Valitse laadukas ravintolisä!

Valitse laadukas ravintolisä!
Asiantuntija neuvoo: Luonnollisuus-väite ei välttämättä kerro mitään. Jätä runsaasti lisäaineita, sokeria ja väriä sisältävät tuotteet hyllylle.
Julkaistu 28.2.2012

Perinteisen käsityksen mukaan ravintolisien tai lisäravinteiden tarvetta ei ole, jos noudatamme tasapainoista, terveellistä ruokavaliota. Tämä on totta, mutta usein vain teoriassa, koska harvalla on käsitystä mitä ylipäätään ymmärretään tasapainoisella ja terveellisellä ruokavaliolla.

Lisäksi voi olla hankala tietää, minkä verran ravinnossamme oikeasti on ravintoaineita: Onko esimerkiksi appelsiinissä enää C-vitamiinia, kun se on poimittu raakana ja kun se kuljetuksen jälkeen saapuu kauppojen hyllylle? Entä minkä verran liha alkaa menettää ravintoaineitaan ennen kuin se on lautasellamme? Myös kaikenlainen prosessointi tuhoaa ravintoaineita.

Muista yksilöllisyys!

Jokainen meistä on yksilö, joten esimerkiksi yleiset ravintolisäsuositukset eivät ole sopivia kaikille. Asiantuntija osaa arvioida puutteet ja yksilölliset tarpeet ja antaa suositukset sen mukaan. Tärkeintä on kuitenkin muistaa, että ravinteiden haku alkaa lautaselta oikean ravinnon muodossa; pillerit eivät korvaa todella terveellistä, tasapainoista ravintoa.

On kuitenkin tilanteita, jolloin ravintolisät ovat tarpeen; kuten pitkäaikainen yksipuolinen ravinto, sairaudet, stressi, asuinpaikka ja monet muut yksilölliset vaatimukset. Asuinpaikka voi vaikuttaa siten, että esimerkiksi Pohjolassa D-vitamiinia tarvitaan ravintolisänä.

Tunnista laatu!

Ravintolisissä on aina tuoteselosteet, mutta se ei takaa, että kuluttaja osaa lukea niitä. Tästä syystä kuluttajat ovat usein vain mainosten varassa.

Ensimmäinen helppo nyrkkisääntö on lisäaineiden määrä tuotteessa. Valitse sellaisia tuotteita, joissa on mahdollisimman vähän lisäaineita ja E-koodeja. Mitä laadukkaampi tuote, sen vähempi siitä löytyy ”ylimääräisiä” aineita.

Varsinkin tableteissa käytetään paakkuuntumisestoaineita (esimerkiksi piidioksidi), täyteaineita (esimerkiksi sorbitol, mikrokiteinen selluloosa) sekä pintakäsittelyaineita (esimerkiksi polyvinyylipyrrolidoni). Titaanidioksidi on myös yleisesti käytetty; se on nanohiukkaspulveri, joka on tehty titaanin palasista. Vaikka sen pitkäaikaisen käytön vaikutusta terveyteen ei ole tutkittu, joissakin maissa sen käyttö on jo kielletty. Näitä aineita käytetään elintarviketeollisuudessa, mutta on hyvä miettiä, kannattaako niitä nauttia lisäravinnetuotteissa. Kaiken mitä emme hyödynnä elimistössämme, täytyy eliminoitua maksan ja munuaisten kautta.

Tunnistat synteettisen ainesosan luettelosta dl-merkinnästä. Synteettisen aineosan nimen edessä oleva dl-merkintä tarkoittaa, että aine on synteettinen. Esimerkiksi dl-alfa tocoferol on synteettinen muoto E-vitamiinista, kun taas d-alfa tocoferol muoto on luonnollinen.

Vältä liian isoja annoksia!

Liian isot annokset tai pitkäaikainen yksittäisten tuotteiden käyttö ei ole suositeltavaa, jos ei asiantuntija niitä suosittele terapeuttisesti käytettäväksi tietyn ajan. On tietenkin aina poikkeuksia, joista tunnetuin on D-vitamiini.

Synteettiset ravintolisät saattavat olla haitallisia monille. Esimerkiksi synteettiset E-vitamiinin (Alfa-tocoferol), beetakaroteenin ja foolihapon muodot voivat aiheuttaa haittaa terveydelle, mutta ne ovat hyödyllisiä terveydelle, jos ne otetaan luonnollisessa muodossa.

Luonnollinen-sana ei takaa mitään

Luonnollinen-sanaa käytetään usein ravintolisien ja lisäravinteiden yhteydessä. Joissakin tuotteissa saattaa olla vain 10 prosenttia luonnollista ainetta.

Täysin luonnollinen tuote sisältää aina koko mikroravinne”perheen”, esimerkiksi kaikki 11 B-vitamiinia, tulevaisuudessa ehkä vieläkin enemmän. Ravinteet ovat luonnossa yhdisteinä ja jos ne ovat ravintolisässä samalla tavalla, silloin tuotetta voisi vasta kutsua luonnolliseksi.

Valmisteiden valmistusprosessit saattavat myös tuhota vitamiineja, jolloin tuote on ravinteellisesti arvoton, jopa haitallinen terveydelle.

Jos lisäravinteista saadut vitamiinit ja hivenaineet eivät toimi mahdollisimman samalla tavalla kuin luonnolliset vastineet, niiden imeytyminen ja hyödyntäminen on vähäistä, jopa mahdotonta.

10 x vinkki!

  1. Jätä runsaasti lisäaineita, sokeria ja väriä sisältävät tuotteet hyllylle
  2. Valitse mieluummin kapseli kuin tabletti, jos mahdollista.
  3. Pyydä tuotteesta lisätietoa, sillä purkin ulkokuori ei kerro kaikkea.
  4. Usein hinta-laatu suhde pitää paikkansa, muttei aina.
  5. Tieteellinen tutkimus -vetoomus on hyvin harvoin tuotekohtainen.
  6. Luonnollisuus-väite ei välttämättä kerro mitään.
  7. Älä käytä yksittäisiä tuotteita pitkiä aikoja ilman asiantuntijan neuvoa.
  8. Kyseenalaista ns. muoti-ilmiöihin liittyvät tuotteet.
  9. Tuote joka sisältää suuren määrän kaikkea mahdollista, ei yleensä sisällä mitään ainetta tarpeeksi ollakseen hyödyllinen.
  10. Synteettiset tuotteet toimivat yleensä huonosti tai eivät ollenkaan. Synteettisten ravintolisien kemiallinen rakenne on sama kuin niiden luonnollinen muoto, ainakin usein näin on. Vaikka ne voivat olla hyödyllisiä jossakin määrin, niiden biologinen aktiviteetti on hyvin vähäinen verrattuna luonnolliseen ravinne yhdisteeseen, jossa kaikki aineosat ovat yhdistettyinä luonnonmukaisella tavalla. Luonnollisuus sallii niiden tehokkaan synenergisen toiminnan, mikä puuttuu synteettisistä vaihtoehdoista.

Kirjoittaja on kliininen ravintoterapeutti.

Lue myös:

Kommentoi »