Silmät

Silmät voivat paljastaa erilaisia sairauksia. Silmät kannattaa pitää kunnossa säännöllisin tarkastuksin.

Silmät ovat sielun peili, sanotaan. Silmät ovat myös peili ihmisen terveyteen. Silmät voivat paljastaa esimerkiksi MS-taudin, kilpirauhashäiriön, sukupuolitaudin tai nivelreuman. Silmät oireilevat eri tavoin eri sairauksissa: oireita voivat olla näön heikkeneminen, roskan tunne ja silmien turvotus. Silmät on hyvä tarkistuttaa säännöllisin väliajoin ja aina, jos niihin tulee uusi oire. Silmät pysyvät näin todennäköisemmin kunnossa. Silmät on suojattava auringonpaisteelta UV-suojan sisältävillä aurinkolaseilla. Silmät hyötyvät erilaisista antioksidanteista, ravintoaineista ja rasvahapoista, joiden sanotaan ehkäisevän silmänpohjan rappeumaa.

Silmätulehdus oireilee usein siten, että silmät vetistävät ja rähmivät. Silmätulehdus voi olla niin lievä, ettei ihminen edes huomaa oireita. Silmätulehdus ei hyvin lievänä vaadi lääkehoitoa: lievä silmätulehdus voi helpottaa, jos silmää pyyhkii keitettyyn, jäähdytettyyn veteen kastetulla pumpulitupolla muutaman kerran päivässä. Silmätulehdus voi vaatia myös antibioottikuurin. Silmätulehdus saattaa rähmiä niin paljon, että silmät muurautuvat umpeen. Silmätulehdus saattaa myös tehdä silmästä kivuliaan ja punaisen. Silmätulehdus ei yleensä ole vakava sairaus. Silmätulehdus ja sen hoito vaativat kuitenkin lääkärin tekemää diagnoosia.

Kuvassa silmän rakenne: 1. Sarveiskalvo, 2. Iiris, 3. Mykiö ja 4. Verkkokalvo.

Silmäsairaudet ovat erilaisia. Silmäsairaudet voivat aiheuttaa vakavaa haittaa: silmänpohjan rappeumassa silmänpohjan solut rappeutuvat, eikä verkkokalvo toimi normaalisti. Silmäsairaudet voivat pahimmillaan aiheuttaa näkövammaisuutta: tällainen sairaus on esimerkiksi diabetes, joka aikuisiässä puhjetessaan voi aiheuttaa nopeita muutoksia näkökykyyn. Silmäsairaudet voivat aiheuttaa silmiin myös painetta: glaukooma eli silmänpainetauti vaurioittaa näköhermoja.

Silmälääkäri osaa arvioida, missä kunnossa silmät ovat. Silmälääkäri tekee silmiin tarvittavat tutkimukset ja havaitsee hoitoa vaativat sairaudet ja muutokset. Silmälääkäri on silmien ammattilainen. Silmälääkäri osaa sanoa, ovatko silmät normaalit ja vaativatko silmien oireet lisätutkimusta. Silmälääkäri tutkii silmänpainetta, silmänpohjaa, silmien pintaa ja näkökykyä. Silmälääkäri on hyvä tavata parin vuoden välein, jotta silmät pysyvät kunnossa.

Kuivat silmät ovat ikävä riesa. Kuivat silmät voivat aiheuttaa roskan tunnetta, vetistystä ja kirvelyä. Kuivat silmät saattavat tarvita kostutustippoja jopa loppuelämän. Kuivat silmät oireilevat yleensä pahemmin vuodenaikoina, jolloin on tuulista, kylmää ja kuivaa. Kuivat silmät voivat usein huonosti esimerkiksi talvella, kun sisäilma on kuivaa, sekä keväällä, kun katupöly ärsyttää silmiä. Kuivat silmät voivat kärsiä myös punoituksesta, valonarkuudesta, väsymyksestä ja näöntarkkuuden vaihtelusta. Kuivat silmät voivat johtua myös lääkityksestä, kuten aknelääke isotretinoiinista, beetasalpaajista, useista psyykelääkkeistä tai unilääkkeistä. Kuivat silmät voivat olla seurausta myös taittovirheleikkauksesta, jonka jälkeen silmät ovat tavallista kuivemmat jopa puoli vuotta.