Ohuen tukan tuska - asiantuntijat auttavat

Ohuen tukan tuska - asiantuntijat auttavat
Mitä tukalle voi tehdä, jotta sen saa tuuheaksi, ja kuinka säilyttää itsetunto haiventen huvetessa? Lääkäri, erikoissairaanhoitaja ja kampaaja kertovat.
Julkaistu 31.1.2013

Ihotautilääkäri: Syö rautaa ja pähkinöitä, jos hiukset ohenevat 

“Riittävä raudan syönti on tärkeää. Iän myötä kaikkien hiukset ohenevat. Hiukset eivät enää pysy päässä yhtä kauan­ kuin lapsena. Sekä paksu että ohut hiuslaatu ohenevat iän myötä. Hennoissa hiuksissa muutoksen vain näkee selkeämmin.

Ravinto vaikuttaa hiusten kuntoon vain vähän. Tärkeintä on syödä monipuolisesti. Pähkinöissä on hyödyllisiä rasvoja ja muun muassa sinkkiä, joten pähkinöiden syöminen voi ehkäistä puutostilan syntymistä. Jos saa ruoasta normaalin määrän rasvoja, mistään tietystä ruoka-aineesta ei ole merkittävää lisähyötyä. Yksipuolinen ravinto heikentää hiusten kuntoa, sillä hiukset eivät saa rakennusaineita.

Raudanpuute voi ohentaa hiuksia ja aiheuttaa hiustenlähtöä, joten se kannattaa hoitaa. Jotkut ovat saaneet apua biotiinista, jos hiustenlähdön syynä on harvinainen biotiiniin puute. Biotiini on harmiton valmiste, jota voi kokeilla esimerkiksi kolmen kuukauden kuurina.Joissain äärimmäisen harvinaisissa tapauksissa sinkin puute voi aiheuttaa iho-oireita. Silloin hiuspohja voi tulehtua, mikä saattaa ohentaa hiuksia.

Voimakkaan stressin tiedetään ohentavan hiuksia. Esimerkiksi avioero, läheisen kuolema tai raju keuhkokuume voi aiheuttaa hiusten harvenemista ja hiustenlähtöä neljän kuukauden kuluessa pahimmasta vaiheesta. Lohdullista on, että tukka palautuu ennalleen, kun stressi laantuu. Mekanismia, jolla raju stressi vie hiukset päästä, ei tunneta tarkasti.

Kosmetiikalla ei voi vaikuttaa hiusten paksuuteen – ellei hiusten oheneminen johdu hiuspohjan tulehtumisesta. Jos kärsii tali-ihottumasta eli kutinasta ja rasvaisesta, paakkuisesta hilseestä, on hyvä pestä hiukset päivittäin sekä käyttää hilseshampoota ja tarvittaessa kortisonilinimenttiä kuureina. Hankalan tali-ihottuman on todettu lisäävän hiustenlähtöä.

Ei ole näyttöä, että päänahan hieronta tai hiuspohjan hoidot vaikuttaisivat hiusten paksuuteen tai ehkäisisivät hiustenlähtöä. Raju vaalentaminen ja värjääminen voivat katkoa hiuksia ja ärsyttää hiuspohjaa, mutta pysyvää hiustenlähtöä ne eivät aiheuta. Kun käsittelyt lopettaa, hiukset palautuvat entiselleen. Ainoa kotihoitotuote, joka tepsii hiusten ohenemiseen ja hiustenlähtöön, on minoksidiili. Sitä myydään apteekissa lääkeliuoksena tuotenimellä Rogaine. Minoksidiili ehkäisee hiustenlähtöä. Joillakin se myös kasvattaa takaisin lähteneitä hiuksia.

Jos hiukset ohenevat, harvenevat ja lähtevät perinnöllisen androgeenisen hiustenlähdön vuoksi, ongelmaa voidaan hoitaa lääkärin vastaanotolla kortisonilla ja niin sanotulla herkistyshoidolla. Androgeenisessä eli miestyyppisessä hiustenlähdössä hiusten kasvuvaihe lyhenee ja lepovaihe  pitenee dihydrotestosteronin (DHT) vaikutuksesta. Yksittäiset hiukset ohenevat joka kasvusyklissä ja vähitellen vähenevät.Normaaliin, iän myötä tapahtuvaan hiusten ohenemiseen ei juuri voi vaikuttaa.”  

Lääketieteen tohtori Laura Bouchard, Iho- ja Allergiasairaala, HUS

Lauran vinkit hiustenlähtöön:

  • Jos tukka ohenee yhtäkkiä, tarkistuta hiuspohjasi kunto ja kilpirauhas- ja rauta-arvot. Hiuspohjan sairaudet, kilpirauhasongelmat ja anemia voivat ohentaa tukkaa ja aiheuttaa hiustenlähtöä.
  • Tarkista, voiko oheneminen tai hiustenlähtö johtua käyttämästäsi lääkkeestä. Äkillistä hiustenlähtöä voivat aiheuttaa syöpähoidoissa käytettä­vien sytostaattien lisäksi muun muas­s­a litium ja jotkin epilepsialääkkeet. Myös beetasalpaajat voivat ohentaa tukkaa, mutta se on harvinaista.
  • Ole kärsivällinen ja toiveikas! Jos hiusten oheneminen tai hiustenlähtö johtuu hiuspohjan ongelmista tai stressistä, hiukset palautuvat ennalleen, kun ongelma on korjattu. 

Erikoissairaanhoitaja: Vältä rajua laihdutusta hiusten takia

"Tärkeää on välttää rajuja laihdutuskuureja.Naisilta hiuksia lähtee tasaisesti, päälaelta ja ohimoilta. Päälaki ei yleensä kaljuunnu täysin. Androgeeninen hiustenlähtö pienentää hiusnystyä ja ohentaa yksittäisen hiuksen läpimittaa. Hiukset voivat muuttua ohuiksi, pehmeiksi ja untuvaisiksi.

Moni uskoo, että stressi ohentaa hiuksia ja aiheuttaa hiustenlähtöä. Lievä stressi ei kaljuunnuta. Sen sijaan synnytys, raju sairaus tai ankara, pitkäkestoinen ja erittäin niukkaenerginen dieetti voi näkyä myös hiuksissa.

Hiuksilla on suuri symboliarvo. Ne kuvaavat voimaa, kyvykkyyttä, nuoruutta ja seksuaalista vetovoimaa. Vahvat ja kiiltävät hiukset yhdistetään onneen ja menestykseen. Pitkät hiukset edustavat nuoruutta ja hedelmällisyyttä. Harvenevat hiukset taas viestivät vanhuudesta, heikkoudesta ja sairauksista.

kun hiukset ohenevat tai lähtevät, kehonkuva voi vääristyä ja ihminen saattaa kärsiä häpeästä ja itsetunto-ongelmista sekä masentua. Jotkut eristäytyvät sosiaalisista kontakteista. Nainen voi kokea, ettei ole ulkoisesti haluttava, minkä vuoksi seksielämästä voi tulla vastenmielistä.

Ihminen ei kuitenkaan ole yhtä kuin hiukset tai niiden puute. Hiuksettomuutta voi myös peittää. Päähineet ja peruukit pönkittävät itsetuntoa ja peittävät poikkeavuuden leimaa.”

Ihotautien ja psykiatrian erikoissairaanhoitaja Maria Aitasalo

Marian vinkit hiusten hyvinvointiin:

  • Syö monipuolisesti. Vältä laihdutuskuureja, joista saa erittäin niukasti energiaa.
  • Älä käytä hautovia päähineitä.
  •  Pese hiukset päivittäin, kun hiuspohjassa ei ole härskiintyvää talia ja hikeä, hiuksilla on edellytykset kasvaa terveinä.

Kampaaja: Paksunna hiuksia kosmetiikalla

"Tärkeää on hoitaa hiuspohja kuntoon. Tunnistan karppaajan, pullahiiren ja laihduttajan hiuspohjasta. Karppaaja voi kärsiä vitamiinien puutteesta, jolloin hiuspohja punoittaa ja näyttää ärtyneeltä. Rasvoja karttavan laihduttajan hiuspohjan iho on usein pintakuiva. Proteiinivajeesta kärsivien hiilaritankkaajien hiukset ovat tyvestä hennot, kuin liuskoittuneet kynnet.

Mikä tahansa yksipuolinen dieetti näkyy ihossa ja hiuksissa. Uskon, että ravinto ja ravintolisät vaikuttavat merkittävästi siihen, millaista uutta hiusta päästä kasvaa. Erityisesti B- ja D-vitamiinin, biotiinin ja sinkin saannista kannattaa huolehtia. Jo kasvaneisiin hiuksiin voi vaikuttaa vain kosmetiikalla.

Stressaantuneena elämäntavat häiriintyvät ja tulee syötyä ja nukuttua huonosti. Uskon, että silloin hiuksetkin kärsivät. Stressatessa hiuspohja kiristyy, mihin rentouttava hieronta voi tuoda helpotusta. Se pehmentää ihoa ja vilkastuttaa verenkiertoa, mikä edistää ravintoaineiden kulkeutumista hiustuppiin. Päivittäinen pesu voi parantaa hiusten kuntoa, jos hiuspulmien syy on hilse. Se voi tukkia hiustupet, jolloin hiukset eivät saa riittävästi ravintoa kasvaakseen hyväkuntoisina. Tämä voi aiheuttaa sekä tukan ohenemista että hiustenlähtöä.

Kampaajien tekemät tehohoidot, naamiot ja höyrytykset voivat parantaa päänahan kuntoa. Hiuspohjahoitojen tulokset näkee vajaassa kuukaudessa, kun iho on uusiutunut. Kun päänahka voi hyvin, hiuksetkin näyttävät paremmalta. Esimerkiksi Nioxinin tuotteet hoitavat hiuspohjan lisäksi myös hiuksia. Kosmetiikka kiinnittyy hiusten pintaan lisäten niiden läpimittaa, jolloin yksittäinen hius paksuuntuu kosmeettisesti.

Monilla välineillä ja tuotteilla voi huijata hiukset näyttämään runsaammilta. Isoilla tarra- tai lämpörullilla, föönaamisella, tupeeraamisella ja oikein valituilla muotoilutuotteilla saa tukan vaikuttamaan vaikka valtavalta.”

Kampaaja ja kouluttaja Laura Ainesjärvi

Lauran vinkit hiusten hyvinvointiin:

  •  Vältä kotivaalennuksia, -värjäyksiä ja -permanentteja.
  •  Suojaa hiukset lämmöltä ja auringolta. Käytä hiuksia muotoillessasi lämpösuojaa.
  • Älä sido hiuksia kiinni tai harjaa niitä märkinä, ainakaan kovalla metalliharjalla. Vaihtele ponihännän paikkaa.

1 kommentti