Miksi naisen on vaikeampi laihduttaa kuin miehen?

Miksi naisen on vaikeampi laihduttaa kuin miehen?
Syy miehen helpompaan painonpudotukseen ei ole vain lihaksissa ja hormoneissa vaan myös tunteissa. Nainen, lue tämä, ennen kuin sorrut lohtumunkkiin!
Julkaistu 16.3.2013

Naista ärsyttää, kun mies laihtuu vaikka pelkällä näkkileivällä eikä kärsi makeanhimosta. Kun mies päättää laihduttaa, kilot putoavat rytinällä kuin itsestään. Se ei miehelle riitä. Siksi hän syö kaksi viikkoa raivokkaasti pelkkää näkkileipää ja laihtuu entistä nopeammin.

Naisella rasva tuntuu jämähtäneen paikoilleen. Se kismittää, ja nainen sortuu lohtumunkkiin. Helppohan miehen on pudottaa painoa, kun keho on luontaisesti rasvaton, nainen selittää. Onko tosiaan näin?

Ainakin osasyy löytyy miehen elimistöstä. Miehellä on kehossaan enemmän lihasmassaa ja vähemmän rasvaa kuin naisella, kertoo professori, sisätautilääkäri Aila Rissanen, joka työskentelee Hyksin lihavuustutkimusyksikössä.

Normaalipainoisen miehen rasvaprosentti on tavallisesti 15–20, kun naisella luku on 25–30. Samasta syystä miesten perusaineenvaihdunta on vilkkaampaa.

– Lihasmassasta kaksi kolmasosaa on vettä. Miesten paino siis laskee nopeammin, jos kilot lähtevät lihaksista. Tosin miestenkin pitäisi menettää rasvaa eikä lihasmassaa.

Hormonit vaikuttavat laihdutukseen 

Myös hormoneilla on lusikkansa sopassa. Naishormoni estrogeeni muovaa rasvan usein naisen lantiolle ja peppuun, joista sitä on vaikea sulattaa pois. Miehillä rasva kertyy keskivartaloon, josta laihduttaminen on helpompaa.

– Näyttää myös siltä, että miehillä verensokeri pysyy tasaisempana kuin naisilla. Miehet pystyvät syömään heikommin, eikä heille silti tule kauheaa makeanhimoa. Kyse ei siis ole itsekurista, sanoo ravitsemus­asiantuntija Patrik Borg.

Siksi on miehiä, jotka pystyvät laihduttamaan askeettisesti, joskaan eivät kovin terveellisesti, vaikka sitten näkkileivällä.

Borgista tärkein syy miesten nopeampaan laihtumiseen on kuitenkin toinen. Moni laihduttava nainen uskoo, ettei tiettyjä ruokia saa syödä, ja potee valtavaa morkkista, jos sortuu suklaaseen. Miehille tämä on usein vierasta.

– Miehet eivät ole monien naisten tavoin vuosien ajan kokeneet syömisestä huonoa omaatuntoa ja kasvattaneet kielteistä ruokasuhdetta, Borg sanoo.Saattaa myös olla, että miehet eivät suhtaudu ruokaan niin vahvasti tunteella kuin monet naiset.

Miehet ja naiset ovat myös erilaisia laihduttajia. Suomalaisten kehonkuvaa tutkinut psykologian tohtori Monica Ålgars Åbo Akademista kertoo, että yleisesti miehet pyrkivät lihaksikkaaseen kroppaan, naiset taas tähtäävät pienempään vaatekokoon.

Mieskulttuuri ei tue painonhallintaa 

Pysyvä painonhallinta on miehille ja naisille yhtä vaikeaa, Patrik Borg muistuttaa.

Miehistä kaksi kolmasosaa on vähintään ylipainoisia, naisista puolet.

– Painonhallinnassa miehet voivat olla jopa epäedullisemmassa asemassa, koska vallitseva mieskulttuuri ei tue terveydestä ja jaksamisesta huolehtimista.Esimerkiksi miesten tavassa kisata siitä, kuka laihtuu eniten, on Borgin mielestä katastrofin ainekset.

– Ei ole järkeä, että äijät syövät pari kuukautta hirveän vähän ja polttavat itsensä loppuun. Silloin ei synny pysyviä muutoksia. Vähän ajan päästä kunto on entistä huonompi.

Lue myös:

Kommentoi »