Terve.fi

Mikä auttaa hiustenlähtöön?

Luontaisalan erikoistoimittaja

Timo Elo
Julkaistu 27.10.2015

Kysymys:

Olen 52-vuotias vaihdevuosia elävä nainen. Olen huomannut, että minulta lähtee aikalailla hiuksia. Sukulaisellani on ollut pälvikalju.

Hiustenlähtö ahdistaa. Miten voisin luonnonmukaisesti ehkäistä vaivaani?

Näytä vastaus

Vastaus:

Tukistuskoe kertoo, lähteekö hiuksia liikaa. Tilanne on normaali, mikäli tukistuksessa irtoaa enintään kolme hiusta. Viisi hiusta tai enemmän merkitsee tukanlähtöä. Koe kannattaa tehdä erikseen ohimolta, päälaelta ja takaraivolta, koska hiustenlähtö on harvoin yhtä voimakasta koko päänahassa.

Perimä ja hormonaaliset seikat vaikuttavat hiusten hyvinvointiin. Koska naisilla on vain vähän testosteronia, täyskaljuuden esiintyminen on heillä harvinaista.

Hiusten harveneminen on yleinen vaiva iästä riippumatta. Sitä on helpompi ehkäistä kuin hoitaa.

Pälvikaljuus saattaa vaivata niin miehiä kuin naisia. Sairauden syytä ei tunneta. Laukaisevia tekijöitä saattavat olla atooppinen yliherkkyys, perinnöllisyys, stressin aiheuttama päänahan alueen kramppitila sekä puutteellinen ruokavalio. Tällöin ilmenee pälvikaljuudelle ominaisia paljaita, pyöreitä läiskiä. Valtaosalla pälvikaljuuspotilaista hiukset kasvavat omia aikojaan takaisin.

Hiusterveyden perustan muodostavat ravinto, liikunta ja lepo. Ruokavalion tulisi koostua pääosin kasviksista, hedelmistä, marjoista ja hyvälaatuisista rasvoista. Jos harkitset ruokaremonttia, vähennä maitotuotteiden määrää ja huolehdi myös, että juot tarpeeksi vettä.

Turve aktivoi hiustenkasvua. Se tehostaa verenkiertoa, jolloin hiukset saavat ravintoa. Turvetta levitetäänpesun jälkeen puisella voiveitsellä pyyhekuivattuun tukkaan parin sentin jakauksin. Tämän jälkeen pannaan muovihuppu päähän 20 minuutiksi, minkä jälkeen turve huuhdotaan pois.

Turpeen levittämisessä harjoitus tekee mestarin. Sitä ei tule käyttää liian suuria määriä. Näin vältetään turha sotku. Luontaistuotekaupoissa myydään esimerkiksi Lehtosuon hoitoturvetta.

Moni turvautuu kofeiinipitoisiin hiustenpesuaineisiin ja nesteisiin. Hiusten hyvinvointia edistävät myös camelinan, pellavan ja sarviapilan siemenöljyä, metioniinia ja sinkkiä sekä B, D- ja E-vitamiineja sisältävät kapselit.

Joskus hiusongelmat voivat johtua talipunkista. Sen olemassaolosta on kirjoittanut hiustutkija, LuK Annikki Hagros-Koski. Talipunkki elää hiustupen pohjan steriilillä alueella levittäen tulehdusta. Sen häätö on ammattilaisen työtä.

Joillekin saattaa hiustenlähdön ehkäisyssä olla apua hormonikorvaushoidosta muttei kaikille. Siitä kannattaa keskustella lääkärin kanssa.

Lue myös:

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kun lähetät kysymyksen asiantuntijoille, toimitamme ne eteenpäin nimettöminä. Vastauksia julkaistaan Apu Terveys -lehdessä Klinikka-sivuilla. Kaikkiin kysymyksiin emme valitettavasti voi vastata. Käsittelemme viestiäsi luottamuksellisesti. Poistamme sen 2 kuukautta vastaanottamisen jälkeen. Emme kerää tai säilytä mitään tietoja viestien lähettäjistä.