Puhdista kehosi kasveilla

Puhdista kehosi kasveilla
Kaipaatko lisää elinvoimaa? Alkukesä on hyvää aikaa puhdistaa kehonsa ja ammentaa lisää elinvoimaa luonnollisella kehon puhdistuskuurilla.
29.5.2013

Nykyisin on lähes mahdotonta välttyä kuonan kertymiseltä kehoon. Kuonan kertymisestä kärsivät etenkin suolisto, maksa, munuaiset ja iho. Kehon puhdistuskuuri on hyvä suorittaa vähintään kerran vuodessa. Elimistön puhdistuessa elinvoima lisääntyy, olo kevenee ja mieli virkistyy. Lisäksi kehon toimintakyky paranee, vastustuskyky ja yleiskunto kohenevat ja iho kaunistuu.

Puhdistavaa ruokaa

Vähintään parin kolmen viikon puhdistuskuurit ovat suositeltavia. Tänä aikana ruokavalioon kannattaa kiinnittää erityistä huomiota. Puhdistumista tukee kasvisvoittoinen emäspitoinen ruokavalio, jossa tuoreiden kasvisten ja kotimaisten marjojen osuus on suuri.

Kevennetty ruokavalio ja puhdistavat yrttiteet siivoavat tehokkaasti elimistöä. Kasvis-, vihannes-, marja  tattari- ja hirssipainotteinen ruokavalio puhdistavat kehoa. Idätetyt siemenet ja versot ovat suositeltavia, jos ne vain sopivat elimistölle. Myös vihanneskeitot ovat hyviä ja täyttäviä ruokia ilman turhia kaloreita, kunhan ne valmistetaan ilman arominvahvisteita, hiivauutteita tai ketsuppia.

Einekset, virvokkeet, kahvi, musta tee, alkoholi ja maito eivät sovi puhdistuskuuriin. Parhaimmat juomat ovat yrttiteet, vesi ja vihannes-, marja-, hedelmä- ja vehnänorasmehut. Villivihannessalaatit puhdistavat tehokkaasti elimistöä. Varsinkin alkukesällä luonnosta saa hyvin voikukan, piharatamon, poimulehden, vuohenputken, musta- ja punaherukan sekä vadelman lehtiä. Näitä kannattaa kerätä ja kuivata viherjauheeksi. Viherjauheet sisältävät runsaasti vitamiini- ja kivennäisaineita, klorofylliä ja antioksidantteja ja niitä voi sirotella salaattiin ja ruokaan. Ne edesauttavat happamuuden vähenemistä elimistöstä. Nokkosta on hyvä lisätä ruokiin läpi vuoden.

Runsaasti kuituja sisältäviä täysjyväpuuroja ja tuorepuuroja voi nauttia puhdistuskuurin aikana. Tuorepuuroa voi valmistaa esimerkiksi yön yli liotetusta tattarista ja pellavansiemenistä, jonka lisäksi puuroon voi lisätä hampunsiemeniä, marjoja ja villivihanneksia tuoreena tai kuivattuna.

Suoliston puhdistus

Kuidut imevät suolistossa itseensä vettä, kuona-aineita ja haitallisia bakteereita, jotka poistuvat kehosta ulosteen mukana. Kuidut nopeuttavat ruokamassan kulkeutumista auttaen näin ummetukseen.

Kuitupitoisia ruokia ovat täysvilja, vihannekset, marjat, pavut, omena kuorineen, kuivatut aprikoosit ja luumut, pähkinät, ratamot ja psyllium sekä leseet. Ne poistavat suolistosta myös hiivaa.

Yrttejä voi käyttää yrttiteenä, uutteina ja jauheina tehostamaan suoliston puhdistumista. Suolistoa puhdistavat muun muassa kamomillan, siankärsämön ja puna-apilan kukat, pellavansiemenet sekä monet maustekasvit.

Munuaisten puhdistajat

Diureetteja, munuaisten kautta kehoa puhdistavia rohtokasveja ovat muun muassa koivun, nokkosen, persiljan ja voikukan lehdet, juolavehnän juuret, kultapiisku, peltokorte, siankärsämön lehdet ja kukat ja sekä katajan marjat.

Siankärsämön lehtiä voi lisätä yrttiteehen ja pieninä määrinä mausteeksi salaattiin ja ruokaan. Peltokorte puolestaan lisää virtsan eritystä ja edistää myrkkyjen, kuten raskasmetallien poistumista elimistöstä. Nokkonen on tehokkaimpia puhdistajia, sillä sen vaikutus kohdistuu koko elimistöön. Se irrottaa ja hajottaa virtsahappoa, virkistää maksan toimintaa, irrottaa limaa, normalisoi suolen toimintaa ja auttaa laihtumaan. Tuoreista nokkosista ja muista villivihanneksista tehdyt letut ovat oivallista alkukesän ruokaa.

Maksan puhdistajat

Maksa suojaa elimistöä myrkyiltä ja haitta-aineilta, kuten lisäaineilta, torjunta-aineilta ja alkoholilta. Kuormituksesta ja maksan kunnosta riippuu, kuinka suuren osan maksa kykenee tekemään vaarattomiksi. Ulkoilmassa liikkuminen on tärkeää maksan terveydelle, sillä liikunta vilkastuttaa verenkiertoa, jonka myötä happi kulkeutuu maksaan. Myös maksan oma verenkierto vilkastuu.

Maksan kunnon palauttamiseksi ruokavalion tulisi olla mahdollisimman kevyt, vähän eläinrasvoja sisältävä, vähärasvainen ja kasvisvoittoinen. Ruoan tulisi olla mahdollisimman puhdasta ja ainakin pääosin luomulaatuista. Vettä ja maksaa rasittamattomia mehuja olisi hyvä juoda runsaasti. Kaalit, pavut, ja herneet, sitrushedelmät ja omenat voivat ärsyttää maksaa. Sen sijaan mustaherukka ja mustikka ovat erittäin hyviä maksalle. Lehtivihreä puhdistaa ja emäksisöi kehoamme tehokkaasti. Sitä sisältävät etenkin villivihannekset, vehnänoras sekä spirulina- ja chlorellalevät.

Maksaa elvyttäviä ja puhdistavia yrttejä ovat erityisesti voikukan juuret ja kehäkukan kukat, joista voi keittää teetä tai keitettä tai valmistaa ruoaksi. Myös punajuuri on erittäin puhdistavaa. Kiinassa lakritsinjuurta pidetään tehokkaana  puhdistajana ja Venäjällä lakritsan myrkkyjä poistava vaikutus on tunnettu pitkään. Latva-artisokka suojelee maksaa myrkyiltä ja nopeuttaa ruoansulatusta. Euroopassa harrastetaan maksanvalkaisuviikkoja maarianohdakkeen avulla, jonka sanotaan suojaavan kaupunkiympäristössä päivittäin työskenteleviä henkilöitä myrkyiltä. Salvia ja kurkuma ovat tehokkaita maksaa puhdistavia mausteita.

Voikukka puhdistaa

Voikukka on ehkä paras puhdistavista yrteistä, sillä sen vaikutus kohdistuu monipuolisesti maksaan, munuaisiin ja ihoon. Se vahvistaa ja virkistää kehoa. Voikukan lehdet lisäävät virtsaneritystä, mutta sen juuri tehoaa paremmin maksaan. Voikukan maksan toimintaa parantava ja diureettinen vaikutus laihduttaa. Se poistaa turvotusta ja verenpainetta kohottavaa natriumia ja kloridia. Keväiseksi vahvistavaksi ja puhdistavaksi teekuuriksi suositellaan kupillista kahdesti päivässä jopa 4–6 viikkoa. Voikukka sopii erityisesti ruoansulatusvaivoihin, täyteyden tunteeseen, ilmavaivoihin, ummetukseen, maksa- ja sappivaivoihin sekä laihdutukseen. Teenä nautittuna ja kylpyveteen lisättynä se auttaa munuais- ja virtsatievaivoihin, kroonisiin reumaattisiin vaivoihin, kihtiin, ihottumiin, selluliittiin ja epäpuhtaaseen ihoon.

Keuhkojen ja ihon puhdistus

Keuhkojen apuna ja puhdistajana toimivat muun muassa ratamon lehdet, siankärsämön kukat ja monet Suomessa menestyvät maustekasvit. Seljanmarjamehu auttaa keuhkoja kuntoutumaan, samoin monet muut suomalaisista marjoista tehdyt mehut. Ratamonlehdistä saa oivaa teetä, joka puhdistaa keuhkoja ja estää siitepölyallergioihin liittyviä astmaattisia oireita. Iho ja hiukset kuntoutuvat aineenvaihdunnan parantuessa siinä missä muukin elimistö kuntoutuu.

Nokkonen kiihdyttää ihon pintaverenkiertoa. Vahvana teenä hiuspohjaan hangattuna se parantaa hiusten kasvua ja edistää päänahan verenkiertoa. Tee kelpaa myös kasvojen ja ihon hoitoon. Peltokorte- ja poimulehtiteellä voi myös hyvin hoitaa kasvoja ja ihoa esimerkiksi vanuun kostutettuna.

Kirjoittaja on professori, kasvitieteilijä ja kasvilääkinnän asiantuntija.

Kommentoi »