Treeni ja ravinto

Sinkkituotteista haittaa?

28.3.2006 Terve.fi
Kysymys

Luin lehdestä, että sinkki auttaa flunssaan mutta että se saattaa olla haitallista. Miksi se on haitallista? Olen syönyt sinkkiä muutaman vuoden ajan ja voinut hyvin. Olen käyttänyt seuraavia valmisteita: Biozinc 1 kpl/päivä ja Multivita Plus 1 kpl/päivä, kuten apteekissa suositeltiin. Käytän myös Zipzocia neurodermatitikseen, joka aiheutuu raapimisesta, ja yhden Histecin päivässä. Onko edellä mainituista valmisteista ollut minulle haittaa?

Vastaus
Vastaaja Antto Kajava
Työterveyslääkäri

Sinkki on mielenkiintoinen asia ja siksi kerron siitä hiukan seikkaperäisemmin.

Ruoan sisältämästä sinkistä imeytyy noin 30-50 prosenttia. Imeytymistä estävät kuidun ja palkokasvien kemialliset yhdisteet, fytaatit. Vaikka ravintoainevalmisteina kalsium ja rauta saattavat vähentää sinkin imeytymistä, ne eivät tee tätä ruoan osana.

Sinkkiä on kehossa kaikkialla, pääosa on lihaksissa ja luustossa, ja se on sitoutunut entsyymeihin, joita on elimistön kaikissa soluissa.

Sinkin tärkeimpiä tehtäviä on osallistua entsyymien kautta kudosten uudistumiseen ja kasvuun. Todennäköisesti se säätelee myös solun geenien muodostusta.

Sinkin vaikutukset näkyvät myös sellaisten hormonien, kuten insuliinin, kasvuhormonin ja testosteronin aineenvaihdunnassa. Sinkki vaikuttaa elimistön suojapintojen, kuten ihon, suoliston nukkapinnan ja keuhkojen pintasolukon uudistumiseen.

Tiedetään, että sinkki vaikuttaa tiettyjen valkosolujen, T-lymfosyyttien, tuotantoa edistävästi ja vaikuttaa myös muutamien vastustuskykyä välittävien kehon kemiallisten aineiden tuotantoa lisäävästi.

On havaittu, että sinkki estää virusten lisääntymistä ja vaikeuttaa niiden pääsyä solujen sisään. Sinkki auttaa myös A-vitamiinin ja B-vitamiineihin kuuluvan foolihapon aineenvaihduntaa sekä toimii antioksidanttisuojaa lisäävien entsyymien kautta.

Sinkin lievä puute hidastaa kasvua. Esimerkiksi Persianlahden alueella leivän valmistusmenetelmä aiheuttaa sinkin imeytymisongelmia, ja siten lasten pituuskasvuongelmia. Puutostilan seurauksia ovat myös esimerkiksi ruokahaluttomuus, hedelmättömyysongelmat ja ihottumat vastustuskyvyn laskun ohella.

Myös liiallinen sinkki ravinnossa tai valmisteina heikentää vastustuskykyä ja vähentää kuparin sekä raudan imeytymistä. Yliannostuksen seurauksena voi siis olla anemia.

Etenkin raskaana olevien on vältettävä sinkkivalmisteiden liiallista käyttöä, sillä se voi johtaa ennenaikaiseen synnytykseen tai jopa sikiön kuolemaan. Sinkin päivittäisen saannin ei tulisi aikuisella ylittää 15-20 mg:aa.

Viruksen mahdollinen vaikutus flunssaan perustuu edellä kuvattuihin vaikutuksiin vastustuskykyjärjestelmässä. Asia ei kuitenkaan ole aivan selvä, sillä tutkimustulokset puhuvat puolesta ja vastaan.

Clevelandissa tehtiin näet vuonna 1996 tutkimus, jossa puolet potilaista sai sinkkiä ja toinen puolikas lumelääkettä. Tässä tutkimuksessa sinkkiä saaneet paranivat 4,4 vuorokaudessa ja lumeryhmä keskimäärin 7,6 vuorokaudessa. Oireet loppuivat vastaavasti nopeammin sinkkiä syöneillä, mutta aivasteluun ja kolotukseen se ei näyttänyt vaikuttavan. Sinkki aiheutti lähes kaikille vatsavaivoja!

Lue myös: Miksi toiset ovat aina flunssassa?

Toisaalta 1998 yhdysvaltalaisilla koululaisilla tehtiin huolellisen oloinen tutkimus samalla tavalla, mutta tässä kokeessa sinkistä ei näyttänyt olevan hyötyä lumelääkkeeseen verrattuna.

Koululaisissa esiintyi kylläkin sinkin sivuvaikutuksia. Tällaisia olivat paha maku suussa, pahoinvointi, suun ja kurkun ärsytys, ripuli ja huimaus. Sinkin tehoa flunssaan on tutkittu useissa muissakin tutkimuksissa ja tulokset puolesta ja vastaan näyttävät menevän tasan. Sivuvaikutukset näyttävät kuitenkin leimaavan kaikkia tutkimustuloksia.

Toisaalta on osoitettu, että sinkistä hyötyvät ne, joilla on todettu selvä sinkin puute, kuten odottaa sopii.

Sinkin puutos on Suomessa kuitenkin harvinaista. Puutos voi johtua yksipuolisesta ravinnosta etenkin vanhuksilla tai esimerkiksi runsaasta ummetusvalmisteiden käytöstä. Ja jos se nyt sitten auttaa flunssaan, onko sitä sen onnellisempi sivuvaikutusten painaessa siellä miinuspuolella.

Lue lisää:

Sinkki voi lyhentää flunssan kestoa?

Ravintoainevinkit terveelle iholle

Miten hunaja tehoaa parhaiten?

Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi