Auttavatko laihdutusvalmisteet?

Auttavatko laihdutusvalmisteet?
Laihdutusvalmisteet ja painonhallinnan tueksi tarkoitetut lisäravinteet lupaavat paljon, mutta asiantuntijan mukaan vain murto-osa tuotteista lunastaa lupauksensa.
Julkaistu 12.2.2016

Mielitkö eroon parista ylimääräisestä kilosta, vai pitäisikö painoa pudottaa reippaammin?

Vaikka ”kuluta enemmän kuin syöt” on ohjenuorana useimmiten toimiva, joskus kilot ovat tiukassa. Löytyisikö apu laihdutusvalmisteista tai lisäravinteista?

– Yleensä ei. Painonpudotukseen markkinoitujen tuotteiden taustalla on tyypillisesti vain yksittäisiä kokemuksia, ja vain vähän tai ei lainkaan tieteellistä tutkimusnäyttöä, kertoo Helsingin yliopiston ravitsemustieteen professori Mikael Fogelholm.

Luontaistuotteiden tieteellinen näyttö on heikkoa

Terveys- ja luontaistuotekauppojen hyllyt ovat pullollaan painonhallinnan tueksi tarkoitettuja ravintolisiä.

Hoikentavia vaikutuksia kerrotaan olevan esimerkiksi kahvilla ja vihreällä teellä, chilillä sekä erilaisilla levävalmisteilla, kuten spirulinalla. Myös kylläisyyden tunnetta lisäävät kuitukapselit, kuten glukomannaani-valmisteet, ovat suosittuja laihduttajien keskuudessa.

Fogelholm ei tuotteista innostu.

– Yksittäiset tutkimukset ovat toki antaneet joitakin viitteitä tiettyjen valmisteiden, kuten eräiden yrttien, glukomannaani-kuidun sekä spirulinan toimivuudesta, mutta laajemmissa katsauksissa ei ole vielä havaittu tarpeeksi luotettavia tuloksia. Muuten nämä valmisteet olisi varmasti huomioitu myös lihavuuden Käypä hoito -suosituksissa.

Suurinta epäluuloa Fogelholmissa herättävät emäsjauheet, joiden kerrotaan tasapainottavan kehon ylimääräistä happamuutta ja vaikuttavan sitä kautta positiivisesti painonhallintaan.

– Tällä ei ole minkäänlaista tieteellistä tutkimuspohjaa, sillä ravinnon, esimerkiksi lihan, happoylimäärä poistuu virtsan mukana.

Myöskään hiilihydraattisiepparit, joiden kerrotaan estävän hiilihydraattien imeytymistä, eivät vakuuta Fogelholmia.

– Tällaisten hiilihydraattia sitovien sieppareiden olemassaolosta ei ole tieteellistä näyttöä. Tavallisen ruoan imeytymättä jääneet hiilihydraatit menevät suolistobakteerien ravinnoksi.

Fogelholm muistuttaa, että myös luontaistuotteiden valvontaprosessissa on kehitettävää, sillä osa valmisteista kuuluu lääkelainsäädännön sijaan elintarvikelainsäädännön alle.

– Itse en uskaltaisi käyttää luontaistuotteita, koska en voi tietää täysin varmasti, mitä ne sisältävät.

Lue myös:

Toimivia laihdutusvalmisteita vain muutamia

Vaikka Fogelholm kannustaa laihduttajia ennen kaikkea tarkkailemaan elintapojaan, hän kertoo, että markkinoilla on myös muutamia tutkitusti toimivia laihdutusvalmisteita.

– Tieteen näkökulmasta toimivimmiksi ovat osoittautuneet orlistaattivalmisteet sekä erittäin niukkaenergiset, ateriankorvikkeisiin nojaavat ENE-dieetit.

Orlistaattivalmisteet vähentävät ruoan sisältämän rasvan imeytymistä elimistöön.

– Valmisteen käytön ajan täytyy kuitenkin myös syödä järkevästi, sillä mässäilystä voi seurata ikävä rasvaripuli. Kilot tulevat myös nopeasti takaisin, jos koko painonpudotus perustuu vain tiettyyn valmisteeseen.

Erittäin niukkaenergisessä dieetissä ruokavalio koostuu kahden tai kolmen kuukauden ajan lähinnä laadukkaista ateriankorvikkeista.

Fogelholm mainitsee ENE-dieeteistä tutkitusti toimiviksi esimerkiksi Cambridge-ohjelman sekä Nutrilett-dieetin.

Vaikka sekä mietoja orlistaattivalmisteita että ateriankorvikkeita voi ostaa apteekeista ilman reseptiä, dieettejä ei suositella vain muutamista liikakiloista kärsiville.

– Ylipainoa täytyy olla ainakin kymmenen kiloa. Ja vaikka liikakiloja olisi runsaasti, on aina hyvä konsultoida lääkäriä ennen toimeen ryhtymistä.

Vitamiinilisällä voidaan ehkäistä puutostiloja

Edes vitamiinilisistä ei Fogelholmin mukaan ole kiloistaan eroon pyristelevälle suurtakaan iloa.

– Mitkään vitamiinit tai hivenaineet eivät laihduta, mutta monivitamiinivalmisteella voidaan ehkäistä puutostilat niukemman ruokavalion, kuten ENE-dieetin aikana.

Fogelholm kehottaa hankkimaan vitamiinivalmisteet terveys- ja luontaistuotekauppojen sijaan apteekista.

– Siellä myytävät tuotteet ovat sillä lailla luotettavia, ettei niistä ole ainakaan haittaa.

Kommentoi »