Näin ostat ravintolisiä

Näin ostat ravintolisiä
Käytännössä vain harva saa ruoasta riittävästi elintärkeitä vitamiineja ja hivenaineita.
Teksti
|
Kuvat
Julkaistu 11.2.2009

1. Luontaistuotteet eli ravintolisät ovat elintarvikelain alainen tuoteryhmä, jota valvoo elintarviketurvallisuusvirasto Evira. Ravintolisät sisältävät vitamiineja ja kivennäisaineita, mutta myös muun muassa rasvahappoja ja lääkekasveista saatavia aineosia ja uutteita. Niitä myydään apteekeissa sekä terveystuote- ja ruokakaupoissa. Joitain lääkekasveja sisältäviä valmisteita on Suomessa kaupan lääkelain alaisina kasvirohdosvalmisteina. Tällaisia ovat esimerkiksi mäkikuismaa tai valeriaanaa sisältävät tuotteet. 

2. Osta ravintolisät kotimaisesta apteekista, terveystuotekaupasta tai marketista. Useimmat internetin tai postimyynnin kautta ostettavista tuotteista ovat asiallisia, mutta joukossa saattaa olla virheellisiä tai jopa vaarallisia tuotteita. Kuluttajan saattaa olla vaikea varmentaa valmistajan luotettavuutta ja tuotteiden koostumusta. 

3. Pakkauksessa on oltava mainittuna sana ”ravintolisä”. Tämä on yleensä tae siitä, että tuote on laillisesti markkinoilla ja että siitä on tehty lainsäädännön mukainen ilmoitus elintarvikkeita valvovalle Eviralle. 

Asiantuntija lääkäri ja tietokirjailija Anna-Liisa Enkovaara

Lue myös:

Kommentoi »