Terve.fi

Mieheni laihtui ja lihoi nopeasti

Työterveyslääkäri

Antto Kajava
Julkaistu 30.3.2016

Kysymys:

Miesystäväni on 47-vuotias, ja hänellä on jonkin verran mahaa. Hän ei ole kovin lihaksikas muttei ruipelokaan. Kun hän kesällä ulkoili ja pyöräili, maha hävisi. Kun hän syksyllä lopetti pyöräilyn, mahareppu täyttyi entisiin mittoihinsa kuukaudessa. 

Miten näin nopea muutos painossa ja ulkonäössä on mahdollinen? Onko tämä normaalia? Hänellä on välillä sokeriarvot hiukan koholla ja vatsaoireita. Kannattaisiko terveyssyistä harrastaa lihasliikuntaa vai lenkkeilyä?

Näytä vastaus

Vastaus:

Se, miten ihmiselle kertyy painoa, perustuu elimistön energiataseeseen. Jos saa merkittävästi enemmän energiaa kuin kuluttaa, paino nousee. 

Väliaivoissa toimii lipostaatiksi kutsuttu järjestelmä. Se pyrkii jarruttamaan painonmuutosta mihin tahansa suuntaan. Lipostaatin takia paino ei muutu vaikka energiamäärässä tapahtuisi pieni nousu tai lasku. Suuret vaihtelut muuttavat painoa.

Jos miehesi ei ole tottunut liikkumaan ja hän aloittaa säännöllisen liikunnan, hänen energian­kulutuksensa lisääntyy voimakkaasti. Silloin laihtuminen voi olla hyvin nopeaa. Kun liikunta jälleen loppuu, tapahtuu sama muutos usein yhtä nopeasti toiseen suuntaan. 

Liikunta on ihmiselle luontaista. Lajikehityksemme ­aikana ihminen on olosuhteiden pakosta kehittynyt erittäin liikkuvaksi. Nyky-yhteiskunnassa meidän ei ole kuitenkaan enää pakko liikkua. Samaan aikaan ruoka­valiomme on muuttunut valitettavan energia­pitoiseksi.

Kannusta miestäsi liikkumaan mahdollisimman ­monipuolisesti ja etsimään liikuntajeja, joista hän nauttii. Esimerkiksi pallon perässä juostessa elimistö rasittuu monipuolisemmin ja energiaa kuluu enemmän kuin ilman palloa juostessa.

Olennaista on, että hikoilee ja hengästyy. ­Vasta silloin liikunta alkaa vaikuttaa merkittävästi energiankulutukseen.

Lue myös:

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kun lähetät kysymyksen asiantuntijoille, toimitamme ne eteenpäin nimettöminä. Vastauksia julkaistaan Apu Terveys -lehdessä Klinikka-sivuilla. Kaikkiin kysymyksiin emme valitettavasti voi vastata. Käsittelemme viestiäsi luottamuksellisesti. Poistamme sen 2 kuukautta vastaanottamisen jälkeen. Emme kerää tai säilytä mitään tietoja viestien lähettäjistä.