Terve.fi

Silmänpohjan ikärappeuman oireet

Silmänpohjan ikärappeuman oireet
Silmänpohjan ikärappeuman oireilee monin tavoin. Tutkituta silmäsi aika ajoin.
Teksti
Julkaistu: 27.3.2018

Silmänpohjan ikärappeuman oireita voivat olla lähes kaikki näkemiseen liittyvät oireet, kuten lähi- ja kaukonäön heikentyminen, värinäön heikkeneminen ja vääristymät näkökentässä. Diagnoosi tehdään silmänpohjalöydöksen perusteella silmänpohjan tähystystutkimuksessa.

Näkö heikkenee usein molemmissa silmissä, toisessa kuitenkin aiemmin ja toisessa myöhemmin. Usein näön heikkenemisen huomaa vasta siinä vaiheessa, kun myös parempi silmä sairastuu. Tuolloin huonomman silmän näkökyky voi olla jo menetetty.

Silmänpohjan ikärappeuman näköoireet ovat moninaiset. Sekä lähi-, että kaukonäkö heikkenevät. Autolla ajaminen voi hankaloitua tai käydä mahdottomaksi. Kellonajan tarkistamisessa voi ilmaantua hankaluutta. Suoraa viivaa katsottaessa viiva saattaa näyttää vääristyneeltä. Myös kuvakoko voi olla muuttunut, minkä huomaa parhaiten kirjainten koon muutoksina tai kirjainten häviämisenä lukiessa. Näkökentässä voi havaita harmaan läiskän tai näöstä voi puuttua alue. Tämän huomaa parhaiten lukemisen hankaluutena ja vaikeutena tunnistaa kasvoja.

Diagnoosiin päästään tähystämällä silmänpohjiin. Silmälääkäri toteaa ikärappeuman tutkimalla silmänpohjat mikroskoopilla. Diagnoosin varmistamiseksi tehdään usein verkkokalvon kerroskuvauslaitteella ns. OCT-tutkimus sekä tarvittaessa varjoainetutkimus. OCT-tutkimus suoritetaan vastaavasti kuin silmänpohjan valokuvaus ja se on kivuton tutkimus. Tutkimuksessa saadaan näkyviin silmän valoa aistivan osan, verkkokalvon, eri kerrokset. Mikäli verkkokalvon alla on kosteaan ikärappeumaan liittyvänä verisuonten tihkumisesta aiheutunutta vuotoa ja turvotusta, tämä näkyy OCT-kuvauksessa. Silmänpohjan varjoainekuvauksessa verisuoneen annostellaan varjoainetta, jonka jälkeen silmästä otetaan useita peräkkäisiä valokuvia. Varjoaine hakeutuu silmän verkkokalvon verisuoniin ja paljastaa epänormaalin suonikasvun. Kuivassa ikärappeumassa drusenit näkyvät verkkokalvolla silmänpohjan valokuvassa, joka on silmänpohjien perustutkimus.

Lähteet:

Summanen P. ja Seitsonen S. Silmänpohjan ikärappeuma, Lääkärin Käsikirja, Kustannus Oy Duodecim 2016.

Seppänen M. Silmänpohjan ikärappeuma (makuladegeneraatio), Lääkärikirja Duodecim, Kustannus Oy Duodecim 2013.

Kaarninranta K. Silmänpohjan ikärappeumat, Silmätautien käsikirja, Kustannus Oy Duodecim 2018.

Kommentoi »