Hiukset

Naisen kruunu vai hoitamaton ongelmanpesä? Sukella hiusilon maailmaan kanssamme!

Hiukset ovat ihmiskehon karvoitus, joka kasvaa päässä, tarkemmin päälaella, ohimoilla ja takaraivolla. Hiukset alkavat kasvaa ihmiselle jo sikiökaudella. Hiukset voivat olla väriltään kaikkea vaalean värittömästä kuparinpunaiseen. Hiukset voivat olla laadultaan hentoja, lasimaisia, kiharoita, jäykkiä, jouhevia…

Hiustenhoito ja kampaaminen ovat osa monen ihmisen kauneudenhoitorutiineja. Hiustenhoito sisältää pienimmillään hiustenpesun ja kampaamisen, leikkaamisen silloin tällöin.

Jos hiuksissa on vaativa hiusmalli, hiustenhoitoon saa kulumaan puolikin tuntia joka aamu. Silloin hiuksia voidaan kihartaa, suoristaa, muotoilla vaahdoin ja suihkein.

Hiusmallit vaihtelevat suuresti muodin mukaan. Muistatko ajan, kun kaikilla tuntui olevan haisunäätätukka, eli hiukset, joissa päälliset oli vaalennettu paperinvalkoisiksi ja alaosa mustiksi?

Entä oliko sinulla 2010-luvulla muodikkaan harmaat isoäitihiukset? Se mikä nyt on kuuminta muotia, voi hetken kuluttua näyttää vain hauskalta.

Vaihdatko usein hiusmallia? Sitten tiedät, miten eri tyylit vaikuttavat sinuun. Joku hiusmalli saattaa olla sellainen, johon palaat aina silloin tällöin.

Tällainen voi olla vaikka otsatukka: haluat otsatukan aina kun se vähänkin tulee muotiin. Tai ehkä kuulut heihin, jotka eivät koskaan luovu tavaramerkistään: otsatukka vuosikymmenestä toiseen. Tyylit vaihtuvat, sinä pysyt!

Hiukset leikataan kampaajan tai parturin luona. Itsekin voi yrittää, mutta omien hiustenleikkaaminen saattaa olla projekti, jossa et voi onnistua. Youtubesta löytyy runsaasti videoita, joiden avulla voit ainakin miettiä, miltä itse leikattu otsatukka näyttäisi.

Lyhyet hiukset ovat monen haave, mutta pitkää tukkaa ei niin vain leikatakaan monen vuoden kasvatusoperaation jäljiltä lyhyiksi. Teemaan liittyy jännitystä ja epävarmuutta: miltä minä näytän, kun suojanani ei olekaan pitkiä hiuksia? Olenko minä yhtä kuin tyylini?

Hiusvärit tuovat eloa ja vaihtelua kaiken mittaisiin hiuksiin. Hiusvärejä voi ostaa itse ja kokeilla, tai antaa luottokampaajan värjätä ja vaalentaa hiuksia.

Hiusten värjäämisessä pitäisi muistaa tietty pitkäjänteisyys: jos sinulla on nyt tummanmustat hiukset, niiden vaalentaminen olkipellon sävyissä läikehtiväksi vaaleaksi ihanuudeksi ei tapahdu kädenkäänteessä. Hiukset voivat kärsiä jatkuvasta värjäämisestä. Silloin hiusten hoito on erityisen tärkeää.

Osa ihmisistä haluaa muokata ja värjätä omia hiuksiaan Instagramin julkkisten kuontaloiden perusteella. Heillä tuntuu hiusten väri ja malli muuttuvan viikoittain. On hyvä tietää, että nämä ihanat ja inspiroivat sosiaalisen median perhoset käyttävät hyvin usein peruukkia. Peruukkia on julkisesti kertonut käyttävänsä muun muassa Kylie Jenner.

Hiustenpidennykset tehdään useammalla eri tekniikalla. Tekniikkoja ovat sinettipidennys, ommeltava pidennys, teippipidennys ja solmupidennys. Jokaisella pidennyksellä on omat plussansa ja miinuksensa.

Muistettava olisi ainakin se, että lisäkkeet eivät sovi ollenkaan huonokuntoisille tai erittäin käsitellyille hiuksille ja että kampaajan ammattitaidosta kannattaisi kysellä etukäteen. Huonosti laitetut tai huonosti hoidetut hiustenpidennykset voivat vaurioittaa hiuksia ja jopa päänahkaa ja aiheuttaa hiustenlähtöä. Lisäkkeihin eivät käy hiusvärit.

Jos sinulla on suosiossa kovin lyhyet hiusmallit, niihin ei pidennyksiä saa.