Kauneus ja Terveys

Voiko kaljuuntumista estää?

Voiko kaljuuntumista estää?
Miesten kaljuuntuminen ei johdu lihan himosta, kuten Aristoteles aikoinaan luuli, eikä myöskään pakkasella pipotta kulkemisesta, vaan se johtuu perinnöllisestä taipumuksesta ja hiuspohjassa tapahtuvasta hormonitoiminnasta.
Julkaistu: 25.6.2015

Hiukset kasvavat syklisesti, 2 – 6 vuotta kestävän kasvuvaiheen jälkeen hiusnysty siirtyy lepotilaan, joka kestää muutamia kuukausia. Lepovaiheessa hiuksen kasvu pysähtyy, hius irtoaa ja tipahtaa pois. Normaalisti hiuksia irtoaa noin sata päivässä. Hiuspohjan alkaessa kaljuuntua hiusten kasvuvaihe lyhenee ja hiusten laatu huononee, tukka ohenee ja kasvu pysähtyy vähitellen kokonaan.

Tähän on syynä hiuspohjassa vaikuttava dihydrotestosteroni-hormoni (DHT), jota muodostuu testosteronista 5-alfareduktaasientsyymin vaikutuksesta. Perintötekijät vaikuttavat tämän entsyymin määrään ja aktiivisuuteen hiuspohjassa. Joillakin entsyymi aktivoituu jo varhain, noin kahdenkymmen ikäisenä, kun taas toisilla sen toiminta vilkastuu vasta myöhemmällä iällä.

Hiustenlähtö voi aiheuttaa psyykkisiä ongelmia

Suomalaisilla 20 49-vuotiailla miehillä on noin 30-50 prosentilla hiustenlähtöä jossakin määrin. Kaksi kolmasosaa tästä joukosta kokee hiustenlähdön haitallisena ja haluaisi tehdä sille jotakin. Joillekin se voi olla todella vaikea ja arka asia aiheuttaen sekä sosiaalisia, että psyykkisiä ongelmia. Nuoremmilla huoli on suurempi. Yleisesti kaljuuntuminen liitetään ikääntymiseen ja vanhemmat miehet hyväksyvätkin helpommin hiustenlähdön.

Kautta aikojen hiustenlähtöä on pyritty estämään mitä moninaisimmilla keinoilla. Lääketieteen isä Hippokrates hieroi kaljuuntuvaan päälakeensa oopiumia, piparjuurta ja kyyhkysen jätöksiä. Caesar puolestaan käytti Kleopatralta saamaansa seosta, joka oli tehty kotihiirestä, hevosen hampaasta, karhunrasvasta ja hirvensarven luuytimestä. Lisäksi hän käytti laakeriseppelettä, ei ainoastaan vallan merkkinä vaan kätkeäkseen harvenevia ohimoitaan. Näistä keinoista ei ollut apua, kuten ei ole monista nykyisinkään käytössä olevista hiustenhoitoaineista ja luontaistuotteista.

Kaljuuntumiseen on täsmälääke

Nyt kun tiedetään miesten kaljuuntumisen perimmäinen syy, DHT:n hiuskasvua heikentävä vaikutus, voidaan käyttää täsmähoitoa. Finasteridi, sisäisesti tablettina käytettävä lääke vähentää hiuspohjassa DHT:n muodostumista testosteronista ehkäisemällä muuntumiseen tarvittavan entsyymin 5-alfareduktaasin toimintaa. DHT:n vaikutuksen vähentyessä hiusten kasvu normalisoituu, hiustenlähtö vähenee ja irtoamassa olevat huonokuntoiset hiukset vahvistuvat.

Parhaiten lääke tehoaa alkavaan kaljuuntumiseen, kun hiuksia vielä on jäljellä. Jos päälaki on ehtinyt jo paljastua täysin, ei finasteridikaan kasvata siihen uusia hiuksia. Lääketieteellisissä tutkimuksissa on todettu, että teho saavutetaan vasta 3 – 6 kuukauden päivittäisen käytön jälkeen.

Lääkäri määrää reseptin hiustenlähtöön

Toinen miestyyppisen kaljuuntumisen ehkäisyyn käytetty lääke on paikallisesti käytettävä minoksiidi-liuos, jota hierotaan hiuspohjaan kaksi kertaa päivässä. Tälläkin hoidolla saadaan osalla käyttäjistä hiustenlähtö pysähtymään ja jossakin määrin myös hiusten uudelleen kasvua. Molemmat 1ääkkeet vaativat säännöllistä jatkuvaa käyttöä, jotta saavutettu teho saadaan pysymään. Lääkityksen lopettamisen jälkeen hiukset alkavat vähitellen irrota samalla tavalla kuin ennen hoitoa. Parhaat tulokset saavutetaan nuoremmissa ikäryhmissä, joissa hiustenlähtö ja kaljuuntuminen ehkä koetaankin haittaavampana kuin vanhemmilla miehillä.

Molemmat lääkkeet ovat reseptivalmisteita, joten hoidon aloittaminen vaatii lääkärin vastaanotolla käynnin. Hiustenlähdön ollessa ongelma on muutenkin hyvä käydä näyttämässä tilanne ihotautilääkärille, koska syitä voi olla monia muitakin kuin miestyypin kaljuuntuminen. Pidemmälle edenneessä kaljuuntumisessa voidaan käyttää kirurgisia hoitoja, kaljun alueen pienentämistä leikkaamalla tai hiustensiirtoa.

Jos hiukset tuntuvat harvenevan, kannattaa rohkeasti lähteä kysymään neuvoa asiantuntijalta – ihotautilääkäriltä.

Kommentoi »