Terve.fi

Saanko liikaa vitamiineja?

Luontaisalan erikoistoimittaja

Timo Elo
Julkaistu 30.1.2013

Kysymys:

Olen innostunut superruoista, kuten chia-siemenistä, spirulinasta ja maca-jauheesta, minkä lisäksi syön monipuolista ruokaa. Lisäksi otan purkista D-vitamiinia, magnesiumia ja ubikinonia sekä kalsiumia, sillä en juuri käytä maitotuotteita. Onko vaarana, että saan liikaa vitamiineja ja ravintoaineita, vai meneekö niiden syöminen tässä määrin vain hukkaan?

Entä omega-rasvahapot: voiko niitä saada liikaa, jos käyttää ruoanlaitossa ja esimerkiksi puuron seassa öljyjä ja syö lisäksi kalaöljykapseleita?

Näytä vastaus

Vastaus:

Tyhjentävää vastausta on vaikea antaa, koska jokaisen elimistö toimii yksilöllisesti ja ruokamäärä on otettava huomioon. Voit arvioida vitamiinien ja hivenaineiden keskimääräisen saantisi ravinnosta pitämällä ruokapäiväkirjaa. Vertaa päiväkirjan tuloksia ravitsemussuosituksiin. Voit myös käydä läpi ruokapäiväkirjaa esimerkiksi ravitsemusterapeutin tai koulutetun fytonomin avustuksella. Näin voit selvittää vitamiinien ja hivenaineiden mahdollisen lisätarpeen. Terveyskauppojen ravintolisävalmisteissa lukee niiden sisältämien vitamiinien ja hivenaineiden päivittäiset saantisuositukset.Ravintolisät eivät aina imeydy täysin, joten turvamarginaali on olemassa. Terveen ihmisen ravinnon täydennykseen riittää monivitamiinitabletti, D-vitamiiniannos etenkin talviaikaan sekä magnesiumlisä kovassa stressissä tai treenin tueksi. Uusimpien tutkimusten mukaan D-vitamiinia voi nauttia virallisesti suositeltua suurempia määriä. Mikäli et syö viikossa vähintään kahta ateriaa rasvaista kalaa, tarvitset myös kalaöljyä. Ruoanvalmistuksessa käytettävät öljyt sisältävät pääosin omega-6-rasvahappoja, joten tasapainon vuoksi omega-3-rasvahapot ovat eduksi. Kotimaiset marjat ovat suomalaista superruokaa, jota myös kannattaisi suosia.

Lue myös:

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kun lähetät kysymyksen asiantuntijoille, toimitamme ne eteenpäin nimettöminä. Vastauksia julkaistaan Apu Terveys -lehdessä Klinikka-sivuilla. Kaikkiin kysymyksiin emme valitettavasti voi vastata. Käsittelemme viestiäsi luottamuksellisesti. Poistamme sen 2 kuukautta vastaanottamisen jälkeen. Emme kerää tai säilytä mitään tietoja viestien lähettäjistä.