Yrttikoulu: Basilika

Yrttikoulu: Basilika
Monen suosikki basilika maistuu mainiolta mutta on mieluinen myös ruoansulatukselle.
Julkaistu 12.7.2010

Basilikan (Ocimum basilicum) parantavat voimat tunnettiin Intiassa jo 3 000 vuotta sitten: perinteisesti se on ollut lääke ummetukseen, ripuliin, vilustustumiseen ja iho-ongelmiin. Euroopassa basilikaa on käytetty luontaisena masennuslääkkeenä, krapulan lievittäjänä, kärpästen karkottajana, hengityksen raikastajana ja seksielämän piristäjänä, mutta nykyisin sen arvostus rohdoskasvina perustuu lähinnä ruoansulatushäiriöitä lievittäviin ja ruoansulatusta edistäviin ominaisuuksiin. 

KASVATUS Yksivuotisen basilikan kasvatus onnistuu parhaiten suojaisassa, valoisassa ja lämpimässä paikassa, kuten ikkunalla, parvekkeella tai kasvihuoneessa. Kastelemisen kanssa kannattaa olla tarkkana, sillä yrttiä pitää kastella usein ja vähän. Vältä iltakastelua, sillä se altistaa kasvin juurimädälle. Kasvualustaksi sopii vettä hyvin läpäisevä, ravinteikas multa. Kasvia latvotaan, sillä kukinnan myötä lehdet muuttuvat kitkeriksi. 

SÄILYTYS Basilikan lehdet pitää kuivata välittömästi korjuun jälkeen, ja niiden kuivaus itse on hankalaa. Kokeile etikkasäilöntää. Yrtin voi myös pakastaa, kunhan kastat lehdet ensin oliiviöljyyn. 

VAROITUS Basilika sisältää karsinogeeninä pidettävää estragolia, joten odottavien ja imettävien äitien sekä pikkulapsien on syytä välttää sen runsasta käyttöä.

Basilikatäyte lettuihin 

4 annosta

  • 2 rkl margariinia
  • pieni sipuli
  • valkosipulinkynsi
  • 200 g herkkusieniä
  • 200 g maustamatonta tuorejuustoa
  • 2 kananmunaa
  • 1 rkl basilikanlehtiä
  • suolaa
  • mustapippuria

Sulata margariini. Kuullota pilkottua sipulia ja puserrettua valkosipulia viitisen minuuttia. Lisää pilkotut sienet ja paista vielä noin minuutti. Anna jäähtyä. Sekoita joukkoon loput ainekset.

Vinkki! Voit käyttää täytteen sellaisenaan tai tehdä valmiiksi täytettyjä ohukaisia: Täytä valmiit tai itsepaistetut letut tahnalla, kääri ne rullalle ja lado uunivuokaan. Ripottele päälle parmesaanijuustoa. Paista uunissa 10–15 minuuttia. 

Lähteet Lesley Bremness: Monipuoliset yrtit – Kaikki yrttien kasvattamisesta ja käytöstä (Weilin + Göös 1989), Ulla Salo ja Pertti Salo: Hyvinvointia luonnosta – Yrtit ja luonnonkasvit läheltä ja kaukaa (MInerva 2007), Annabelle Fagner ja Martina Schlegel: Hyvän olon yrttitarha (Kirjapaja 2010) ja Jekka McVicar: Suuri yrttikirja (WSOY 2004). 

Kommentoi »