Tiedän, etten saa tarpeeksi rasvahappoja ruokavaliostani. Siksi haluan syödä niitä purkista.
Mitä ovat EPA, E-EPA, ALA ja DHA? Tuotekuvaukset ovat hankalia, enkä osaa vertailla niitä. Neuvoisitko, mihin kiinnittäisin huomiota ostoksilla? Millainen määrä omega-3-rasvahappoja on riittävä?

Kala- ja kalanmaksaöljyä tai kalaa ja äyriäisiä nautittaessa elimistö saa EPAa eli eikosapentaeenihappoa ja DHAta eli dokosaheksaeenihappoa. Ne ovat terveyden kannalta vaikuttavimpia omega-3-rasvahappoja. Niitä saa myös kasviöljyistä, erityisesti rypsiöljystä, ja niistä valmistetuista kasvirasvalevitteistä. Ne eivät kuitenkaan sisällä EPAa tai DHAta, vaan ainoastaan ALAa eli alfalinoleenihappoa.
Elimistö pystyy osittain muuntamaan ALAn EPAksi ja DHAksi, mutta muuntumiskyky on yksilöllinen.
E-EPA taas on etyyliesteröity eikosapentaeenihappo, joka on synteettisesti valmistettu rasvahappo. Hyvässä omega-3-valmisteessa on EPAa ja DHAa yhteensä 500–1 000 milligrammaa päiväannoksena. Saman määrän EPAa ja DHAta saisi, jos nauttisi rasvaista kalaa, kuten lohta, vähintään 2−3 kertaa viikossa. Päivittäinen vähimmäismäärä on Euroopan elintarviketurvallisuusviranomaisen EFSA:n mukaan 250 milligrammaa. Ravintolisien yhteissaanti ei tulisi ylittää 5 000 milligrammaa vuorokaudessa, laillistettu ravitsemusterapeutti Eija Orreveteläinen on sanonut.
Tutki tuotteita ja tarkista, että vertailet keskenään samoja asioita. Erityisen tärkeä on, että pakkaukseen on merkitty vaikuttavien aineiden, EPAn ja DHAn määrät tai niiden yhteismäärä.
Kalaöljyn tai omega-3-rasvahappojen määrä ei suoraan ilmaise EPAn ja DHAn osuutta, vaan ne on oltava eriteltyinä. Kiinnitä huomiota päiväannoksen määrään.
Lue myös: