Treeni ja ravinto

Laihdutus: Valitse näistä ruokavalioista paras dieetti!

Onko sinun valintasi dieetti lentoemäntien tapaan, kokonaisvaltaisempi välimerellinen ruokavalio vai jokin muu? Katso listauksemme hittidieeteistä, ja löydä oma suosikkisi.

Teksti Taru Tikkanen
Kuvat iStock
7.3.2016

Sairaaladieetti

Tämän 13 vuorokauden klassikkokuurin tarkoituksena on vilkastuttaa aineenvaihduntaa ja tehostaa rasvanpolttoa.

Jokaisena dieettipäivänä nautitaan kolme tarkoin suunniteltua ateriaa, jotka koostuvat pääosin lihasta, kalasta sekä kasviksista. Pienintäkään lipsahdusta ei sallita.

Katso tästä tarkat ohjeet sairaaladieettiin!

Lentoemäntädieetti

Tämän neljän päivän pikadieetin huhutaan syntyneen aikoina, jolloin lentoemäntien tuli täyttää pituusvaatimusten lisäksi tietyt painokriteerit. Dieetin teho perustuu pääosin nesteenpoistoon.

Kuurin aikana noudatetaan tarkkaa ruokavaliota, joka sisältää vaihtelevasti esimerkiksi broileria, kalaa, kasvismehuja sekä vihanneksia. Aamiainen on joka päivä sama: puolikas greippi sekä kahvia tai teetä ilman maitoa ja makeutusta.

Lue lisää lentoemäntädieetistä!

Pätkäpaasto

Pätkäpaaston tunnetuin variaatio lienee 5:2 -dieetti, jossa sinnitellään kaksi päivää viikosta 500 kalorilla, ja loppuina viitenä päivänä ruokavalio on vapaa.

Muita pätkäpaaston muunnelmia ovat 8:16 dieetti, jossa syöminen on sallittua joka päivä ainoastaan kahdeksan tunnin ajan, sekä 24 tunnin paasto, jossa paastotaan joka viikko kokonaisen vuorokauden ajan.

Katso tästä lisätietoja pätkäpaastosta!

Puhdistava pH-dieetti

Dieetin takana piilevän näkemyksen mukaan keho on usein liian hapan. Siksi ruokavalio pyritään koostamaan emäksisistä ruoista, kuten vehnäoraasta, pähkinöistä ja avokadosta, kun taas happamoittavia ruokia, kuten punaista lihaa, maitoa ja sokeria, vältetään.

Onnistuneen dieetin luvataan muun muassa poistavan turvotusta ja lisäävän energiaa. 

Lue lisää puhdistavasta pH-dieetistä!

Yksi muutos -dieetti

Tässä 12 viikon dieetissä syömistottumuksia muutetaan askel kerrallaan.

Ensimmäisellä viikolla tehdään parannuksia aamiaisiin, toisella lounaisiin, kolmannella välipaloihin ja neljännellä illallisiin. Ohjelma sisältää ruokavalion lisäksi myös liikuntaa ja stressinhallintaa.

Katso tästä lisätietoja Yksi muutos -dieetistä!

Atkinsin dieetti

Hiilaritietoisen klassikkovalinta on Atkinsin dieetti, joka aloitetaan karsimalla hiilihydraatit alle 20 grammaan päivässä. Ensimmäisen kahden viikon jälkeen hiilihydraattien määrää lisätään varoen, mutta ateriat koostuvat silti pääosin proteiineista ja rasvoista.

Dieetin tehon kerrotaan perustuvan siihen, että alhaisesta hiilihydraattien määrästä johtuvassa ketoositilassa elimistö alkaa käyttää energianlähteenään kehon rasvavarastoja.

Lue myös: Mukailtu Atkins tehoaa

Välimeren ja Lähi-idän ruokavaliot

Jos pikakuurit eivät houkuta, tämä tutkitusti terveellinen dieetti saattaa olla ratkaisusi.

Välimeren ja Lähi-idän ruokavaliot sisältävät paljon kasviksia ja hedelmiä sekä hyviä rasvoja kalasta, oliiviöljystä ja pähkinöistä, kun taas punaista lihaa nautitaan vain harvoin.

Katso herkulliset reseptit & lue lisää Lähi-idän ruokavaliosta!

Pohjoismainen Itämeren ruokavalio

Pohjoismainen Itämeren dieetti on kotoinen vaihtoehto suositulle Välimeren ruokavaliolle.

Itämeren ruokavaliossa liputetaan kokojyväviljan, kasvisten, kalan sekä merenelävien puolesta, kun taas sokeri, rasva, lisäaineet sekä prosessoidut lihatuotteet on karsittu minimiin.

Lue lisää Itämeren ruokavaliosta!

Erittäin niukkaenerginen dieetti (ENE)

Nopeaan painonpudotukseen tähtäävässä ene-dieetissä nautitaan päivittäin enintään 800 kaloria. Dieetti toteutetaan yleensä valmiiden ateriankorvikkeiden avulla.

Tutkitusti toimivia ene-dieettejä ovat muun muassa Nutrilett-valmisteisiin nojaava dieetti sekä Cambridge-ohjelma.

Katso tästä lisätietoja ENE-dieetistä ja toimivista laihdutusvalmisteista!

Zone-dieetti

Zone-dieetissä 30 % ruokavaliosta koostuu rasvoista, 30 % proteiineista ja 40 % hiilihydraateista. Dieetin päätavoitteena on yleisen terveystilan koheneminen.

Pannaan joutuvat lisä- ja väriaineet, keinotekoiset makeutusaineet sekä transrasvat.

Hiilihydraattien lähteinä suositaan kasvikunnan tuotteita, ja proteiinia saadaan lihasta ja merenelävistä. Hyviä rasvoja nautitaan kalan lisäksi kasviöljyjen muodossa.

Ruoan puhtauden ja ravitsemusarvojen lisäksi dieetissä kiinnitetään huomiota ruokailuaikoihin. 

Verensokeridieetti

Ravitsemusterapeutti Pirjo Saarnian kehittämä verensokeridieetti hillitsee makeanhimoa.

Mielitekoja ja väsymystä aiheuttavat verensokerin heilahtelut vältetään syömällä säännöllisesti ravinteikasta ruokaa, kuten kuituja, proteiineja, hapanmaitotuotteita ja pehmeitä rasvoja. Sokeria ja nopeita hiilihydraatteja vältetään.

Lue tästä lisää verensokeridieetistä!

Lähteet: Kauneus & Terveys -artikkelit, Atkins.com, Terveyskirjasto, Zonediet.com

Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi