Pakastin syksyllä tyrniä. Kuinka monta tyrnimarjaa minun pitää syödä päivässä, jotta saan tarvittavat suojavitamiinit? Mitä kaikkea hyvää tyrni sisältää? Miten pakastaminen vaikuttaa pitoisuuksiin?Pakastimeni pullistelee myös puolukkaa. Kumpi on marjojen kuningas: tyrni vai puolukka?

Verrattuna moniin muihin hyviksi tunnettuihin marjoihin tyrnillä on poikkeuksellisia terveyttä ylläpitäviä vaikutuksia, jotka on myös todettu kliinisen ravitsemuksen kokeissa. Luontaislääkinnän asiantuntijoiden mukaan tyrnin C-vitamiinipitoisuus on monikymmenkertainen verrattuna esimerkiksi appelsiiniin. Ravintoainetaulukoiden mukaan vajaassa 50 grammassa tyrniä on aikuisen päivittäistä saantisuositusta vastaava määrä C-vitamiinia, joka vahvistaa immuunipuolustusta, ylläpitää sidekudoksen kuntoa ja ehkäisee nenän tukkoisuutta. Tyrnissä on runsaasti myös E-vitamiinia, bioflavonoideja ja beetakaroteenia, joka muuttuu elimistössä A-vitamiiniksi. Tyrni tukee elimistön hyvinvointia ja auttaa toipumaan sairauksista.Myös puolukka sisältää terveydelle edullisia ainesosia, muun muassa antosyaniineja, tanniineja ja C-vitamiinia, jota siinä tosin on tyrniä vähemmän, joskin puolukkaa syödään vastaavasti suurempia määriä. Puolukan tanniinit suojaavat virtsatieinfektioilta. Puolukkaa voidaankin käyttää – karpalon tapaan – eräänlaisena virtsatietulehdusten estolääkityksenä.Terveyden kannalta tärkeää on syödä vaihdellen erilaisia marjoja monipuolisen ruokavalion lisänä, vaikkapa vain muutama tyrnimarja päivässä ja puolukkaa 0,5–1 dl. Pakastaminen saattaa hävittää marjoista jonkin verran ravintoaineita. Kannattaa pakastaa vain ensiluokkaisia, kokonaisia ja kiinteitä marjoja. Hieman pehmenneet marjat voi pakastaa soseena tai survoksena.