Terve.fi

Uudet eurooppalaiset kalsiumsuositukset ikääntyville naisille

Uudet eurooppalaiset kalsiumsuositukset ikääntyville naisille

EMAS julkaisi uudet suositukset ikääntyvien naisten riittävän kalsiuminsaannin kannalta, jotta osteoporoosi saadaan tehokkaasti ehkäistyä. Lue lisää.
Mainos

EMAS (European Menopause and Andropause Society) julkaisi uudet suositukset ikääntyvien naisten riittävän kalsiuminsaannin kannalta. Vaihdevuosien jälkeen naisten tulisi EMASin suositusten mukaan saada 700 – 1200 milligrammaa kalsiumia päivittäin, jotta osteoporoosi saadaan tehokkaasti ehkäistyä. Kalsium suositellaan saatavaksi elintarvikkeista mieluummin kuin lisäravinteista.

Menopaussin jälkeen noin 30 prosentilla eurooppalaisista naisista on osteoporoosi ja heistä noin 40 prosentilla murtuu vähintään yksi luu. Suositusten mukaan kalsiumin saanti on tärkeää läpi elämän, mutta varsinkin lapsuudessa, nuorena aikuisena ja vaihdevuosien jälkeen, jolloin luiden haurastuminen kiihtyy noin 6 – 10 vuodeksi.

Suosituksia valmistellessa tarkasteltiin eri maiden kalsiuminsaantisuosituksista ja käytiin läpi aiheesta tehtyjä tutkimuksia. Iso-Britannialla oli alhaisin kansallinen suositus, 700 milligrammaa päivässä, ja korkein suositus oli Yhdysvaltain kansanterveydentutkimuslaitoksilla: 1200 milligrammaa päivässä.

Erään Yhdysvalloissa tehdyn tutkimuksen mukaan vain kolmannes 9 – 71 vuotiaista naisista sai tarpeeksi kalsiumia ruokavaliostaan. Kalsiuminsaanti kuitenkin vaihteli huomattavasti eri Euroopan maiden kesken.

Tutkijat kritisoivat sitä, että lääkärit määräävät potilaille usein kalsiumvalmisteita sen sijaan, että tekisivät muutoksia potilaidensa ruokavalioon. Liiallinen kalsiuminsaanti voi kuitenkin johtaa munuaiskiviin ja mahdollisesti myös sydäntautien riskiin. Jälkimmäinen väite kuitenkin jakaa tutkijoita kahteen eri leiriin.

Lähde: The European Menopause Journal 18.10.2017

Tämän uutisen tarjoaa Lääkäriportaali, joka on erikoisalakohtainen palvelu lääkäreille ja lääketiedettä opiskeleville. Palvelu tarjoaa koti ja ulkomaisen lääketieteellisen uutispalvelun ilmaiseksi. Lue lisää ja rekisteröidy käyttäjäksi

Lue lisää:

Kalsium saattaa vaikuttaa aivoverenvuotopotilaan ennusteeseen

Kalsium saattaa auttaa aivohalvausten ehkäisyssä

Julkaistu: 22.10.2017