15 terveyttä edistävää ruoka-ainetta

15 terveyttä edistävää ruoka-ainetta
Maksa, suolisto, sydän, aivot ja silmät. Niistäkin voit pitää huolta erilaisien ruoka-aineiden avulla.
Julkaistu 16.6.2009

Maksa

Elimistöön kulkeutuu erilaisia haitta-aineita muun muassa ilmassa olevien ympäristökaasujen, savun ja kosmeettisten tuotteiden mukana. Myös alkoholi, lääkkeet ja ruoka voivat tuoda elimistöön haitallisia aineita. Maksan tehtävä on näiden pilkkominen tai muuttaminen elimistölle vähemmän haitalliseen muotoon, jotta ne voivat poistua elimistöstä hikoilun ja virtsan mukana.

Artisokka: Artisokan sisältämän kynariinin on todettu suojelevan maksan soluja erilaisten kemikaalien haitallisilta vaikutuksilta. Kynariini myös uusii maksan soluja.

Punajuuri: Punajuuressa on runsaasti betaiinia, joka lisää maksan entsyymien eritystä. Entsyymit neutraloivat syöpää aiheuttavia karsinogeenejä ja kuljettavat niitä pois elimistöstä. Lisäksi beetasyanidin, joka antaa punajuurelle sen punaisen värin, uskotaan alentavan syöpäriskiä.

Lakritsinjuuri: Lakritsinjuuri sisältää glykyrritsiiniä, jonka on osoitettu estävän maksasolujen vaurioita ja tukevan maksan tehtävää elimistön puhdistajana. PubMed-tietokannassa on noin 50 tutkimusta, joiden mukaan lakritsin ainesosat ehkäisevät syöpää, muun muassa rintasyöpäsolujen kasvua. Erityisesti lakritsin sisältämillä flavonoideilla ja isoflavonoideilla näyttää olevan syöpää ehkäisevä vaikutus. Yksi tärkeimpiä syöpää ehkäiseviä flavonoideja on glabridiini, tehokas kasviestrogeeni, jota lakritsinjuuressa on runsaasti.

Suolisto

Suurin osa ravintoaineista imeytyy suolistossa, jossa alkaa myös elimistöön mahdollisesti joutuneiden haitta-aineiden esikäsittely. Lisäksi suolisto vastaa pitkälti elimistömme immuniteettijärjestelmän ylläpidosta ja siten sairauksien torjunnasta.

Jogurtti: Jogurtti sisältää hyvälaatuisia bakteereita, kuten lactobacillus acidophilus- ja bifidobacterium lactis bakteereita. Nämä bakteeristot edistävät suoliston kykyä käsitellä ja poistaa haitta ja kuona-aineita sekä erilaisia sairauksia aiheuttavia bakteereita. Siten jogurtin bakteerit voivat parantaa elimistön vastustuskykyä. Lisäksi maitohappobakteereita sisältävät tuotteet lisäävät ruoansulatusnesteitä ja edistävät ruoan hajoamista ja imeytymistä.

Kuivatut luumut: Kuivatut luumut sisältävät runsaasti antioksidantteja, kalsiumia, magnesiumia, kaliumia, rautaa, beetakaroteenia ja ravintokuitua. Ne edistävät suolen normaalia liikehdintää, joka työntää ulostemassaa suolessa eteenpäin. Tutkimukset ovat osoittaneet, että kuivattujen luumujen säännöllisellä nauttimisella on myös suolistosyöpää ehkäisevä vaikutus. Kuivattujen luumujen sisältämä liukenematon kuitu toimii myös suoliston sairauksia aiheuttavia bakteereita tuhoavien, hyvälaatuisten bakteerien energiana ja edistää niiden lisääntymistä suolistossa.

Omenat: Omenien sisältämä liukeneva kuitu, pektiini, muuttuu elimistössä geelimäiseksi aineeksi, joka puolestaan auttaa ravintoaineiden imeytymisessä elimistön hyväksikäytettäväksi. Lisäksi pektiini sitoo tehokkaasti myrkyllisiä, elimistöön joutuneita metalleja itseensä ja auttaa niiden kuljettamisessa pois elimistöstä. Pektiini myös edistää normaalia suolen toimintaa ja ehkäisee ruoansulatusongelmia, kuten ripulia ja ummetusta.

Silmät

Silmiä ovat tärkeimpiä aistikeskuksia, mutta valitettavan harvoin tulemme ajatelleeksi niiden hyvinvointia, ennen kuin näkökyky heikkenee. Ravinnolla voit edistää silmien hyvinvointia.

Pinaatti: Pinaatti sisältää luteiinia ja zeaksantiinia, joita silmän rakenteessa on luonnostaankin. Nämä karotenoidit suojelevat silmiä aurinkovaurioilta ja voivat myös hidastaa vanhenemisen aiheuttamien silmävaurioiden syntyä.

Osterit: Silmän verkkokalvossa on runsaasti sinkkiä. Näkökyvylle tärkeiden entsyymien toiminta onkin riippuvainen riittävästä sinkkitasosta. Parhaita sinkin lähteitä ovat osterit, joissa sinkkiä on yli 8 mg/100 g. Seuraavaksi parhaat sinkin lähteet ovat tuore inkiväärinjuuri, 6 mg/100 g, ja lammas, 5,3 mg/100 g.

Bataatti: Bataatti sisältää retinolia eli A-vitamiinia, jonka elimistö muuttaa hämäränäköä parantavaksi rodopsiini-proteiiniksi. Bataatin lisäksi porkkanat ovat hyvä A-vitamiinin lähde.

Aivot

Aivot ovat hermojärjestelmämme keskus ja osallistuvat eri elimiemme toiminnanohjaukseen.

Rasvainen kala: Aivot tarvitsevat välttämättömiä rasvahappoja, kuten omega-3-rasvahappoja, toimiakseen tehokkaasti. Elimistö ei itse pysty valmistamaan välttämättömiä rasvahappoja, joten niitä on saatava ruoasta. Rasvainen kala, kuten lohi, silakat ja makrilli, ovat erinomainen välttämättömien rasvahappojen lähde. Tutkimukset osoittavat, että korkea omega-3-rasvahappotaso voi auttaa myös erilaisten mielialaongelmien, kuten masennuksen, ADD:n ja ADHD:n hoidossa.

Kananmuna: Kananmunat ovat hyvä koliinin lähde. Joidenkin tutkimusten ja asiantuntijoiden mukaan koliini voi parantaa muistia ja aivojen toimintaa.

Peruna: Kuorineen syödyistä perunoista saat runsaasti jodia ja C-vitamiinia. Erityisen tärkeä jodi on kilpirauhashormoneille, jotka osallistuvat hermojärjestelmämme toimintaan, kasvun ja kehityksen säätelyyn sekä aivojen normaaliin kehitykseen. C-vitamiini puolestaan saattaa suojata aivoinfarktilta.

Sydän

Sydämen tehtävä on pumpata verta. Sitä kautta happi ja ravintoaineet kulkeutuvat elimistössä.

Oliivit: Oliivit ovat hyvä sydänystävällisten kertatyydyttyneiden rasvahappojen lähde. Niissä on myös runsaasti E-vitamiinia, joka parantaa verisuonten terveyttä. Useiden tutkimusten mukaan runsaasti oliiveja ja oliiviöljyä sisältävät ruokavaliot, kuten Välimeren ruokavalio, voivat ehkäistä sydän- ja verisuonisairauksia.

Valkosipuli: Valkosipulin uskotaan tasapainottavan verensokeri- ja kolesteroliarvoja ja suojaavan siten sydäntä.

Mantelit: Toronton yliopiston tekemän tutkimuksen mukaan mantelit vähentävät osana päivittäistä ruokavaliota sydänsairauksien riskiä. Tutkimuksen mukaan pieni kourallinen (28 grammaa) päivittäin nautittuna alensi pahaa LDL-kolesterolia 4,4 prosentilla. Isommilla määrillä oli vielä suurempi vaikutus.

1 kommentti