Treeni ja ravinto

Kuormittavatko ravintolisät maksaa?

27.10.2015 Terve.fi
Kysymys

Olen kuullut, että luontaistuotteet vahingoittaisivat maksaa. Ovatko ne todella yhtä hyvin tarkastettuja kuin lääkkeet Suomessa? Haluaisin tietää, mitkä luontaistuotteet vaikuttavat juuri maksaan. Itse syön niitä jonkin verran, mutten samoja päällekkäin enkä yli suositusten.

Vastaus
Vastaaja Timo Elo
Luontaisalan erikoistoimittaja

Maksan terveydellä on suuri merkitys hyvinvoinnille, eikä tämä ”kemiallinen laboratorio” aina kestä ravinnon­ torjunta-aineiden, raskasmetallijäämien, lisäaineiden,­ lääkkeiden ja muiden kemiallisten valmisteiden rasitusta.­ On hyvä harkita, mitä syö ja juo.

Maksan terveydentilaa voi edistää syömällä muun ­muassa karvasaineita sisältävää ravintoa, kuten rucola- ja voikukanlehtisalaattia.

Luontaistuotteet luetaan Suomessa elintarvikkeisiin, eikä niiden tarkastamista voi verrata lääkkeiden kontrollointiin. Suomessa elintarvikkeiden on oltava turvallisia, eikä niillä oikein käytettynä saa olla huonoja vaikutuksia terveen maksan toimintaan. Jos maksa on heikossa kunnossa, mikä tahansa saattaa kuormittaa tai ärsyttää sitä.

On myös yrttejä, jotka puhdistavat maksaa ja tukevat sen toimintaa. Erityisen tehokkaita ovat sinimailanen, nokkonen ja latva-artisokka. Yrttivalmisteita olisi hyvä syödä kuuriluontoisesti niin, että käyttää ensin pakkauksen loppuun ja pitää sitten samanpituisen tauon.

Lue myös:

Puhdista kehosi luonnollisesti

15 terveyttä edistävää ruoka-ainetta

5 vinkkiä detoxiin

Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi