Sairaudet

Miksi hiukset ohenevat? Tässä syyt!

Tuntuuko, että hiustenlähtö on holtitonta tai ovatko hiuksesi todella hennot?

Teksti Emine von Boehm
Kuvat Fotolia
7.12.2015

Hiusten määrä vaihtelee 100 000-250 000 välillä. On aivan normaalia, että päivän aikana irtoaa 70-150 hiusta. Pitkiä hiuksia ei irtoa sen enempää, ne vain havaitaan lattialla ja vaatteissa herkemmin kuin lyhyet hiukset.

Hiukset kasvavat keskimäärin senttimetrin kuukaudessa. Niiden kasvusykli kestää 2-6 vuotta, jota seuraa 3-4 kuukauden lepovaihe, jonka aikana hius putoaa. Normaalitilassa hiuksia irtoaa tasaisesti ympäri päätä, sillä 85 prosenttia hiuksista on kasvuvaiheessa ja 15 prosenttia lepovaiheessa.

Hiusten paksuuteen ja kasvusykliin vaikuttaa eniten perimä, mutta myös ravinnolla, sairauksilla, värikäsittelyillä ja hoidolla on merkitystä.

Lue myös: Ohuen tukan tuska – asiantuntijat auttavat

Paksu hius vai paljon ohuita hiuksia?

Kun puhutaan hiusten paksuudesta, viitataan runsaaseen määrään ohuita hiuksia tai tarkoitetaan läpimitaltaan paksuja yksittäisiä hiuksia.

Hiuksen läpimitta ja määrä vaikuttavat kokonaispaksuuteen. Erot ovat yksilöllisiä. Tummat hiukset ovat yleensä läpimitaltaan paksumpia kuin vaaleat hiukset.

Jos hiukset lähtevät, tee tukistustesti

Jos tuntuu, että hiuksia lähtee tavallista enemmän, tee tukistustesti. Ota nippu hiuksia etusormen ja peukalon väliin ja tukista kevyesti. 

On normaalia, että tukistaessa irtoaa 0-4 hiusta kerrallaan. Suurempi määrä kertoo hiustenlähdöstä. Kyse saattaa kuitenkin olla vain yksittäisestä kohdasta. Ennen kuin alat huolestua, tee testi useasta eri kohdasta hiuspohjaa.

Lue myös: Totuus hiustenlähdöstä

Hiusten harvenemisen syyt

Kaikkien hiukset ohenevat vanhetessa. Ikääntyminen harventaa hiuksia ja ohentaa niiden läpimittaa. Perimä vaikuttaa siihen milloin ja kuinka paljon hiukset ohenevat.

Itseaiheutettu katkeilu ja ohentuminen johtuvat toistuvista värikäsittelyistä, voimakkaasta harjaamisesta ja lämpökäsittelystä.

Äkillinen eli telogeeninen hiustenlähtö voi johtua vakavasta sairaudesta, lääkityksestä, stressistä, laihduttamisesta tai synnytyksestä. Hiuksia irtoaa 2-3 kuukautta tapahtuman jälkeen.

Hiustenlähtö loppuu itsekseen parissa kuukaudessa, kun elämäntilanne tasaantuu. Jos hiustenlähtö ei lopu puolessa vuodessa, on syytä mennä lääkäriin.

Harventumisen taustalla voi myös piillä sairaus, joihin toisilla on geneettinen taipumus. Näitä ovat androgeneettinen eli miestyyppinen kaljuuntuminen ja autoimmuunisairaus pälvikalju.

Androgeneettistä kaljuuntumista ja pälvikaljua hoidetaan tarvittaessa kortisonivalmisteilla. Apteekista saatavasta minoksidiili-liuos Rogainesta voi olla apua. Se vähentää hiustenlähtöä ja toisilla parantaa hiustenkasvua.

Lue myös: Voiko kaljuuntumista estää? 

Mikä avuksi ohuille hiuksille?

Monipuolinen ravinto, stressitön elämä ja hiuspohjasta huolehtiminen edistävät hiusten terveyttä. Ravintolisistä, kuten raudasta, sinkistä ja biotiinista saattaa olla toisille apua.

Hiusten monivärjäys luo illuusion tuuheammista hiuksista paremmin kuin tasainen väri. Porrastettu leikkaus lisää runsautta. Latvojen leikkaaminen tasaiseksi tekee hiuksista paksumman näköiset.

Tuuhentavat sampoot, hoitoaineet ja muotoilutuotteet lisäävät hetkellisesti hiuksen paksuutta.

Muotovaahto, kuivasampoo ja hiuspuuteri antavat hiuksille rakennetta.

Hiusten föönaaminen nostaa hiuksia tyvestä ja tekee kampauksesta kuohkean.

Lähde: Terveyskirjasto

Lue lisää
Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi