Kauneus ja Terveys

Kuormittavatko ravintolisät maksaa?

Luontaisalan erikoistoimittaja

Timo Elo
Julkaistu: 27.10.2015

Kysymys:

Olen kuullut, että luontaistuotteet vahingoittaisivat maksaa. Ovatko ne todella yhtä hyvin tarkastettuja kuin lääkkeet Suomessa? Haluaisin tietää, mitkä luontaistuotteet vaikuttavat juuri maksaan. Itse syön niitä jonkin verran, mutten samoja päällekkäin enkä yli suositusten.

Näytä vastaus

Vastaus:

Maksan terveydellä on suuri merkitys hyvinvoinnille, eikä tämä ”kemiallinen laboratorio” aina kestä ravinnon­ torjunta-aineiden, raskasmetallijäämien, lisäaineiden,­ lääkkeiden ja muiden kemiallisten valmisteiden rasitusta.­ On hyvä harkita, mitä syö ja juo.

Maksan terveydentilaa voi edistää syömällä muun ­muassa karvasaineita sisältävää ravintoa, kuten rucola- ja voikukanlehtisalaattia.

Luontaistuotteet luetaan Suomessa elintarvikkeisiin, eikä niiden tarkastamista voi verrata lääkkeiden kontrollointiin. Suomessa elintarvikkeiden on oltava turvallisia, eikä niillä oikein käytettynä saa olla huonoja vaikutuksia terveen maksan toimintaan. Jos maksa on heikossa kunnossa, mikä tahansa saattaa kuormittaa tai ärsyttää sitä.

On myös yrttejä, jotka puhdistavat maksaa ja tukevat sen toimintaa. Erityisen tehokkaita ovat sinimailanen, nokkonen ja latva-artisokka. Yrttivalmisteita olisi hyvä syödä kuuriluontoisesti niin, että käyttää ensin pakkauksen loppuun ja pitää sitten samanpituisen tauon.

Lue myös:

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kun lähetät kysymyksen asiantuntijoille, toimitamme ne eteenpäin nimettöminä. Vastauksia julkaistaan Apu Terveys -lehdessä Klinikka-sivuilla. Kaikkiin kysymyksiin emme valitettavasti voi vastata. Käsittelemme viestiäsi luottamuksellisesti. Poistamme sen 2 kuukautta vastaanottamisen jälkeen. Emme kerää tai säilytä mitään tietoja viestien lähettäjistä.