”.

Mies ei itse löydä kaapista särkylääkettä tai kuumemittaria. Hän huokailee kovaäänisesti sohvalla ja kaipaa huolenpitoa. Lääkäriin mies ei mene, koska eihän sieltä mitään apua saa.

”Kenenkä muun rakas puoliso vajoaa tavallista flunssaa sairastaessa lapsen tasolle?” ihmettelee toinen nainen keskustelupalstalla.

Mikä miehiä oikein vaivaa?

Miehissä on tutkitusti enemmän niitä, jotka eivät koskaan käy lääkärissä. Vuonna 2011 lähes 22 prosenttia miehistä pärjäsi täysin ilman lääkäriä, kun naisista vastaanotolla jätti käymättä paljon harvempi, vajaat 14 prosenttia.

– Miehet käyttävät lääkäripalveluja vähemmän kuin naiset. Tämän on ajateltu olevan yksi syy siihen, että miesten keskimääräinen elinajanodote on naisia lyhyempi, kertoo sukupuolentutkimuksen tutkija Arto Jokinen Tampereen yliopistosta.

Miksi sairas mies ei mene lääkäriin? 

Yleislääkäri ja työterveyslääkäri Leif Lindberg työskentelee Vantaan lääkärikeskuksessa ja on vuosien aikana tavannut useita tuhansia potilaita. Hän arvioi:

– Yleisesti ottaen naiset huolestuvat sairauksistaan ja ryhtyvät hoitamaan itseään nopeammin kuin miehet. Tuntuu, että naiset ovat luonnostaan varovaisempia, Lindberg sanoo.

Hieman yleistäen naiset siis sairastaessaan pelkäävät pahinta, kun taas miehet toivovat parasta.

Lindberg on kuitenkin työssään havainnut, että flunssan voimakkuudessa tai sairastumisalttiudessa ei ole mitään eroja naisten ja miesten välillä.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkija Jukka Murto tunnistaa miesflunssailmiön kahvipöytäkeskusteluista mutta ilmiö ei näy laajassa alueellisessa terveys- ja hyvinvointitutkimuksessa.

Murto osaa kuitenkin kertoa, että yleisesti miehet tuntevat terveytensä hieman heikommaksi kuin naiset.

– 40 prosenttia miehistä kokee terveydentilansa enintään keskitasoiseksi, kun naisilla luku on 35 prosenttia. Tämä ei kuitenkaan todista, että miesten sairastuminen todella olisi jotenkin kovempi paikka kuin naisten.

Mitä hiirikoe todistaa miehen vastustuskyvystä? 

Kanadalaisen McGillin yliopistossa tehdyn tutkimuksen mukaan naisilla saattaa olla parempi vastustuskyky kuin miehillä. Tutkijat havaitsivat, että naishormoni estrogeeni vähensi hiirillä immuunijärjestelmää heikentävän entsyymin tehoa ja paransi siten vastustuskykyä.

Dosentti, erikoislääkäri Hanna Jarva Helsingin yliopiston lääketieteellisestä tiedekunnasta suhtautuu asiaan epäillen.

– Hiirikokeiden tuloksia ei voi suoraan yleistää ihmisiin. Asia vaatii lisätutkimuksia.

Jarva ei usko, että lääketiede selittäisi miesflunssaisten ja kipeiden miesten käytöstä. Esimerkiksi siinä, kuinka herkästi saa infektion, ei ole havaittu sukupuolieroja.

– Kyse on ennemminkin yksilöllisistä eroista. Työpaikallakin näkee, että kun flunssa kiertää, toiset saavat kovan kuumeen mutta toiset vain tuhisevat muutaman päivän.

Jarvalle miesflunssa on kuitenkin tuttu ilmiö.

– Henkilökohtaisesti uskon, että kyse on sairastamisen kulttuurista. Miehillä on tietty tapa sairastaa.

Eivätkö naiset anna miehen sairastaa?  

Miksi miehen on joskus liioiteltava flunssaansa?

– Vaimoni ei aina usko, että olen oikeasti kipeä. Ehkä joudun silloin jotenkin todistelemaan, etten oikeasti voi hyvin, eräs mies sanoo.

Hänestä tärkeämpää olisi miettiä, miksi miesten sairastaminen ärsyttää naisia niin paljon.

Onko kyse siitä, että miesten pitää olla vahvoja eivätkä he saa näyttää heikkouttaan?

Lopuksi tavallisen kadunmiehen sana, Juha Kurtti:

 ”Tunnistan kyllä ilmiön osittain. Aiheesta on tuttavapiirissä keskusteltu. Naiset sanovat, että miehet valittavat aina flunssasta. Miehille on tuttua taas se, että perheen vastakkainen sukupuoli ei ota todesta heidän sairauttaan."

“Kipeä voi olla, vaikka kuumemittari ei nousisi. Ehkä mies tosiaan menee sairastaessaan aika helposti off-tilaan, mutta mielestäni silloin saakin levätä. Itsekin valitan, jos olen kipeä.”

Kommentoi »