Terve.fi

Apua, turvottaa

Luontaisalan erikoistoimittaja

Timo Elo
Julkaistu 13.8.2009

Kysymys:

Ruoansulatukseni on kesän aikana muuttunut täysin. Kärsin erityisesti vatsan ja reisien alueen turvotuksesta varsinkin helteillä, mutta myös tavallisina lämpiminä päivinä. Mikä avuksi?

Vastaus:

Kysymykseesi voisi esittää vastakysymyksen: muuttuvatko myös ruokailutottumuksesi kesällä? Esimerkiksi kuumuus ja erilaiset grilliherkut yhdessä voivat aiheuttaa kiusallisia tuntemuksia liiallisen rasvan kuormittaessa elimistöä ja suolan sitoessa ylimääräistä nestettä. Se aiheuttaa turvotusta. Ruokavalion tarkkailu saattaa olla avainasemassa ongelman ratkaisussa.Apu voi löytyä myös luontaislääkinnästä, joka tarjoaa turvotuksen torjuntaan monia vaihtoehtoja. Maitoheratiiviste (Molkosan) eri muodoissaan kiihdyttää aineenvaihduntaa ja estää nesteen kertymistä elimistöön. Luonnosta saatavat karvasaineet (latva-artisokka- ja voikukkauute) edistävät ruoansulatusta. Voit myös kokeilla turvotusta poistavaa kultapiiskua joko teenä tai tippoina. Koivunlehtiuute tunnetaan sekin tehokkaana nesteenpoistajana. Voit myös puhdistaa elimistöä ja lievittää lomaturvotusta kuona-aineiden eritystä lisäävällä yrttivalmisteella (Detox), jonka teho perustuu 11 yrtin yhteisvaikutukseen.

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kun lähetät kysymyksen asiantuntijoille, toimitamme ne eteenpäin nimettöminä. Vastauksia julkaistaan Apu Terveys -lehdessä Klinikka-sivuilla. Kaikkiin kysymyksiin emme valitettavasti voi vastata. Käsittelemme viestiäsi luottamuksellisesti. Poistamme sen 2 kuukautta vastaanottamisen jälkeen. Emme kerää tai säilytä mitään tietoja viestien lähettäjistä.