Joulun ja uudenvuoden juhliminen on meille useimmille vuoden kohokohta. Nautimme herkkuja ja juomia hyvällä omatunnolla.
Paluu arkeen voi olla ankea, jopa kivulias, kun vatsa vaikertaa tukkoisena, päätä särkee liian monen lasillisen jälkeen ja vyötärön kohdalta kiristää. Silloin tiedät menneesi liiallisuuksiin.
Lue myös: Apua, turvottaa
Valitse luonnollinen detox
Tammikuussa halutaan rauhoittua ja tehdä tiliä itsensä kanssa. Yksi alkaa käydä salilla, toinen lenkkeillä ja monia viehättävät uusimmat dieettiohjelmat. Älä sorru ainakaan muotihömpötyksiin!
Valitse mieluummin luonnollinen detox! Luonnollinen detox on terveellinen ja auttaa monella tavalla ylläpitämään terveyttä. Se esimerkiksi:
- auttaa tukemaan maksan toimintaa, puhdistuslaitoksen roolissa
- antaa lukuisia ravinteita tukien immuniteettia
- helpottaa painon hallinnassa
- tukee suoliston tehokasta toimintaa
Lue myös: Viisi vinkkiä detoxiin
Auta maksaasi!
Maksalla on suurin vastuu kehomme puhtaudesta eli se auttaa eliminoimaan toksiineja ja ei-toivottuja aineita. Täten on selvää, että kannattaa tukea maksaa ruokavalion avulla eli sisällyttää siihen ruoka-aineita, joilla on erityinen vaikutus kehon kykyyn eliminoida toksiineja ja ei-toivottuja aineita.
Tehokas toksiinien eliminointi lisää energisyyttä, virkeyttä, kevyttä oloa ja tehokasta aivojen toimintaa. Samalla se tukee painonhallintaa.
Lue myös: Puhdista kehosi kasveilla
Ruoka-aineet Top 10
Top 10 ruoka-aineet, joita kannattaa sisällyttää säännöllisesti aterioihin:
- Sitruuna ja limetti; juo puolen sitruunan/limetin mehu puristettuna lämpimään veteen aamulla ennen aamiaista. Valitse luomua, jos mahdollista. Tämä tehostaa maksan puhdistusprosessia ja auttaa ruuansulatuksessa.
- Greippi kiihdyttää maksan detoksifikaatioentsyymien tuotantoa ja siten tehostaa puolestaan maksan puhdistustyötä. Lisäksi se on C-vitamiini- ja antioksidanttirikas hedelmä.
- Valkosipuli tukee myös maksan toimintaa ja auttaa detoksifikaatioprosessissa, varsinkin sen kaksi tunnettua yhdistelmää seleeni ja allisiini ovat hyvin tehokkaita.
- Tutut juurekset porkkana ja punajuuri ovat hyvin antioksidanttirikkaita ja puolestaan monella tavalla auttavat kehon puhdistusta. Nauti niitä molempia myös raakaraasteena.
- Viher-, puna-, kukka- ja parsakaali sisältävät luonnollisia entsyymejä, jotka tehostavat toksiinien eliminointia ja niiden tiedetään alentavan ainakin tiettyjen syöpälajien riskiä.
- Saksanpähkinät, sisältävät glutationia ja omega-3-rasvahappoja, jotka tukevat maksan puhdistustoimintaa, sekä arginiia joka auttaa poistamaan ammoniakkia. Pureksi pähkinät huolella ennen nielemistä. Osta luomua, jos mahdollista ja säilytä ne kannellisessa asitiassa viileässä paikassa. Mikä ihmeen glutationi? Glutationi on voimakas maksaa suojaava tripeptidi, joka neutralisoi useita maksaa vahingoittavia yhdisteitä. Glutationi helpottaa maksan ja solujen detoksikaatiota neutralisoimalla tiettyjä toksiineja, vapaita radikaaleja ja aineenvaihdunnan sivutuotteita ja hormonijäämiä.
- Omena sisältää antioksidantteja, kuitua, ravinteita ja vitamiineja sekä runsaasti vettä, joiden ansiosta tämä hedelmä tukee loistavasti detoksifikaatio prosessia. Valitse aina kun mahdollista kotimaisia omenoita, joita useimmiten voi nauttia kuorineen.
- Vihreät vihannekset, kuten pinaatti, sinimailanen, lehtijuurikas, rucola ja levä, sisältävät runsaasti klorofylliä eli lehtivihreää, joka auttaa muun muassa raskasmetallien, synteettisten lisäaineiden ja ympäristömyrkkyjen eliminointia kehosta, lisäksi ne tukevat myös maksan detoksifikaatiota.
- Vihreä tee sisältää runsaasti antioksidantteja ja huuhtoo pois toksiineja kehosta ja jotkut sen antioksidantit katekiinit vaikuttavat maksan puhdistusprosessiin. Valitse myös valkoinen tee, jos mahdollista, jossa on samat ominaisuudet korostettuna.
- Kurkuma on maksan mieluisin mauste, sillä se tehostaa entsyymien toimintaa maksan puhdistus prosessissa. Lisää sitä linssi- ja kasvisruokiin säännöllisesti.
Terveellisen ruokavalion lisäksi raitis ilma, sauna, liikunta ja runsas puhtaan veden juonti edesauttavat toksiinien eliminointia.
Kirjoittaja on kliininen ravintoterapeutti.