Hiusvärit

Sopiva hiusväri piristää, raikastaa ja nuorentaa ilmettä. Voit korostaa parhaita puoliasi oikealla hiusvärillä!

Hiusväri piristää ilmettä, antaa nuorekkuutta ja tuo kiiltoa hiuksiin. Parhaimmillaan hiusväri imartelee kasvojen ihon sävyä ja tuo silmien värin kauniisti esille.

Hiusvärillä voi muuttaa hiusten luonnollista väriä vähän tai paljon. Sävytteellä voi tuoda hiuksiin kevyen, uuden vivahteen, kun taas kestovärillä voi tehdä radikaalejakin muutoksia ja myös peittää harmaat.

Hiusvärit voidaan jakaa synteettisiin väreihin ja kasviväreihin. Hiusvärien lisäksi hiusten väriä voi muuttaa vaalennusaineella eli vetyperoksidilla tai persulfaateilla.

Synteettiset hiusvärit jaetaan hapetetta sisältäviin kevyt- ja kestoväreihin. Lisäksi saatavilla on monenlaisia suoravärejä sekä hiusvärisuihkeita.

Jotta hiusväri tarttuu hiukseen pitkäksi aikaa, siinä täytyy olla hapetetta, joka avaa hiusten suomukerroksen. Suoraväreissä hapetetta ei ole, ja ne kiinnittyvätkin vain hiusten pinnalle.

Osa hapetettavien hiusvärien kemikaaleista herkistää ja allergisoi. Yleisimmin hiusväriallergiaa aiheuttavat fenyleenidiamiinit, kuten p-fenyleenidiamiini (PPD) ja sen johdannaiset. Hiusväreille suositellaankin 16 vuoden ikärajaa, eikä sitä nuorempien tulisi värjätä hiuksiaan hapetettavilla hiusväreillä.

Vaalennusaineet eivät allergisoi yhtä herkästi kuin PPD. Vaalennusaine voi silti polttaa ihoa eikä sitä siksi saa laittaa iholle.

Kasvihiusvärit saadaan nimensä mukaisesti kasveista, ja ne kiinnittyvät vain hiusten pinnalle. Koska kasvivärit eivät hapeta hiuksia, niissä ei ole PPD:tä eikä muita yleisesti herkistäviä kemikaaleja. Kasviväreillekin voi silti allergisoitua, joskin se on harvinaista. Tunnetuimpia kasvivärejä ovat indigo, cassia, kamomilla ja henna. Kasviväreillä ei voi vaalentaa hiuksia. Kasviväri sekoitetaan jauheesta ja vedestä.

Hiukset voi värjätä itse tai värjäyttää kampaamossa. Jos hiukset värjää itse, kannattaa noudattaa pakkauksen ohjeita huolellisesti ja tehdä aina ihotesti ennen värjäämistä.